Prijsplafond en jouw verbruik

Het verbruiksplafond was het maximale verbruik dat was toegestaan om onder het prijsplafond te verbruiken. Het maximale verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas in kalenderjaar 2023 is opgesplitst in specifieke verbruiksgrenzen per dag en is afgestemd op het seizoensgebonden verbruik. In de winter verbruik je bijvoorbeeld meer gas dan in de zomer.

Hieronder vind je eenvoudige uitleg van de verdeling verbruiksplafond:

*Deze illustratie is een vereenvoudigde uitleg van de werkelijke regeling. Er kunnen aan deze uitleg geen rechten worden ontleend. Wil je precies weten hoe het zit? De gehele regeling vind je hier.

Verbruiksplafond

Als je in 2023 over de verbruiksgrens gaat, dan betaal je voor het verbruik dat over deze grens uitkomt je contracttarief. Je verbruik verschilt per maand, de verbruiksgrens van het prijsplafond ook. Daarom kon je van maand tot maand compenseren. Bijvoorbeeld: verbruik je in een maand minder dan de gestelde verbruiksgrens van het prijsplafond? Dan nam je dit als tegoed mee naar de volgende maand, tot aan je jaarnota. Het mag ook andersom. Verbruik je een maand wat meer? Dan kon je het compenseren met de maanden erna, tot het moment dat je je jaarnota ontvangt.

Voorbeeld:

In de maand januari 2023 was het verbruiksplafond 221 m³ voor gas. Verbruikte je die maand 200 m³? Dan nam je die extra 21 m³ mee naar februari 2023.

Jaarnota in 2023

Het prijsplafond gold van 1 januari tot en met 31 december 2023, een kalenderjaar. De jaarnota gaat ook over een periode van een jaar, maar dit is bij de meeste huishoudens niet precies vanaf 1 januari. Daarom is de berekening van het maximale verbruik bij het prijsplafond gedurende 2023 in tweeën verdeeld: het eerste deel vóór ontvangst jaarnota en het tweede deel ná ontvangst jaarnota. Na ontvangst van je jaarnota in 2023, nam je geen tegoed mee vanuit de voorgaande maanden. De berekening start dan weer vanaf nul.

*Deze illustratie is een vereenvoudigde uitleg van de werkelijke regeling. Er kunnen aan deze uitleg geen rechten worden ontleend. Wil je precies weten hoe het zit? De gehele regeling vind je hier.