Alles over het prijsplafond

De overheid heeft verschillende maatregelen bekend gemaakt om de impact van de hoge energieprijzen te verminderen en de energierekening weer betaalbaar te maken, zoals het prijsplafond. Wat is het precies en wat betekent dit voor jouw tarieven, je verbruik of termijnbedrag? Lees er meer over op deze pagina en bij de veelgestelde vragen.

Wat is het prijsplafond?

Het prijsplafond houdt in dat er voor gas een maximaal tarief van €1,45 per m3 (tot maximaal 1.200 m3 per jaar) en voor stroom €0,40 per kWh (tot maximaal 2.900 kWh per jaar) geldt. Dit is inclusief belastingen en btw. Als jouw verbruik hoger is dan 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom, dan betaal je hierover de tarieven die bij jouw contract horen.

*Deze video geeft een vereenvoudigde uitleg van de werkelijke regeling. Er kunnen aan deze uitleg geen rechten worden ontleend. Wil je precies weten hoe het zit? Bekijk de regeling van de overheid.

Voor wie geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers zoals huishoudens, zzp’ers en kleine bedrijven of verenigingen. Je bent een kleinverbruiker als je een stroomaansluiting hebt met een maximale grootte van 3x80 ampère en/of met een gasmeter tot het type G25. Het gebouw met de aansluiting moet bedoeld zijn om in te wonen of te werken, het geldt dus niet voor garageruimtes.

Heb je een zakelijk energiecontract bij Greenchoice? Klik hier voor meer informatie.

Wanneer gaat het prijsplafond in?
De overheid heeft aangekondigd dat het prijsplafond op 1 januari 2023 wordt ingevoerd en geldt tot en met 31 december 2023.

Veelgestelde vragen prijsplafond

De energierekening voor huishoudens en kleine bedrijven moet omlaag. Daarom wil het kabinet dat mensen tijdelijk een maximale prijs gaan betalen voor gas en elektriciteit bij een verbruik tot aan het gestelde verbruiksplafond.


Heeft dit antwoord geholpen?

Voor kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers valt iedereen met een kleine energieaansluiting. Bijvoorbeeld huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Bijvoorbeeld een woning, kantoor of café. Meer informatie over wat een kleinverbruiker is kan je vinden via de website van de ACM


Heeft dit antwoord geholpen?

Het prijsplafond is van toepassing op alle kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers valt iedereen met een kleine energieaansluiting. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Het maakt hierbij niet uit wat voor type contract je hebt.


Heeft dit antwoord geholpen?

Als je profiteert van zonnepanelen die niet op je eigen dak liggen, dan verrekenen we de opbrengst hiervan buiten jouw verbruik om. Dit salderen we niet. De opbrengst hiervan zie je apart vermeld staan op je jaarnota. Dit geldt ook voor alle WindVangers en/of Winddelen. Als het prijsplafond voor jou geldt, loopt de verrekening van de opbrengst onveranderd door voor deze vormen van opwekking buiten eigen aansluiting. Dit staat hetzelfde weergegeven op de jaarnota, zoals je gewend bent. Het prijsplafond en deze vormen van opwekking buiten jouw aansluiting, hebben dus geen invloed op elkaar.

Termijnbedrag
Het prijsplafond is al verrekend in je termijnbedrag. Opbrengst uit opwekking buiten jouw aansluiting verrekenen wij niet in je termijnbedrag.


Heeft dit antwoord geholpen?

Het prijsplafond geldt ook voor warmte aansluitingen. Hiervoor kun je het beste terecht bij je warmte leverancier.


Heeft dit antwoord geholpen?

In dat geval betaal je het tarief van je energiecontract. Je leveringstarief gaat nooit omhoog door het prijsplafond. Heb je een vast contract? Per 1 januari stijgen de overheidsheffingen, waardoor je tarief hoger wordt. Het kan zijn dat je tarief dan boven het tarief van het prijsplafond uitkomt.

Je kan jouw tarieven hier bekijken


Heeft dit antwoord geholpen?

Hoeveel voordeel je hebt door het prijsplafond, hangt af van de tarieven voor gas en stroom in je contract. Je hebt voordeel als één of beiden tarieven hoger zijn dan de tarieven van het prijsplafond. Je voordeel is het verschil tussen het tarief uit het contract en het tarief van het prijsplafond. De tarieven van het prijsplafond zijn € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh stroom.

**Voorbeeld: ** 
In je contract staat een tarief van € 3,00 per m3 gas. € 3,00 - € 1,45 = € 1,55. Je hebt dus € 1,55 voordeel per m3 gas tot een verbruik van 1200 m3.

In je contract staat een tarief van € 0,85 per kWh stroom. € 0,85 - € 0,40 = € 0,45. Je hebt dus € 0,45 voordeel per kWh stroom tot een verbruik van 2900 kWh.


Heeft dit antwoord geholpen?

Huishoudens met een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) vallen niet onder het prijsplafond. Zij krijgen een vast bedrag per zelfstandige wooneenheid (bijvoorbeeld een appartement) of onzelfstandige wooneenheid (bijvoorbeeld een studentenkamer). Hoeveel dit precies is, is nog niet bekend. Het kabinet is bezig met een regeling en verwacht dat de regeling half februari klaar is. Zodra de regeling klaar is, gaat deze met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2023. Het is ook nog niet duidelijk of de mogelijke vergoeding wordt uitgekeerd door de overheid of via de energieleveranciers.


Heeft dit antwoord geholpen?

Het prijsplafond geldt ook nadat je overstapt naar een andere energieleverancier. Alle energieleveranciers hanteren dezelfde verbruiksverdeling over 12 maanden, als het gaat om het verbruiksplafond.

Als je overstapt of verhuist, dan berekenen zowel Greenchoice als je nieuwe leverancier in 2023 een deel van het prijsplafond en verbruiksplafond op je energierekening. Dit zie je terug op je eindnota.


Heeft dit antwoord geholpen?

Als je op je termijnnota kijkt, zal je de term CEK23 zien met een negatief bedrag er achter. CEK23 is de naam die de overheid heeft gegeven aan het prijsplafond. De overheid betaalt het verschil tussen je contracttarief en het prijsplafond, en wij verrekenen die teruggaaf aan je door op je termijnnota.


Heeft dit antwoord geholpen?

Over het algemeen is het met het prijsplafond nog steeds aantrekkelijk om een hybride warmtepomp te gebruiken in plaats van een cv-ketel op aardgas. Heb je een hybride warmtepomp, dan bespaar je kosten vergeleken met huishoudens met alleen een cv-ketel. Dit geldt ook voor huishoudens met een volledig elektrische warmtepomp en zonnepanelen. De besparing ten opzichte van het gebruik van een cv-ketel kan wel wat kleiner zijn dan normaal. Hebt je een volledig elektrische warmtepomp zonder zonnepanelen, dan gaat je energierekening omlaag, omdat je profiteert van het lagere stroomtarief tot 2.900 kWh.

Het prijsplafond is maar tijdelijk. Daarom verdient een hybride of volledige warmtepomp zich ook met het prijsplafond in de meeste gevallen terug. De terugverdientijd kan wel iets langer worden.


Heeft dit antwoord geholpen?

Voor klanten met geldzorgen werken we samen met Geldfit, een centraal loket om jou te helpen hierbij. Je kunt hier anoniem een test doen om te zien hoe je ervoor staat.


Heeft dit antwoord geholpen?

Het prijsplafond is een overheidsregeling om de hoge energiekosten te compenseren. Je betaalt per kWh elektra en/of m3 gas het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld tot aan het verbruiksplafond. Met het prijsplafond betaal je in 2023:

  • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas

  • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom

  • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract.


Heeft dit antwoord geholpen?

Wij laten voor januari persoonlijk weten wat jouw nieuwe termijnbedrag wordt. Naast de komst van het prijsplafond wijzigen er namelijk nog meer onderdelen van de energierekening:

• Btw gaat weer omhoog naar 21%;

• Teruggave energiebelasting gaat omlaag;

• Energiebelasting gaat omhoog;

• Netbeheerkosten gaan omhoog.


Heeft dit antwoord geholpen?

Op 1 januari 2023 zijn jouw meterstanden opgevraagd. Als je ze niet door hebt gegeven is er een schatting gemaakt. Daarnaast vragen wij maandelijks je meterstanden op. Je kan ook altijd tussentijds je meterstanden doorgeven.


Heeft dit antwoord geholpen?

Veelgestelde vragen prijsplafond - zakelijk

Iedereen die een kleinverbruik aansluiting heeft met een maximale grootte van 3x80 ampère (stroom) en G25 (gas) en beschikt over een woon- of verblijfsfunctie komt in aanmerking voor het prijsplafond van de overheid. Ook zakelijke klanten die voldoen aan bovenstaande voorwaarden, komen in aanmerking. Het maakt hiervoor niet uit of je een variabel of vast contract hebt

Een zakelijke klant met zowel grootverbruik- als kleinverbruik aansluitingen komt voor de kleinverbruik aansluitingen ook in aanmerking van het prijsplafond van de overheid. Voor de grootverbruik aansluitingen niet.


Heeft dit antwoord geholpen?

Het prijsplafond geldt niet voor gebouwen met een gedeelde aansluiting, zoals blokverwarming of een collectief energiecontract. Een gebouw met blokverwarming of een collectief contract heeft namelijk maar één aansluiting.

Uitsluitsel over de compensatie voor deze situatie, volgt later vanuit de overheid.


Heeft dit antwoord geholpen?

Op dit moment zijn we druk bezig om het prijsplafond en de overheidsheffingen van 2023 te verwerken in onze systemen. Jouw nieuwe termijnbedrag kun je eind december terugvinden in Mijn Greenchoice Zakelijk.

Bij de bepaling van jouw termijnbedrag houden we rekening met het prijsplafond (indien van toepassing), de overheidsheffingen van 2023, het btw-tarief van 21% en je tarieven die gelden per 1 januari 2023. Mocht je jouw termijnbedrag willen aanpassen, dan kun je dit eenvoudig doen in Mijn Greenchoice Zakelijk.


Heeft dit antwoord geholpen?

De overheid heeft aangekondigd te komen met een steunpakket voor het energie-intensieve mkb, voor mkb-bedrijven die veel energie verbruiken (bijvoorbeeld horeca en bakkers). Deze Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) vergoedt een deel van de energiekosten voor de energie-intensieve mkb-ondernemer. Dit is een tijdelijke tegemoetkoming tot eind 2023.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je in de toekomst een aanvraag doen voor deze regeling. Wil je meer weten over dit steunpakket en of je in aanmerking komt? Bezoek dan de website van de RVO.


Heeft dit antwoord geholpen?

Bekijk jouw contract en tarieven

Mijn Greenchoice