Krachtstroom

Krachtstroom

Wat is krachtstroom precies? Waar heb je het voor nodig? En betaal je daar extra voor? Greenchoice legt het uit. Bovendien kun je bij ons kiezen voor 100% Nederlandse groene krachtstroom. Gewoon uit je eigen stopcontact, opgewekt uit zon of wind. Zonder gedoe. Dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor het milieu! 

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom geeft meer elektrische spanning dan een standaard elektriciteitsaansluiting: 400 volt in plaats van de 230 volt die normaal uit je stopcontact komt. In de volksmond wordt het woord ‘krachtstroom’ ook wel eens gebruikt voor een 3-fasenaansluiting. Dat is echter wat anders. Voor krachtstroom heb je een 3-fasenaansluiting nodig. Die zorgt voor extra vermogen doordat er drie stroomkabels je meterkast in gaan, in plaats van één kabel.

Waar heb je krachtstroom uit je stopcontact voor nodig?

Vrijwel alle apparaten in huis werken op 230 volt. Krachtstroom heb je nodig voor apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een sauna, jacuzzi of bepaalde elektrische kooktoestellen. Bovendien heb je krachtstroom uit je stopcontact nodig voor een warmtepomp of wanneer je veel zonnepanelen hebt. Wil je een eigen laadpaal voor je elektrische auto? Ook dan heb je krachtstroom nodig.

Veilig krachtstroom aansluiten in je meterkast

Heb je nog geen 3-fasenaansluiting? Een elektricien kan dat voor je aanleggen. De meeste nieuwbouwwoningen hebben een 3-fasenaansluiting, maar dat betekent niet automatisch dat je dan ook krachtstroom hebt. Krachtstroom moet je apart aanvragen bij je netbeheerder. Daarmee voorkom je dat je zware apparaten je stroomaansluiting overbelasten en je stoppen doorslaan.

Wat kost krachtstroom?

De kosten van krachtstroom bestaan uit twee delen: de aansluitkosten en de kosten voor je afname. Krachtstroom aansluiten in je meterkast kost gemiddeld zo’n 300 tot 350 euro. Heb je nog een 3-fasenaansluiting nodig? Dat kost gemiddeld 200 tot 250 euro. Krachtstroom is net zo duur als gewone stroom. Wel verbruiken zware apparaten meer energie, waardoor ook je energiekosten toenemen. Maar door die energie te gebruiken voor je zonnepanelen of warmtepomp verdien je de investering snel genoeg terug. Ook het gemak van een eigen laadpaal bij je thuis kan opwegen tegen de extra kosten.

Bij Greenchoice kies je altijd voor écht groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor