Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen reinigen hoef je nauwelijks te doen. Onze panelen zijn duurzaam, hebben een lange levensduur en zijn vrijwel onderhoudsvrij. Toch is het verstandig om zo nu en dan de zonnepanelen te inspecteren. Je kan zelf het dak op, maar het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf neemt wel veel lasten uit handen. Lees onze do’s en dont’s voor het reinigen van je zonnepanelen.

Inhoudsopgave

Schoonmaken zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag, waardoor ze vrijwel onderhoudsvrij zijn. Daarnaast heeft het vele regenwater in ons land ook een reinigende werking op de panelen. Toch kan er zo nu en dan vuil ophopen. We raden daarom aan om ze af en toe te inspecteren en minimaal eens in de twee jaar schoon te maken. Merk je dat je rendement flink achteruit loopt? Dan is er misschien meer aan de hand en is het verstandig een specialist te raadplegen. 

Reinigen zonnepanelen zelf doen?

Wil je zelf het dak op gaan om je zonnepanelen te reinigen? Dat is mogelijk. Houd, ten eerste, altijd rekening met je eigen veiligheid en neem gepaste maatregelen. Zet het PV-systeem voor de veiligheid even uit. Ga het liefst tegen de avond of in de ochtend aan de slag. In elk geval als er niet veel licht is, want in de volle zon worden de zonnepanelen heet en dan wil je deze niet aanraken. Wij raden echter wel aan om de onderhoudsbeurt door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. De prijzen van reinigingsbedrijven voor zonnepanelen verschillen, dus weeg de kosten op tegen de moeite. Je kunt ook eventueel een glazenwasser om advies of hulp vragen.

Met welke middelen zonnepanelen schoonmaken?

Ten eerste: nooit wasmiddel gebruiken om je zonnepanelen te reinigen! Ook raden we kraanwater af, omdat de kalk uit het water achter kan blijven op het oppervlak. Het wassen van zonnepanelen doe je alleen met osmosewater (mineralen- , bacteriën- , virus- en kalkvrij) of regenwater. En met een zachte spons of doek maak je voorzichtig het gehele zonnesysteem schoon. De vuilwerende glasplaat mag niet beschadigd worden, daarom is het verstandig om altijd een schone/nieuwe doek of spons te gebruiken. Vieze doeken, hogedrukreinigers, borstels, bezems en andere harde materialen raden we ten zeerste af. Deze middelen kunnen krassen veroorzaken.

Bij Greenchoice kies je altijd voor
écht groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor