Een persoon loopt langs een zonnepanelenveld dat stroom opwekt voor klanten van Greenchoice

Postcoderoosregeling

Wat is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Niet iedereen is in de gelegenheid om zelf zonnepanelen te installeren op zijn dak of zelf windstroom op te wekken in de achtertuin. Daarom heeft de Rijksoverheid de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking in het leven geroepen. In de volksmond noemen we de SCE-regeling de Postcoderoosregeling.

Hiermee kun je als energiecoöperatie of Vereniging van eigenaren (VvE) gezamenlijk investeren in een productie-installatie om duurzame en lokale stroom op te wekken. Denk aan zonnepanelen, windmolens of waterkracht. Greenchoice staat voor je klaar om je bij de subsidie aanvraag te ondersteunen en deze nieuwe regeling tot een succes te maken. 

Regeling Verlaagd Tarief (RVE)

Voor 1 april 2021 bestond de Regeling Verlaagd Tarief (RVE). In die regeling betaalden energieleveranciers als Greenchoice het belastingvoordeel uit aan leden van de coöperatie. Met de SCE-regeling betaalt de coöperatie of de VvE zelf het belastingvoordeel uit aan klanten. Weten hoe het werkt? Bekijk de video!

Inhoudsopgave

Voorwaarden voor een Postcoderoosproject

Door middel van een Postcoderoosproject kunnen mensen uit een postcoderoos samen financieel deelnemen in een installatie voor duurzame stroomopwekking, zoals zon of wind. De duurzame installatie wordt door een collectief aangeschaft. Dit collectief kan bijvoorbeeld een energiecoöperatie of een VvE zijn. De deelnemers wonen in het 4-cijferige postcodegebied waarin de installatie zich bevindt of in één van de direct aangrenzende 4-cijferige postcodegebieden: dezelfde postcoderoos dus.

Voor iedere kilowattuur (kWh) die het project opwekt, betaalt de Rijksoverheid een subsidie uit. De coöperatie of de VvE betaalt dit weer uit aan hun leden op basis van hoe groot hun investering was. Projecten die na 1 april 2021 zijn opgestart, vallen onder de nieuwe SCE-regeling. Oudere projecten vallen nog onder de oude RVE, en krijgen een subsidie via hun energieleveranciers.

Hoe wordt de korting op de energiebelasting verrekend als ik onder de RVE val?

De korting op de energiebelasting wordt jaarlijks door je energieleverancier verrekend met jouw verbruik. Dit betekent dat jij, als je aangesloten bent bij zo’n collectief en klant bent van Greenchoice, deze korting van ons ontvangt. De energiecoöperatie of VvE stuurt Greenchoice eens per jaar een verzoek om de korting op de energiebelasting te verrekenen voor alle deelnemers in het Postcoderoosproject. Wij verrekenen de Postcoderoos op een aparte creditnota en keren die jaarlijks apart aan je uit. Je kan de planning hiervan bij de coöperatie of VvE navragen.  

Hoe kan ik deelnemen aan een Postcoderoosproject?

Doordat de regeling per 1 april 2021 is gewijzigd naar de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) kun je alleen deelnemen in bestaande Postcoderoosprojecten waar nog deelnemers worden gezocht, of waar plaatsen zijn vrijgekomen. Je kunt natuurlijk wel participeren in nieuwe SCE-projecten. Kijk op onze coöperatiepagina voor een project bij jou in de buurt. Is er geen energiecoöperatie in jouw gemeente? Je vindt er ook informatie over hoe je zelf een collectief project start in en met jouw eigen buurt. Een andere manier om je eigen zonnestroom op te wekken is om deel te nemen aan zonprojecten door het hele land. Zo help je ook mee Nederland te vergroenen én profiteer je van gunstig rendement.

Bij Greenchoice kies je altijd voor echt groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor

Veelgestelde vragen

Hoe werkt de postcoderoosregeling?

Niet iedereen heeft plek voor zonnepanelen op zijn dak of een windmolen in de tuin. Daarom heeft de Rijksoverheid in 2014 de Regeling Verlaagd Tarief, ofwel de postcoderoosregeling in het leven geroepen. Zo kunnen particulieren die bijvoorbeeld geen eigen dak hebben ook investeren in duurzaam dichtbij opgewekte energie en hier bovendien financieel voordeel van hebben, doordat zij korting krijgen op de Energiebelasting.

Per 1 april 2021 is de Postcoderoosregeling vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom postcoderoos in plaats van groene stroom?

Niet iedereen heeft plek voor zonnepanelen op zijn dak of een andere mogelijkheid om duurzame energie op te wekken. Met deze regeling kunnen particulieren die bijvoorbeeld geen eigen dak hebben ook investeren in duurzaam dichtbij opgewekte energie.


Heeft dit antwoord geholpen?