Greenchoice en het voedselbos

Ontdek de wereld van voedselbossen

In Nederland is er vaak een strijd om ruimte, zowel natuur- als landbouwgebieden nemen ruimte in beslag. Door landbouw en natuur te combineren, zoals in voedselbos Droevendaal, vangen we drie vliegen in één klap: er is extra CO2-vastlegging, er is een verhoging van de biodiversiteit en er is behoud van inkomsten. 

Inhoudsopgave

Benten en het voedselbos

Een voedselbos is landbouw én natuur tegelijkertijd. We zetten ons actief in voor meer voedselbossen in Nederland. In de serie ‘Benten en het voedselbos’ gaat Benten op zoek naar het antwoord op die ene vraag: wat is een voedselbos? En waarom vindt Greenchoice dit zo belangrijk?

#1 Jong geleerd is oud gedaan

Als je het goed doet, dan plant je een voedselbos in één keer aan. En doe je verder niets. Benten gaat op onderzoek uit of dit echt zo simpel is. In Voedselbos Droevendaal staat educatie centraal. Studenten van de WUR doen hier onderzoek en geven wekelijks les aan een basisschool. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

#2 Van bos naar bord

Een voedselbos is landbouw én natuur tegelijkertijd. Benten gaat op bezoek bij voedselbos-boer Wouter en ontmoet daar chef-kok Emile. Hij kookt in zijn restaurant met producten uit het bos. Zo maakt hij ketchup van vruchtmeidoorn en gefermenteerde saté van kastanje. Weer eens wat anders...

#3 Aanplanten maar!

Een voedselbos is de meest radicale vorm van duurzame landbouw. Het alternatief voor de huidige landbouw. Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in Voedselbos Houtrak, een gezamenlijk project van Stichting Voedselbosbouw, Staatsbosbeheer en Greenchoice. Benten loopt een dagje mee en duikt in de wereld van Fazantenbessen. Die uiteraard ook gelijk geplant worden

Voedselbos Droevendaal breidt uit

Begin 2019 plantten Wageningse studenten 900 struikjes, bomen, asperges en aardperen op het Biologisch Proefbedrijf ‘Droevendaal’. Op Droevendaal worden faciliteiten geboden voor onderzoek en onderwijs op het gebied van de biologische productie. Een belangrijk doel van de pilot is te onderzoeken hoe een productief en rendabel voedselbos ingericht kan worden en die kennis beschikbaar te maken. Met hulp van Greenchoice ontwikkelt Wageningen University deze oorspronkelijke boomgaard tot een gevarieerd voedselbos met een hoge productie en rendement: een goede stap in de groene richting die Greenchoice met deze voedselbos-pilot voor ogen heeft! 

De hügel werpt zijn vruchten af

Ondertussen groeien de nu 600 geplante bomen en struikjes en 200 aardbeien aan de zuidkant van de hügel, een kleine verhoging in het landschap, rustig verder. De 200 geplante asperges op een nieuwe hügel komen al boven de grond. Sommigen zijn al 40 cm hoog. Op deze ecologische, maar ook zeker de sociale ontwikkelingen zijn we enorm trots!

Het belang van voedselbossen

Naast studenten zijn er scholieren, vrijwilligers en andere nieuwsgierige bezoekers die komen ervaren wat het nut is van zo’n voedselbos. Bossen zijn van groot belang voor een leefbare wereld: ze nemen tijdens hun groei CO2 op uit de atmosfeer en geven zuurstof terug. Meer bos zorgt bovendien voor de verrijking van de biodiversiteit: tijdens een rondleiding door Droevendaal spot je een grote verscheidenheid aan insecten en amfibieën. Extra bijzonder: je kunt er zelfs een patrijzenkoppel spotten!

Meer weten over onze wereldwijde bosprojecten?

Bosprojecten