Wat beïnvloedt uw prijs? Wij leggen het graag uit.

08 december 2016

Het klinkt u vast niet vreemd in de oren als we zeggen dat de energietarieven door de jaren heen stijgen en dalen. Deze tariefschommelingen hebben te maken met wat er op de energiemarkt gebeurt en tegen welke prijs wij de energie kunnen inkopen. Collega Arno van team Inkoop en Portfoliomanagement legt graag uit waar de inkoopprijs bepaald wordt en welke zaken van invloed zijn op de prijs. 

Prijsvorming van energie
Het kopen en verkopen van energie vindt onder andere plaats op handelsplatformen die te vergelijken zijn met aandelenbeurzen. Op deze handelsplatformen wordt energie verhandeld door marktpartijen. Deze platformen zijn APX voor de handel in korte termijncontracten (handel op basis van spotprijzen) en ICE ENDEX voor de handel in lange termijncontracten (handel op basis van termijncontracten, zogenaamde futures).

Een groot deel van de prijsvorming wordt bepaald door vraag en aanbod. De energiemarkt heeft echter een aantal specifieke kenmerken. U kunt hierbij denken aan:

  • Het moeilijk of niet op kunnen slaan van stroom
  • Het lokale karakter van de markt in verband met transport
  • Het netwerk moet elk moment in balans zijn (vraag is gelijk aan aanbod)

Door deze kenmerken kunnen er grote verschillen ontstaan tussen verschillende perioden waarin de energie wordt verhandeld.

Prijzen voor de korte termijn
Door de specifieke kenmerken van de energiemarkt zijn vooral de korte termijnprijzen (binnen de dag tot enkele maanden vooruit) erg afhankelijk van het weer, het productieaanbod op dat moment en het moment in het jaar. Zo liggen de prijzen in de winter over het algemeen hoger dan in de zomer, omdat de vraag dan hoger is.

Negatieve prijs
Bij stroom kan het zelfs zo zijn dat er binnen een dag een aantal uur een negatieve prijs is (geld krijgen voor afnemen en geld betalen voor produceren). De negatieve prijs wordt veroorzaakt doordat er op dat moment meer stroom wordt aangeboden dan afgenomen. Deze situatie kan voorkomen op een dag dat het erg hard waait en de zon veel schijnt. In Nederland komt dit nog nauwelijks voor. Maar in Duitsland is dit al enkele keren gebeurd, omdat daar erg veel is geïnvesteerd in capaciteit van zonne-energie.

Prijzen voor de lange termijn
Voor de lange termijn wordt gekeken naar de prijzen van enkele maanden tot enkele jaren vooruit. Hierbij zijn de prijzen nog steeds afhankelijk van de prijsontwikkeling van olie en kolen. Maar de prijzen hangen ook af van lange termijn weersinvloeden, investeringen in productiecapaciteit, het aandeel van duurzame energie in de totale productie en de economische vooruitzichten.

Invloed van olie neemt af 
De samenhang tussen de olie- en gasprijs is nog steeds aanwezig maar neemt wel wat af. De reden hiervan is dat er op de gasmarkt steeds grotere volumes worden verhandeld. Daarom neemt voor een goede prijsvorming het belang van olie af. De kolenprijs heeft nog wel grote invloed op de stroomprijs, omdat in Nederland een groot deel van de stroom wordt opgewekt in kolencentrales.

Geen glazen bol
Zoals u heeft gelezen is de prijs afhankelijk van wat er op de markt gebeurt. En helaas hebben ook wij geen glazen bol om de exacte tarieven te voorspellen. Daarom zijn wij erg voorzichting met uitspraken over het stijgen of dalen van de tarieven voor de klant. Arno sluit zijn verhaal af: “Samen met mijn collega’s houd ik continu in de gaten welke bewegingen worden gemaakt op de handelsplatformen. Zo kunnen we een goed tarief aan onze klanten blijven aanbieden”. 

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Jumbo plaatst 14.000 zonnepanelen

06 februari 2017

Trots op mega zonnestroomproject KiesZon

02 december 2014

Duidelijkheid voor Greenchoice na uitspraak Ondernemingskamer

10 juli 2014
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6611 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg