Trots op hoge groene rapportcijfer

Nieuwsbericht • 18 oktober 2016

In de jaarlijkse ranglijst van Consumentenbond, Natuur & Milieu, Wise en Greenpeace zijn wij weer de grootste voorloper als het gaat om écht groene stroom. Wij halen met een fraaie 8,4 het hoogste rapportcijfer van alle grotere energieleveranciers. Het rapportcijfer bestaat uit waarderingen voor groene investeringen, productie én inkoop. Voor onze eigen groene windstroom en duurzame investeringen krijgen we al een mooie 10. Hoe Greenchoice als grootste groene leverancier heel snel voor alles een 10 gaat halen, leggen we graag uit.

Veel impact met groene stroom
Voor thuisgebruik krijgen onze klanten sinds dit jaar uitsluitend 100% groene energie uit Nederland. Onder onze bijna 400.000 klanten zijn ook duizenden hele grote zakelijke partijen zoals gemeentes en duurzame fabrikanten. Daar kiezen we bewust voor. Want als dat soort grootverbruikers óók groene stroom gebruiken, maken we met elkaar de meeste impact op het verduurzamen van energie.

Zon- en windcertificaten
Die keuze heeft wel als gevolg dat we een deel van die groene stroom nog uit het buitenland moeten halen. Simpelweg omdat er in Nederland niet genoeg groene stroom is. Greenchoice doet dat via Europese zon- en windcertificaten. We kopen géén Scandinavische waterkrachtcertificaten in. Certificaten scoren minder goed in de ranglijst. Dat begrijpen we, lees hier hoe dat zit.

Stroom van het erf
Ook komt veel van onze groene stroom uit lokale biovergisters, van boeren in Nederland. Die staken samen met ons al jaren geleden hun nek uit om groene stroom op te wekken uit goede biomassa. Dat scoort in dit onderzoek ook minder dan een 10. Daarin brengt Greenchoice de komende tijd verandering, door het ontwikkelen van een kwaliteitsprogramma met de strengste eisen.

Snel alles uit Nederland
Wij werken er keihard aan om uiterlijk in 2020 al onze stroom uit Nederland te halen. Onder meer uit onze eigen windmolens, door sterke samenwerkingen en door in te zetten op lokaal duurzaam opwekken. Bijvoorbeeld met de postcoderoosregeling. We werken intussen samen met 45 energiecoöperaties en zorgen ervoor dat er zonnepanelen op zoveel mogelijk daken en in zonneparken komen te liggen.

Een flinke stap verder gaan
Wij zijn trots dat we samen met bijna 400.000 klanten vooroplopen in de energietransitie. Daarin gaat Greenchoice echt een stuk verder dan anderen: wij compenseren bijvoorbeeld als enige grote leverancier al het gasverbruik van klanten via wereldwijde bosprojecten. En we hebben de meeste klanten die zelf opwekken: 41.000 met zonnestroom en 16.000 met winddelen. Dat telt - helaas - niet mee voor het rapportcijfer.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Oproep aan gemeenten: kies echt voor groen

22 december 2015

Greenchoice haalt weer meer groene stroom uit Nederland

21 mei 2014

De app: voor en door klanten

19 april 2016
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6628 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg