Terugblik: World Cleanup Day

25 september 2018

Op zaterdag 15 september deed Greenchoice mee met de internationale actie van World Cleanup Day. Tijdens deze actie werd er in 158 landen zwerfafval opgeruimd door ruim 15 miljoen mensen. Van Madagaskar tot Mongolië, de actie bleek erg succesvol te zijn! Greenchoice organiseerde zelf ook een opruimactie in een bekend bos in Rotterdam. De groep bestond uit medewerkers, klanten en vrienden van Greenchoice. Samen hebben zij een hoop afval opgeruimd en een steentje bijgedragen. Volgend jaar doet Greenchoice weer mee, hopelijk jij ook!

Zwerfafval in kaart met Litterati

Deelnemers legden met de Litterati-app het zwerfafval vast, zodat op basis hiervan naar een oplossing kan worden gezocht voor de plasticsoep. Naast inzicht in het soort items dat veel op straat slingert, wordt zo duidelijk waar het zwerfvuil voornamelijk wordt aangetroffen. Bij het Greenchoice-team dat ging ploggen, oftewel hardlopen en zwerfvuil oprapen, kwam de sigarettenpeuk met stip op nummer 1 terecht. Ook in de rest van Nederland bleek dit de koploper te zijn in de top vijf van items.

Tijd voor een schonere wereld

Voor gemeenten is het erg belangrijk om zwerfvuil op tijd op te ruimen, vóór het uiteindelijk via het water in de zee belandt. Gemeente Rotterdam leende daarom ook maar al te graag haar grijpers uit om de opruimactie zo hygiënisch mogelijk te laten verlopen. Dit maakte dat de actie nog wat soepeler liep – letterlijk – en voor sommigen was het zelfs lastig om hem na afloop in te leveren. Het speuren naar en grijpen van afval bleek een behoorlijk verslavende werking te hebben. In meer dan 160 landen hebben naar schatting enkele miljoenen vrijwilligers dit gevoel ervaren, waarmee de World Cleanup Day de grootste opruimactie ooit geworden is.

In Nederland werd de World Cleanup Day gecoördineerd door de Plastic Soup Foundation en Nudge. Lees op de website van Nudge meer over het resultaat van deze wereldwijde opruimactie die liep van Nieuw-Zeeland tot in Hawaii.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Op weg naar altijd groene stroom op locatie Tractieweg in Utrecht

24 september 2020

Ondernemers: Bespaar én verdien met duurzame energie

05 oktober 2016

Op grote hoogte: de windmolen van de toekomst

27 maart 2017
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6628 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg