Alles over het prijsplafond

In 2023 gold het prijsplafond van de overheid. Wat is het precies en wat betekende dit voor jouw tarieven en verbruik? Lees er meer over op deze pagina en bij de veelgestelde vragen.

Per 1 januari 2024 is het prijsplafond gestopt. Dat betekent dat je in 2024 altijd de tarieven volgens je energiecontract betaalt, met de overheidsheffingen en netbeheerkosten die dan gelden.

Wat is het prijsplafond?

Het prijsplafond hield in dat er voor gas een maximaal tarief van €1,45 per m3 (tot maximaal 1.200 m3 per jaar) en voor stroom €0,40 per kWh (tot maximaal 2.900 kWh per jaar) gold in 2023. Dit is inclusief belastingen en btw. Als jouw verbruik hoger was dan 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom, dan betaalde je hierover de tarieven die bij jouw contract horen.

*Deze video geeft een vereenvoudigde uitleg van de werkelijke regeling. Er kunnen aan deze uitleg geen rechten worden ontleend. Wil je precies weten hoe het zit? Bekijk de regeling van de overheid.

Voor wie gold het prijsplafond?

Het prijsplafond gold in 2023 voor kleinverbruikers zoals huishoudens, zzp’ers en kleine bedrijven of verenigingen. Je bent een kleinverbruiker als je een stroomaansluiting hebt met een maximale grootte van 3x80 ampère en/of met een gasmeter tot het type G25. Het gebouw met de aansluiting moet bedoeld zijn om in te wonen of te werken, het geldt dus niet voor garageruimtes.

Heb je een zakelijk energiecontract bij Greenchoice? Klik hier voor meer informatie.

Wanneer was het prijsplafond van toepassing?
Het prijsplafond gold vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

Het prijsplafond op de jaarnota

Als het prijsplafond van de overheid voor jou van toepassing was, zie je dit terug als een korting op jouw jaarnota. We hebben een uitleg gemaakt over hoe dit op de jaarnota staat.

 

Veelgestelde vragen prijsplafond

Verschilt het prijsplafond bij een vast of variabel contract?

Het prijsplafond was in 2023 van toepassing op alle kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers valt iedereen met een kleine energieaansluiting. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Het maakt hierbij niet uit wat voor type contract je hebt.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe is het prijsplafond verrekend op mijn jaarnota?

Elk jaar krijg je een jaarnota voor de energie die je afgenomen hebt. Op de jaarnota zie je ook de korting die je hebt gekregen door het prijsplafond. In onze leeswijzer leggen we uit hoe dit vermeld staat op je nota.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik heb WindVangers, Winddelen of zonnepanelen die niet op mijn eigen dak liggen. Hoe werkt dit met het prijsplafond?

Als je profiteert van zonnepanelen die niet op je eigen dak liggen, dan verrekenen we de opbrengst hiervan buiten jouw verbruik om. Dit salderen we niet. De opbrengst hiervan zie je apart vermeld staan op je jaarnota. Dit geldt ook voor alle WindVangers en/of Winddelen. Als het prijsplafond voor jou geldt, loopt de verrekening van de opbrengst onveranderd door voor deze vormen van opwekking buiten eigen aansluiting. Dit staat hetzelfde weergegeven op de jaarnota, zoals je gewend bent. Het prijsplafond en deze vormen van opwekking buiten jouw aansluiting, hebben dus geen invloed op elkaar.

Termijnbedrag
Het prijsplafond is al verrekend in je termijnbedrag. Opbrengst uit opwekking buiten jouw aansluiting verrekenen wij niet in je termijnbedrag.


Heeft dit antwoord geholpen?
Geldt het prijsplafond bij stadsverwarming?

Het prijsplafond gold in 2023 ook voor warmte aansluitingen. Hiervoor kun je het beste terecht bij je warmte leverancier.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoeveel voordeel heb ik door het prijsplafond?

Hoeveel voordeel je hebt door het prijsplafond, hangt af van de tarieven voor gas en stroom in je contract. Je hebt voordeel als één of beiden tarieven hoger zijn dan de tarieven van het prijsplafond. Je voordeel is het verschil tussen het tarief uit het contract en het tarief van het prijsplafond. De tarieven van het prijsplafond zijn € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh stroom.

Voorbeeld:  
In je contract staat een tarief van € 3,00 per m3 gas. € 3,00 - € 1,45 = € 1,55. Je hebt dus € 1,55 voordeel per m3 gas tot een verbruik van 1200 m3.

In je contract staat een tarief van € 0,85 per kWh stroom. € 0,85 - € 0,40 = € 0,45. Je hebt dus € 0,45 voordeel per kWh stroom tot een verbruik van 2900 kWh.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat betekende het prijsplafond voor gedeelde aansluitingen, zoals een appartementencomplex op 1 aansluiting of studentenwoning?

Huishoudens met een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) hadden minder of geen voordeel van het prijsplafond. Zij kregen wel compensatie voor de hoge energiekosten. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat gebeurt er met het prijsplafond als ik in 2023 overstap of verhuis?

Het prijsplafond geldt ook nadat je overstapt naar een andere energieleverancier. Alle energieleveranciers hanteren dezelfde verbruiksverdeling over 12 maanden, als het gaat om het verbruiksplafond.

Als je overstapt of verhuist, dan berekenen zowel Greenchoice als je nieuwe leverancier in 2023 een deel van het prijsplafond en verbruiksplafond op je energierekening. Dit zie je terug op je eindnota.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik heb een warmtepomp. Is het prijsplafond ook voor mij voordelig?

Over het algemeen is het met het prijsplafond nog steeds aantrekkelijk om een hybride warmtepomp te gebruiken in plaats van een cv-ketel op aardgas. Heb je een hybride warmtepomp, dan bespaar je kosten vergeleken met huishoudens met alleen een cv-ketel. Dit geldt ook voor huishoudens met een volledig elektrische warmtepomp en zonnepanelen. De besparing ten opzichte van het gebruik van een cv-ketel kan wel wat kleiner zijn dan normaal. Hebt je een volledig elektrische warmtepomp zonder zonnepanelen, dan gaat je energierekening omlaag, omdat je profiteert van het lagere stroomtarief tot 2.900 kWh.

Het prijsplafond is maar tijdelijk. Daarom verdient een hybride of volledige warmtepomp zich ook met het prijsplafond in de meeste gevallen terug. De terugverdientijd kan wel iets langer worden.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik heb geen slimme meter. Hoe weten jullie of mijn verbruik onder het prijsplafond zit?

Op 1 januari 2023 zijn jouw meterstanden opgevraagd. Als je ze niet door hebt gegeven is er een schatting gemaakt. Daarnaast vragen wij maandelijks je meterstanden op. Je kan ook altijd tussentijds je meterstanden doorgeven.


Heeft dit antwoord geholpen?

Veelgestelde vragen prijsplafond - zakelijk

Geldt het prijsplafond ook voor mij als zakelijke klant?

Iedereen die een kleinverbruik aansluiting heeft met een maximale grootte van 3x80 ampère (stroom) en G25 (gas) en beschikt over een woon- of verblijfsfunctie komt in aanmerking voor het prijsplafond van de overheid. Ook zakelijke klanten die voldoen aan bovenstaande voorwaarden, komen in aanmerking. Het maakt hiervoor niet uit of je een variabel of vast contract hebt

Een zakelijke klant met zowel grootverbruik- als kleinverbruik aansluitingen komt voor de kleinverbruik aansluitingen ook in aanmerking van het prijsplafond van de overheid. Voor de grootverbruik aansluitingen niet.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik zit met mijn kantoor in een complex met meerdere aansluitingen. Hoe werkt het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt niet voor gebouwen met een gedeelde aansluiting, zoals blokverwarming of een collectief energiecontract. Een gebouw met blokverwarming of een collectief contract heeft namelijk maar één aansluiting.

Uitsluitsel over de compensatie voor deze situatie, volgt later vanuit de overheid.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik ben zakelijke klant, hoe zit het met mijn termijnbedrag?

Op dit moment zijn we druk bezig om het prijsplafond en de overheidsheffingen van 2023 te verwerken in onze systemen. Jouw nieuwe termijnbedrag kun je eind december terugvinden in Mijn Greenchoice Zakelijk.

Bij de bepaling van jouw termijnbedrag houden we rekening met het prijsplafond (indien van toepassing), de overheidsheffingen van 2023, het btw-tarief van 21% en je tarieven die gelden per 1 januari 2023. Mocht je jouw termijnbedrag willen aanpassen, dan kun je dit eenvoudig doen in Mijn Greenchoice Zakelijk.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe zit het met de TEK-regeling voor energie-intensieve mkb, heb ik daar recht op?

De overheid heeft aangekondigd te komen met een steunpakket voor het energie-intensieve mkb, voor mkb-bedrijven die veel energie verbruiken (bijvoorbeeld horeca en bakkers). Deze Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) vergoedt een deel van de energiekosten voor de energie-intensieve mkb-ondernemer. Dit is een tijdelijke tegemoetkoming tot eind 2023.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je in de toekomst een aanvraag doen voor deze regeling. Wil je meer weten over dit steunpakket en of je in aanmerking komt? Bezoek dan de website van de RVO.


Heeft dit antwoord geholpen?

Bekijk jouw contract en tarieven

Mijn Greenchoice