Alles over het prijsplafond en de energiekorting

De overheid heeft verschillende maatregelen bekend gemaakt om de impact van de hoge energieprijzen te verminderen en de energierekening weer betaalbaar te maken. De energiecompensatie (Energiekorting overheid) van €190 is er één van. Maar hoe wordt deze toegepast en wat betekent dit voor jou? En het prijsplafond, hoe werkt dit precies? Lees er meer over op deze pagina en bij de veelgestelde vragen.

Energiekorting overheid (CEK22) van €190

In de maanden november en december 2022 ontvang je een extra tegemoeting van 190 euro per maand. Wij noemen dit de Energiekorting overheid (CEK22). Deze korting geldt voor alle huishoudens en bedrijven die een aansluiting hebben met een maximale grootte van 3x80 ampère (ook wel 'kleinverbruik' genoemd) met een elektra aansluiting, waarbij het adres een woon- of verblijfsfunctie heeft. Heb je alleen gas? Dan kom je niet in aanmerking voor de Energiekorting overheid.

Verrekening termijnbedrag
De Energiekorting overheid (CEK22) is een compensatie voor je energierekening en wordt daarom verrekend met je termijnbedrag in november en december. Is je termijnbedrag lager dan 190 euro? Dan wordt het resterende bedrag op je rekening gestort in de maanden november en december.

Wil je weten wat je termijnbedrag is in november en december? Je kunt je termijnbedrag inclusief de korting terugvinden in Mijn Greenchoice, onder 'Mijn nota's'. 

Kan ik de korting doneren?
Voor de één is de Energiekorting onmisbaar, voor een ander is het een extraatje. Als je het bedrag kunt missen, dan kun je zelf beslissen of je dit bedrag wilt doneren aan een goed doel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een doel te steunen dat mensen helpt die nu in nood zitten. Wij brengen graag drie doelen onder de aandacht: De Energiebank, Kansfonds en Stichting Jarige Job.

Wat is het prijsplafond?

Het prijsplafond, zoals nu bekend gemaakt door de overheid, houdt in dat er voor gas een maximaal tarief van €1,45 per m3 (tot maximaal 1.200 m3 per jaar) en voor stroom €0,40 per kWh (tot maximaal 2.900 kWh per jaar) geldt. Het lijkt erop dat dit inclusief belastingen en btw is. Als jouw verbruik hoger is dan 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom, dan betaal je hierover de tarieven die bij jouw contract horen.

Voor wie geldt het prijsplafond?
Het prijsplafond geldt voor huishoudens en bedrijven die een aansluiting hebben met een maximale grootte van 3x80 ampère (ook wel 'kleinverbruik' genoemd) en bedoeld zijn om in te wonen of te werken.

Wanneer gaat het prijsplafond in?
De overheid heeft aangekondigd dat het prijsplafond op 1 januari 2023 wordt ingevoerd en geldt tot en met 31 december 2023.

Prijsplafond en jouw termijnbedrag 

In december informeren we je over jouw nieuwe termijnbedrag dat geldt per januari 2023. Hierbij houden we rekening met het prijsplafond, de overheidsheffingen van 2023 en de btw die weer teruggaat naar 21%.

Tarieven per 1 januari
Op dit moment zijn onze variabele tarieven die per 1 januari gelden nog niet bekend. Je ontvangt hier vóór 1 december persoonlijk bericht over per e-mail of brief.

Extra steun voor energie-intensieve mkb’ers

De overheid heeft aangekondigd te komen met een steunpakket voor het energie-intensieve mkb, voor mkb-bedrijven die veel energie verbruiken (bijvoorbeeld horeca en bakkers). Deze Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) vergoedt een deel van de energiekosten voor de energie-intensieve mkb-ondernemer. Dit is een tijdelijke tegemoetkoming tot eind 2023.

Kom ik hiervoor in aanmerking?
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je in de toekomst een aanvraag doen voor deze regeling. Wil je meer weten over dit steunpakket en of je in aanmerking komt? Bezoek dan de website van de RVO.

Veelgestelde vragen

Voor alle kleinverbruikers is het prijsplafond van toepassing. Het maakt hierbij niet uit of je een variabel of vast contract hebt. Heb je een vast contract met lagere tarieven dan de maximale tarieven van het prijsplafond? Dan behoud je deze lagere tarieven.

Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens in Nederland en het midden- en kleinbedrijf. Het geldt voor alle contracten met een tarief boven het prijsplafond. Het maakt niet uit of je een vast contract hebt of een variabel contract.