Zonnepanelen schoonmaken

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Vraag aanbod op maat aan

Over zonnepanelen schoonmaken zijn de meningen verdeeld: de een zegt ‘nee’, de ander ‘ja’. Zoals altijd ligt de wijsheid in het midden. In principe hebben onze zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Dit komt doordat de panelen van Greenchoice duurzaam zijn, een lange levensduur hebben en hierdoor vrijwel onderhoudsvrij zijn. Toch is het verstandig om zo nu en dan de zonnepanelen te inspecteren. Je kan zelf het dak op, maar het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf neemt wel veel lasten uit handen. Lees onze do’s en dont’s voor het reinigen van je zonnepanelen. 

Inhoudsopgave

Wanneer moet ik mijn zonnepanelen onderhouden? 

Zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag, waardoor ze vrijwel onderhoudsvrij zijn. Daarnaast heeft het vele regenwater in ons land ook een reinigende werking op de panelen. Toch kan er zo nu en dan vuil ophopen. We raden daarom aan om ze af en toe te inspecteren en minimaal eens in de twee jaar schoon te maken. Merk je dat je rendement flink achteruit loopt? Dan is er misschien meer aan de hand en is het verstandig een specialist te raadplegen. 

Is het zinvol om zonnepanelen schoon te maken? 

Het is alleen zinvol om de zonnepanelen schoon te maken als ze vuil zijn. Dat lijkt een open deur, maar wie controleert regelmatig of de panelen vuil zijn? Vuile zonnepanelen produceren minder stroom en dat merk je in de portemonnee. Een periodieke controle of de zonnepanelen gereinigd moeten worden, kan dus geen kwaad. 

Wat levert zonnepanelen reinigen op? 

Meer stroom en dus euro’s! Hoewel de regen in ons land regelmatig een handje helpt om de zonnepanelen schoon te maken, kan het zijn dat hardnekkig vuil als bijvoorbeeld vogelpoep of bladeren op de panelen achterblijven. Vandaar een regelmatige inspectie. 

Saharazand en zonnepanelen 

Het fijne Saharazand daalt regelmatig met de regen op de zonnepanelen neer en vermindert de inval van zonlicht en dus ook de opbrengst. We wassen het van onze auto’s af, dus waarom ook niet van onze zonnepanelen? 

Wat is het beste moment (seizoen) om mijn zonnepanelen schoon te maken? 

De panelen produceren het meest als we weer regelmatig het zonnetje zien verschijnen. Het loont dus de moeite om aan het einde van de winter of in het begin van de lente even een inspectie uit te voeren. Zo profiteer je van een maximale opbrengst van je panelen. 

Kan ik zelf mijn zonnepanelen reinigen? 

Dat hangt mede af van de locatie van jouw panelen. Staan ze op een plat dak, dan kun je zelf aan de slag. Met een schuin dak is het mogelijk verstandiger het schoonmaken van de zonnepanelen aan een vakman over te laten. Wil je zelf het dak op gaan om je zonnepanelen te reinigen? Dat is mogelijk. Houd, ten eerste, altijd rekening met je eigen veiligheid en neem gepaste maatregelen. Zet het PV-systeem voor de veiligheid even uit. Ga het liefst tegen de avond of in de ochtend aan de slag. In elk geval als er niet veel licht is, want in de volle zon worden de zonnepanelen heet en dan wil je deze niet aanraken. Wij raden echter wel aan om de onderhoudsbeurt door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. De prijzen van reinigingsbedrijven voor zonnepanelen verschillen, dus weeg de kosten op tegen de moeite. Je kunt ook eventueel een glazenwasser om advies of hulp vragen. 

Hoe reinig je zonnepanelen? 

Erg voorzichtig, want je wilt niet dat er krassen op het glas komen. Gebruik zachte materialen, zoals een spons of zachte doek voor het schoonmaken van de zonnepanelen. Krassen op het glas beïnvloeden direct de opbrengst van het zonnepaneel. De krassen verstrooien het opvallend zonlicht, waardoor er minder licht op de zonnecellen terechtkomt. 
 
Verwijder het vuil voorzichtig met overvloedig water, zonder schoonmaakmiddelen en gebruik geen hogedrukreiniger. Het water moet kalkvrij zijn, zodat er geen kalkvlekken ontstaan bij het drogen in de zon. Reinig niet als er veel zon is, aangezien de panelen dan zeer heet kunnen worden. Wees voorzichtig met de elektrische verbindingen en neem altijd de veiligheid in acht. 

Wat kost het schoonmaken van zonnepanelen? 

De kosten van het reinigen van zonnepanelen lopen uiteen. Het is mede afhankelijk van de toegankelijkheid van de panelen en vanzelfsprekend het aantal panelen. 

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken? 

Hoe vaak je je zonnepanelen schoonmaken moet, hangt af van de vervuiling. Woon je op een plek waar veel verkeer voorbij komt, dan is een maandelijkse inspectie aan te raden. Je zult verbaast staan hoeveel fijnstof er op de panelen neerslaat. 

Met welke middelen zonnepanelen schoonmaken? 

Ten eerste: nooit wasmiddel gebruiken om je zonnepanelen te reinigen! Ook raden we kraanwater af, omdat de kalk uit het water achter kan blijven op het oppervlak. Het wassen van zonnepanelen doe je alleen met osmosewater (mineralen- , bacteriën- , virus- en kalkvrij) of regenwater. En met een zachte spons of doek maak je voorzichtig het gehele zonnesysteem schoon. De vuilwerende glasplaat mag niet beschadigd worden, daarom is het verstandig om altijd een schone/nieuwe doek of spons te gebruiken. Vieze doeken, hogedrukreinigers, borstels, bezems en andere harde materialen raden we ten zeerste af. Deze middelen kunnen krassen veroorzaken. 

Bij Greenchoice kies je altijd voor
écht groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor

Veelgestelde vragen

Weinig: de panelen hebben een vuilafstotende laag en de regen helpt ook mee. Afhankelijk van de hoek van je zonnepanelen hoopt er soms toch wat vuil op. Daarom is het verstandig om ze af en toe te inspecteren en minimaal eens in de paar jaar schoon te maken. Lees hier meer over onderhoud zonnepanelen.
Zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag. Mochten je zonnepanelen toch vuil oplopen, kun je het beste een zachte borstel of spons gebruiken om ze schoon te maken.
Je kunt je zonnepanelen het beste 4 of 5 keer per jaar schoonmaken. Hierbij kan het wel uitmaken of het veel heeft geregend. Dan spoelt het vuil veelal vanzelf weg. Is het lang of veel droog weer geweest, kun je ze wat vaker reinigen.