Teller gaat weer lopen voor elfde Warmetruiendag

Dag van de Duurzaamheid • 10 oktober 2016

Vandaag – de Dag van de Duurzaamheid – gaat de teller weer lopen voor de elfde Greenchoice Warmetruiendag op 10 februari 2017. Op Warmetruiendag roepen we iedereen op de verwarming lager te zetten en 'alles uit de kast te halen' om met elkaar het klimaatprobleem te lijf te gaan. In tien jaar tijd deden al ruim 1,5 miljoen mensen mee: in mooie, lelijke en warme truien, met besparingsacties thuis, op school en op het werk. Op de site www.warmetruiendag.nl kan iedereen die meedoet of acties verzint zich vanaf vandaag weer aanmelden, en handig materiaal vinden zoals tekeningen en filmpjes.

6% energiebesparing per graad
Per graad dat je de verwarming lager zet, bespaar je 6% energie en 6% CO2 . De trui staat daarbij symbool voor hoe simpel het is om zelf iets te doen aan klimaatverandering. Met blijvende impact, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research; een op de vijf deelnemers gaan ook na Warmetruiendag bewuster met energie om.

Vrolijk actie Klimaatverbond & Greenchoice
Elf jaar geleden werd deze nationale bespaardag voor het eerst georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. “Nederland kan extra inzet voor het klimaat goed gebruiken”, zegt directeur Petra Lettink van het Klimaatverbond. “De warme trui is het vrolijke gezicht van de klimaatbeweging. Daarom spreekt de actie zoveel mensen aan.” Greenchoice steunt de actie alweer vijf jaar actief. Beide organisatoren willen een schonere wereld creëren door zuinig en slim met energie om te gaan. “Als duurzame energieleverancier helpen wij mensen de baas te zijn over hun eigen groene energie,”, legt Marieke van den Hoek van Greenchoice uit. “Besparen is daarbij de eerste en belangrijkste stap, want de allergroenste energie is natuurlijk de energie die je niet gebruikt.”

Iedereen doet mee
Warmetruiendag kent veel soorten deelnemers en aanhakers: de NS, KNMI (2016), Radio Veronica (Jeroen van Inkel), NPOGroen (2016), Gemeenten Haarlem, Enschede, Utrecht, Heerenveen (2016), Stayokay (2016), Prinses Laurentien en de Missing Chapter Foundation (2016), Kunsthal Rotterdam (2016), de ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag (2016), weervrouw Helga van Leur en presentator Mart Smeets (2015), de Donald Duck (2015) en het TextielMuseum. De Universiteit van Tilburg, de VU, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Erasmus Universiteit, Hogescholen Saxion en Windesheim doen inmiddels al meerdere jaren mee.

Ook meedoen en een actie aanmelden? Dat kan hier.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Ruimere postcoderoosregeling maakt lokaal energie opwekken nog makkelijker

23 december 2015

De groene energiebeweging groeit: samen met lokale energiecoöperaties bouwen aan duurzame energietransitie

04 februari 2021

Hang een prijskaartje aan klimaatschade

23 november 2015
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6611 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg