Grootste coöperatieve energieproject van Nederland van start

27 maart 2019

Samen lokaal energie opwekken. Dat was de wens van vliegbasis Eindhoven en vijf samenwerkende Brabantse energiecoöperaties. Met de officiële opening vanmiddag van Zonnepark Welschap is die wens in vervulling gegaan. In totaal telt het park op het terrein van de vliegbasis 11.040 zonnepanelen die samen stroom opwekken voor meer dan 900 huishoudens. Daarmee is Zonnepark Welschap het grootste volledig door leden gefinancierde energieproject van Nederland. 


Zonnepark Welschap is een zogenoemd postcoderoosproject. Het betekent dat alle omwonenden (binnen een aangrenzend postcodegebied) in het zonnepark kunnen deelnemen. Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser opende het park: "Wij vinden het belangrijk om goed om te gaan met onze omgeving en ook zichtbaar te zijn. Zonnepark Welschap is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen Defensie en omwonenden. Wij stellen ons terrein, vliegbasis Eindhoven, beschikbaar voor energiecoöperaties en de huishoudens profiteren van de opbrengst van hun zonnepanelen."

Meedoen zonder vooraf geld in te leggen
Normaal gesproken investeert een deelnemer in een postcoderoosproject vooraf in een aantal zonnepanelen. Hij krijgt daar een belastingvoordeel op zijn energierekening voor terug. Uniek bij zonnepark Welschap is dat omwonenden ook kunnen deelnemen zonder vooraf geld in te leggen. Zij ontvangen hetzelfde belastingvoordeel, maar hierop wordt een bijdrage ingehouden. Van die bijdrage wordt de rente en afschrijving van de panelen betaald. Zo kan echt iedereen meedoen.

Een schoolvoorbeeld
Greenchoice is partner in het project. Samen met Triodos Bank maakt de groene energieleverancier de deelname zonder inleg vooraf mogelijk. Evert den Boer, algemeen directeur: “Wij willen dat echt iedereen in Nederland kan meedoen aan de overgang naar duurzame energie. Dat geldt dus ook voor huishoudens die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, of er zelf niet in kunnen investeren. Zonnepark Welschap is wat ons betreft een schoolvoorbeeld van hoe het hoort.”

Verder ondersteunt Greenchoice de coöperatie Zonnepark Welschap bij het uitvoeren van het project en neemt de groene energieleverancier de geproduceerde zonnestroom af. Ook zorgt Greenchoice voor een continue geldstroom naar de coöperatie; voor iedere klant die de coöperatie aanbrengt, krijgt het een vergoeding.

Zonnepark Welschap is ontstaan uit een samenwerkingsovereenkomst tussen Vliegbasis Eindhoven, de gemeente Eindhoven en Coöperatie Zonnepark Welschap U.A., een initiatief gedragen door vijf lokale energiecoöperaties en ‑verenigingen: 040energie, Best Duurzaam, KempenEnergie, O3energie en Veldhoven Duurzaam.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Nu is het moment om de belasting op elektriciteit te verlagen

21 september 2021

Dierenbescherming en Greenchoice gaan voor 100% DIERZAAM

16 april 2018

Greenchoice plaatst megabatterij bij windmolenpark Hartelkanaal

26 november 2018
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4,1 5803 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg