Samenwerking Wetlands International

Greenchoice werkt sinds 2020 samen met Wetlands International, de enige wereldwijde non-profitorganisatie die zich toelegt op het behoud en herstel van zogenoemde wetlands. Wetlands zijn alle gebieden waar land en natuur elkaar raken, bijvoorbeeld mangroves en venen maar ook rivieren en meren. Deze gebieden zijn bijzonder rijk aan biodiversiteit en aan menselijke activiteit. Wetlands slaan koolstof op en houden water vast en zijn daarom belangrijke bondgenoten bij een veranderend klimaat. Ons gezamenlijke doel is het tegengaan van klimaatverandering door herstel en behoud van wetlands vanwege hun belang voor mens en natuur.

Ons eerste gezamenlijke project is in West-Afrika en richt zich op het herstellen van mangrovebossen. Met het ‘Guinea-Bissau Mangrove Restoration project’ richten we ons op het herstel van mangroven en dragen we bij aan het behoud van biodiversiteit, het menselijk welzijn en klimaatmitigatie. 

Met meer dan 3.000 km2 heeft Guinee-Bissau de op één na grootste hoeveelheid mangroves van Afrika. Veel mangroven zijn echter verloren gegaan door rijstteelt. De laatste jaren is een groot deel van de boeren overgestapt op meer winstgevende cashewnotenproductie buiten de mangroven, terwijl anderen naar de stad zijn gemigreerd. Hierdoor kwamen tienduizenden hectares land bloot te liggen, werd de bodem blootgesteld aan erosie en oxidatie en ging koolstof verloren. 

Samen met Wetlands International willen we de mangroven terugbrengen, zodat er weer koolstof kan worden opgeslagen. We doen dat niet door bomen aan te planten, maar door de leefomgeving voor mangroves te herstellen zodat deze vanzelf terugkomen. Dit natuurlijke herstel zorgt voor een bos dat weerbaarder is, en deze aanpak is vaak veel succesvoller dan aanplanten. Tegelijkertijd moet het project een positieve bijdrage leveren aan de lokale biodiversiteit en leefgemeenschap.

Biodiversiteit, lokale werkgelegenheid en CO₂-impact

Met de terugkeer van de 2.500 hectare mangroven in Guinee-Bissau verwachten we dat we CO₂ kunnen opslaan in de bodem en in de levende biomassa. Onderzoekers zeggen namelijk dat mangroven veel koolstof opslaan in vergelijking met bossen op land. Ook verwachten we dat de diversiteit van vogels zal toenemen en dat zee- en landzoogdieren, zoals lamantijnen, bultrugdolfijnen en otters, uiteindelijk zullen terugkeren.

Met de herstelwerkzaamheden en de noodzaak om de biodiversiteit in het gebied te monitoren bieden we de lokale gemeenschap werkgelegenheid. Samen met hen ontwikkelen we bovendien nieuwe duurzame vormen van levensonderhoud. Het Guinee-Bissau project maakt via Wetlands International onderdeel uit van een breder ‘To plant or not to plant’ - initiatief dat ernaar streeft om ten minste 30.000 hectare mangroven in 10 landen te herstellen, het behoud van biodiversiteit en het menselijk welzijn te ondersteunen en klimaatverandering tegen te gaan.

Lees hier meer over het natuurlijke herstel van mangroves. Op de website van Greenchoice vind je meer informatie over ons bosbeleid en andere bosprojecten.

Meer weten over ons bosbeleid?

Lees hier meer over de projecten waar we samen mee werken en waarom we met hen samenwerken.

Lees meer