Zonnepanelen en een plat dak

Een plat dak is ideaal om zonnepanelen op te plaatsen. De installatie van de zonnepanelen is gemakkelijker uit te voeren en je bent niet afhankelijk van de richting en de hellingshoek van je dak. De panelen worden onder een optimale hellingshoek in de console geplaatst en zoveel mogelijk gericht op het zuiden. Hierdoor hebben zonnepanelen op een plat dak in principe een optimale opbrengst

Inhoudsopgave

Voordelen van zonnepanelen op een plat dak 

Hieronder zetten wij de voordelen van zonnepanelen plaatsen op een plat dak op een rij: 

  • Makkelijker te plaatsen.
  • Uit het zicht, dus je hebt geen vergunningen nodig (bij monumenten wel altijd even bij de gemeente informeren). 
  • Zonnepanelen op een plat dak hebben gemiddeld een beter rendement dan bij schuine daken. 
  • Makkelijker schoon te maken, dus nog meer rendement. 

Hoeveel kosten zonnepanelen op plat dak? 

De prijs is hetzelfde als die van zonnepanelen op een schuin dak. Het verschil zit voornamelijk in de installatiekosten. Werken op een plat dak is eenvoudiger en sneller, maar de zonnepanelen op het plat dak worden in een console geplaatst. Dit brengt wat extra kosten met zich mee. Om te voorkomen dat de zonnepanelen bij een stevige wind niet van het dak geblazen worden, wordt de console meestal ook met ballast verzwaard.  

Hoeveel ballast zonnepanelen met plat dak in console? 

Dat is afhankelijk van de installatie. Heb je veel zonnepanelen, dan heb je minder ballast nodig. De installatie is immers zwaarder. Als er ballast wordt gebruikt, dan zal dit tussen de 15 en 50 kg per vierkante meter bedragen. Wil je geen ballast? Dan moet de installatie aan het dak verankerd worden. 

Hoeveel zonnepanelen op het plat dak? 

 Dat hangt af van het benodigd aantal panelen en de beschikbare oppervlakte. De zonnepanelen mogen niet tot aan de dakrand geplaatst worden. Hier is de kracht van de wervelingen van de wind het grootste. Als regel moet je een afstand tot de dakranden aanhouden die minimaal gelijk is aan de hoogte van de installatie. 
 
Op een betonnen dak plaats je zonder probleem zonnepanelen. Heb je een plat dak van hout of staal, dan moet je rekening houden met de maximale belasting van je dak. Een installatie zonnepanelen belast het dak met 10 tot 20 kg per vierkante meter en daar komt dus in sommige gevallen nog tot zo’n 15 tot 50 kg per vierkante meter aan ballast bij.  

Hoeveel ruimte tussen zonnepanelen op een plat dak? 

Bij het plaatsen van de zonnepanelen moet je rekening houden met de schaduw van de panelen. Heb je meerdere rijen zonnepanelen achter elkaar geplaatst? Dan moet je zorgen dat er voldoende ruimte tussen de rijen is. Dat voorkomt onderlinge schaduwval op de panelen, en zo kun je de panelen tevens gemakkelijker bereiken om schoon te maken. Houd ook hier de regel aan dat de afstand tussen de rijen minimaal gelijk moet zijn aan de hoogte van de installatie. 

Benieuwd naar zonnepanelen in jouw situatie?

Vraag je aanbod op maat aan