Installatie Zonnepanelen

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen? Onze expert maakt een persoonlijk aanbod. Zo haal je het maximale uit je dak!

Vraag aanbod op maat aan

Ben je overtuigd van de duurzame kracht van zonne-energie en wil je graag zonnepanelen laten plaatsen zodat je jouw eigen groene stroom kan gaan opwekken? Dan zorgt Greenchoice ervoor dat het aansluiten van de zonnepanelen zo snel mogelijk gebeurt. De installatie van zonnepanelen is eenvoudig en wordt doorgaans in één dag afgerond. Lees hier meer over het installatieproces, de voorwaarden, de afmetingen en het uiterlijk van jouw toekomstige zonnepanelen.

Inhoudsopgave

Vereisten voor het plaatsen van zonnepanelen

Voordat we over kunnen gaan tot de installatie inventariseert de monteur hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Dit bepaalt uiteindelijk hoeveel stroom je thuis opwekt. Bij het vaststellen van het aantal zonnepanelen dat geplaatst kan worden, spelen de volgende factoren een belangrijke rol:

  • De grootte van jouw dak en de zonnepanelen
  • De oriëntatie van jouw dak: is de richting geschikt om zonnestroom op te wekken?
  • De hoek van het dak: is het steil, plat of een combinatie?
  • Eventuele obstakels, zoals een schoorsteen, dakraam of dakkapel;
  • Vrij te houden afstand vanaf de dakranden (minstens 20 cm).

Werking van een zonnepaneelsysteem

Eerst even een korte uitleg over de onderdelen van een zonnepaneelsysteem en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk het zonnepaneel. De zonnecellen in de panelen vangen de zonne-energie op en zetten dit om in gelijkstroom. De gelijkstroom wordt via de kabels van de zonnepanelen naar de omvormer vervoerd. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom, de stroom zoals je in huis gebruikt. Vanuit de omvormer gaat de stroom door naar de meterkast en wordt vervolgens verdeeld over de plekken in de woning die om stroom vragen. 

Ontdek wat zonnepanelen jou opleveren

Aan de hand van luchtfoto’s bepalen we de stand van jouw dak en de meest ideale mogelijkheden om een PV-systeem op het dak te plaatsen. Wil je direct een aanbod voor jouw persoonlijke situatie ontvangen? Vraag dan een aanbod op maat aan.

In één dag je zonnepanelen aansluiten

Nadat de meest optimale plaatsing van de zonnepanelen op het dak is bepaald, eventuele obstakels zijn vastgesteld en het te behalen rendement bekend is, stellen wij een technisch rapport met je op. Vervolgens benadert de installateur je voor het inplannen van de installatie van je zonnepanelen.

Ons montageteam is gecertificeerd volgens de beste montage- en veiligheidsnormen, en neemt op de afgesproken installatiedag vooraf nog eens alles met je door. Dan worden ook de technische details, zoals de kabelroutes en alle bevestigingen met je doorgesproken. De werkzaamheden vinden tegelijk op het dak en in het huis plaats. Na afronding van de werkzaamheden lopen we alles nog eens met je na. De  monteur geeft dan ook een uitgebreide uitleg over de werking van het PV-systeem, en tips voor het onderhoud van jouw zonnepanelen. Als de installatie is afgerond kan de zon meteen voor je aan het werk!

Type en afmeting zonnepanelen

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen eigenlijk? De doorsnee afmeting van zonnepanelen voor woonhuizen is 175 x 110 cm. Daar zitten 108 zonnecellen in die voor het opwekvermogen zorgen. Kleinere zonnepanelen leveren in verhouding te weinig op en grotere zonnepanelen worden voornamelijk gebruikt voor bedrijfspanden of grootschalige PV-projecten.

Als je via Greenchoice zelf zonnestroom opwekt, krijg je altijd zonnepanelen van een betrouwbaar merk. Bekijk hier de specificaties van ons huidige aanbod. De panelen zijn kwalitatief hoogwaardig, duurzaam en eerlijk gemaakt en worden vakkundig geïnstalleerd.

Door technologische ontwikkelingen zijn de opbrengsten per vierkante meter fors toegenomen. Als je een offerte aanvraagt, krijg je snel inzicht in de kosten, stroomproductie én de besparing. We adviseren je ook welke omvormer het beste past bij jouw situatie.

Serie en parallel geschakelde zonnepanelen

Elke woning en elk dak zijn uniek. Ligt jouw dak bijvoorbeeld de hele dag volledig in de zon of valt er in de middag schaduw op door de dakkapel van de buren? Er zijn twee soorten systemen om ervoor te zorgen dat jouw zonnepanelen optimaal duurzame energie kunnen opwekken. Er is namelijk onderscheid tussen een serie of parallel geschakeld systeem. Hieronder lees je wat het verschil is en wat het beste bij jouw daksituatie past.

Serie geschakeld systeem

De meeste zonnepanelen worden met een serie geschakeld systeem geïnstalleerd. Dit betekent dat alle zonnepanelen achter elkaar gekoppeld zijn. De opgewekte energie van alle zonnepanelen wordt gezamenlijk naar de omvormer geleid. Het voordeel hiervan is dat de opgewekte energie door minder onderdelen, zoals kabels en verbindingsstukken, heen moet. Hierdoor verplaatst de energie zich makkelijk van de panelen naar de omvormer en heb je minder verlies.

Een serie geschakeld systeem is nadelig als er (een deel van de dag) op een of enkele panelen schaduw valt. Als een paneel hierdoor minder goed functioneert, dan heeft dit invloed op de opbrengst van alle panelen. Je kunt vergelijken met een snoer kerstlampjes van vroeger. Valt één lampje uit? Dan heeft dit effect op de hele snoer en vallen alle lampjes uit.

Parallel geschakeld systeem

Als er kans is op schaduw, dan wordt vaak een parallel geschakeld systeem geadviseerd. Waar bij een serie geschakeld systeem alle zonnepanelen aan elkaar verbonden zijn, worden de panelen bij een parallel geschakeld systeem los van elkaar geïnstalleerd. Valt op een van de panelen schaduw? Dan blijven de overige panelen op volle kracht werken. Zo heeft een paneel dat minder goed functioneert geen invloed op de opbrengst van de overige panelen.

Bij dit type systeem wordt bij elk zonnepaneel een micro-omvormer geïnstalleerd in plaats van één omvormer voor alle panelen. De micro-omvormer werkt hetzelfde als de omvormer bij een serie geschakeld systeem. Het enige verschil is dat de energie van de zonnepanelen via hun eigen micro-omvormer naar de meterkast gaat, terwijl dit bij serie geschakeld in het cirkeltje gebundeld wordt.

Het is goed om te weten dat de micro-omvormers van een parallel systeem nog andere voordelen hebben ten opzichte van een serie geschakeld systeem. Micro-omvormers nemen geen ruimte in de woning in, hebben een hogere betrouwbaarheid en brandveiligheid én maken geen geluid. Tot slot wordt bij de micro-omvormers van het merk Enphase, die wij momenteel installeren, een garantie van 25 jaar afgegeven.

Serie of parallel geschakelde zonnepanelen?

Door de vele voordelen is een parallel geschakeld systeem met omvormers vaak de beste keuze en is het de investering waard. Heb je te maken met schaduw, ook al is dit maar een paar uur per dag? Dan adviseren we een parallel geschakeld systeem met micro-omvormers. Op deze manier haal je het beste uit je dak. Houd er wel rekening mee dat de kosten voor een parallel geschakeld systeem hoger liggen. Kunnen we alle zonnepanelen op hetzelfde dak en in dezelfde hellingshoek plaatsen én is er de hele dag geen schaduw? Dan kan je voor een serie geschakeld systeem kiezen.

Meer over zonnepanelen

Kom meer te weten over de voordelen en de kosten van zonnepanelen en krijg persoonlijk advies, ook als je nog geen klant bent van Greenchoice.

Wek je eigen stroom op met zonnepanelen

Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Onze adviseur geeft je graag vrijblijvend advies.

Vraag aanbod op maat aan

Al ruim 190.000 Greenchoice klanten gingen je voor

Veelgestelde vragen

In welke richting moet je zonnepanelen plaatsen?

Bij een schuin dak plaats je de zonnepanelen het liefst gericht naar het zuiden. Deze vangt de meeste zonnestralen op. Dit wil niet zeggen dat je zonnepanelen nooit in andere richtingen kunt plaatsen, een dak op het oosten en westen is vaak ook prima geschikt.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe lang duurt het om zonnepanelen te plaatsen?

Bij de meeste woningen lukt het om de installatie in een dag te voltooien.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoeveel kost een installatie met zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen fluctueert sterk. Via deze link kun je een aantal gegevens invullen en geven wij een inschatting van de investering die past bij jouw energieverbruik. Zo krijg je altijd een actuele schatting te zien van de huidige prijs van een zonnestroomsysteem.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kun je zonnepanelen plaatsen op een plat dak?

Zonnepanelen kunnen op een plat dak onder een hoek geplaatst worden van 10 tot 30 graden. Belangrijk is dat je voorkomt dat er schaduwvorming is van de een op de andere paneel. Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kun je zonnepanelen aansluiten op de meterkast?

De installateur legt een kabel vanuit de omvormer naar je meterkast. Op deze manier gaat de opgewekte stroom vanuit de zonnepanelen installatie naar de meterkast. Zo worden jouw zonnepanelen aangesloten op de hoofdmeter en hoofdzekering.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kun je zonnepanelen aansluiten op het net?

De omvormer zet de gelijkstroom van je zonnepanelen om in bruikbare stroom, dat noem je wisselstroom. Er zit een kabel tussen de omvormer en de meterkast die aangesloten zit op een vrije groep. Hierdoor kan deze stroom vervolgens je huis in of, als er een overschot is, het elektriciteitsnet op.


Heeft dit antwoord geholpen?