Wat is krachtstroom precies? Waar heb je het voor nodig? En betaal je daar extra voor? Greenchoice legt het uit. Bovendien kun je bij ons kiezen voor 100% Nederlandse groene krachtstroom. Gewoon uit je eigen stopcontact, opgewekt uit zon of wind. Zonder gedoe.
Maak je gebruik van krachtstroom, dan verbruik je gewoon dezelfde stroom die al uit je stopcontacten komt. Met krachtstroom stroomt er alleen veel meer van die stroom naar jouw apparaten en installaties. Het vermogen van 400 Volt zorgt ervoor dat zelfs de zwaarste machines blijven werken. Een standaard elektriciteitsaansluiting heeft een vermogen van 230 volt.
In de volksmond wordt het woord ‘krachtstroom’ ook wel eens gebruikt voor een 3-fasenaansluiting. Dat is echter wat anders. Voor krachtstroom heb je een 3-fasenaansluiting nodig. Die zorgt voor extra vermogen doordat er drie stroomkabels je meterkast in gaan, in plaats van één kabel.
Vrijwel alle apparaten in huis werken op 230 volt. Krachtstroom heb je nodig voor apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een sauna, jacuzzi of bepaalde elektrische kooktoestellen. Bovendien heb je krachtstroom uit je stopcontact nodig voor een warmtepomp of wanneer je veel zonnepanelen hebt. Wil je een eigen laadpaal voor je elektrische auto? Ook dan heb je krachtstroom nodig.
In de meeste huizen is geen rekening gehouden met apparatuur die krachtstroom nodig heeft. Als je toch zo'n aansluiting nodig hebt, zul je hem dus zelf moeten laten aanleggen. Dit moet gedaan worden door een erkende installateur, die dan ook meteen de bekabeling in orde maakt. Je betaalt onder andere voor het aanpassen van de groepenkast, het aanleggen van het speciale stopcontact voor krachtstroom, de kabels en het materiaal. Daarnaast betaal je aansluitkosten aan de netbeheerder, die er voor zorgt dat je een juiste aansluiting op het net krijgt.
De kosten van krachtstroom bestaan uit twee delen: de aansluitkosten en de kosten voor je afname. Krachtstroom aansluiten in je meterkast kost gemiddeld zo’n 300 tot 350 euro. Heb je nog een 3-fasenaansluiting nodig? Dat kost gemiddeld 200 tot 250 euro.
De kosten van je stroomverbruik blijven in principe hetzelfde: je betaalt je energieleverancier gewoon voor de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Wel verbruiken zware apparaten meer energie, waardoor ook je energiekosten toenemen. Maar als je een krachtstroomaansluiting nodig hebt voor zonnepanelen of een warmtepomp, verdien je de investering snel genoeg terug. Ook het gemak van een eigen laadpaal bij je thuis kan opwegen tegen de extra kosten.
Al ruim 600.000 klanten gingen je voor