Tennet en Gasunie willen groene energie opslaan: dé manier om energie te verspillen

15 september 2017

Deze week presenteerden Gasunie en Tennet hun plan om van overtollige zonne- en windenergie waterstof te maken. Vervolgens zou die waterstof in tijden van weinig zonne- en windenergie worden omgezet naar elektriciteit. Het plan werd in verschillende media als duurzaam idee gepresenteerd. In feite is het dé manier om energie te verspillen.

 

Waterstof creëren uit elektriciteit is met de huidige technologie een zeer inefficiënt proces. In het beste geval blijft 70% van de oorspronkelijke energie in de vorm van waterstof over. En ook bij het omzetten van waterstof naar elektriciteit gaat veel energie verloren. Grosso modo blijft aan het einde van het hele proces 40% van de oorspronkelijke energie over. 60% gooi je dus weg. Zonde!

 

Daarbij komt nog dat er voorlopig helemaal geen sprake kan zijn van overtollige groene energie. Ook als alle windmolens én zonnepanelen in Nederland maximaal draaien, zijn we voor het overgrote deel nog afhankelijk van fossiele energie. En dat zal nog vele jaren zo blijven, zelfs als we de energietransitie versnellen. Grootschalige opslag van groene energie is in Nederland voorlopig dus helemaal niet nodig. Zolang we nog op geen enkel moment 100% van de elektriciteit duurzaam kunnen opwekken, zou het afregelen van een kolen- of gascentrale voldoende moeten zijn.

 

Zelfs wanneer in Nederland een situatie ontstaat dat meer dan 100% van de elektriciteitsbehoefte duurzaam wordt opgewekt, hebben we nog tal van betere mogelijkheden dan de overtollige groene energie om te zetten in waterstof. Zo kunnen elektrische auto’s ingezet worden om op te laden, kan de industrie net een tandje harder, kunnen boilers ingeschakeld worden, noem maar op.

 

Als ondanks al deze mogelijkheden nog steeds duurzame energie over is, kun je erover nadenken die energie te transporteren naar het buitenland. Gezien de weerkaarten is er immers nooit een situatie dat het overal waait of zonnig is in Europa. En als zelfs dán nog duurzame energie over is, kun je de elektriciteit opslaan in batterijen. In de toekomst worden die minder kostbaar en zijn ze sneller inzetbaar. Het rendement is vele malen beter. Je gooit hooguit 10% van de energie weg in tegenstelling tot de genoemde 60% bij waterstof. Pas wanneer ook dit economisch niet verstandig is, kunnen we erover nadenken om waterstof te produceren voor industriële processen zodat in het beste geval 30% van de energie wordt weggegooid.

 

Kortom, waterstof als energieopslagmedium is een last-resort situatie die we nog vele jaren niet nodig zullen hebben. Zolang we de andere maatregelen nog niet hebben uitgevoerd, is gemeenschapsgeld uitgeven aan grootschalige elektrische waterstofproductie een slecht idee.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Duidelijkheid voor Greenchoice na uitspraak Ondernemingskamer

10 juli 2014

Teller gaat weer lopen voor elfde Warmetruiendag

10 oktober 2016

Realisatie windpark De Veenwieken stap dichterbij

03 december 2018
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6658 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg