Steeds meer groene energie uit de buurt

16 februari 2021

Greenchoice bouwt met haar klanten en lokale coöperaties stevig aan de energietransitie. Onlangs presenteerde onze partner klimaatstichting HIER samen met RVO de Lokale Energie Monitor 2020. In dit rapport staat de impact van lokale energiecoöperaties van het afgelopen jaar. Hieruit blijkt dat de draagwijdte en invloed hard groeit en dat de sector zich aan het professionaliseren is. Steeds meer groene energie wordt bij jou in de buurt opgewekt. Waarom is dat goed nieuws? 

Bij Greenchoice dromen we ervan dat iedereen in Nederland zelf energie opwekt. Dat kan bijvoorbeeld door zelf zonnepanelen op je dak te plaatsen, maar ook door je aan te sluiten bij een lokale energiecoöperatie. Deelnemers helpen zo hun buurt te vergroenen en profiteren van een gunstig tarief. Dat bijna iedere Nederlander inmiddels een energiecoöperatie om de hoek heeft, is voor ons dan ook goed nieuws. Wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen en moeten kunnen profiteren van de overstap naar groene energie. Dus ook huishoudens zonder eigen dak of met een kleine beurs. Inclusiviteit is dan ook een belangrijk speerpunt in ons beleid. Vorig jaar hebben we samen met Delen Duurzame Energie dan ook het eerste project voor sociale huurders in LeiderdorpHuurders profiteren direct van een lagere energierekening met de stroom die wordt opgewekt met het gemeenschappelijke zonnedak, zonder zelf te hoeven investeren.  


Win-win met lokaal eigendom

Ook windprojecten realiseren we steeds vaker samen met omwonenden. Betuwewind en windpark Streepland  zijn hier goede voorbeelden van. Gingen in het verleden de opbrengsten uit fossiele energie grotendeels naar de grote productiebedrijven; met de regionale opwek van groene energie profiteert de omgeving mee. Burgers worden actief betrokken bij het uittekenen van de locaties voor de molens en worden gedeeltelijk eigenaar. Dat levert voor alle betrokkenen een win-win situatie op.  Een deel van de opbrengst vloeit via maatschappelijke en culturele fondsen daarnaast terug in de lokale gemeenschap.

 

Niet te stuiten
Van de 512 postcoderoosprojecten in Nederland, zijn er ruim 240 aangesloten bij Greenchoice. Als grootste partner van duurzame energieprojecten merken ook wij dat de coöperaties steeds professioneler worden. Ze denken en beslissen steeds vaker mee over het regionale en lokale energiebeleid, de invulling van participatie en eigendom van de lokale omgeving. Ondanks alle beperkende maatregelen door de coronacrisis is de opmars van de lokale energie-initiatieven niet te stuiten. Het is mooi om te zien dat we dat met elkaar hebben bereikt. Greenchoice kijkt er met enthousiasme en vertrouwen naar uit samen met de coöperaties de slagkracht verder te vergroten. Op naar een groener Nederland.

Wil je meer weten over hoe je zelf energie kunt opwekken, kunt profiteren van voordeel en Nederland kunt helpen vergroenenKijk dan hier. 

Jeroen Vanson, manager Lokale Energieprojecten bij Greenchoice: ‘’Wij werken volop samen met  lokale energie-initiatieven in steeds meer buurten en wijken in ons landWij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen mee kan doen op weg naar een duurzame energievoorziening voor ons allemaal.  We merken dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn om mee te doen en dat dankzij onze producten en diensten dat ook kúnnen. Dat maken wij mogelijk door dag in dag uit samen op te trekken met 130 lokale energiecoöperaties. Ook bij jou in de buurt!  

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Greenchoice en 4x4electric laten samen zien hoe een duurzame wereldreis eruit zou zien

19 september 2022

Eigen stroom een trend

27 augustus 2018

BOKS is live: inzicht om energie te besparen via slimme meter

06 december 2016
Logo Greenchoice Greenchoice
4,5 5
Greenchoice 4 6677 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg