Unive, Rabobank en Greenchoice vervangen asbestdaken voor zonnedaken

29 september 2021

“Een unieke samenwerking”, zo noemen Univé, Rabobank en Greenchoice de ambitieuze plannen om gezamenlijk een grote stap te maken op het gebied van duurzaamheid. Het doel: schadelijke asbestdaken bij boerenbedrijven saneren en vervangen voor daken met zonnepanelen. Univéleden nemen de groene stroom van deze daken af voor een eerlijke prijs, waarvan een deel weer wordt ingezet voor nieuwe zonnedaken. Zo wordt verdere verduurzaming gestimuleerd.

Duurzame Zekerheid
In Nederland ligt naar schatting zo’n 80 miljoen m2 aan asbestdaken op Nederlandse bedrijfspanden. Volgens Arjen Schouten, bestuurder van Coöperatie Univé is dat niet alleen ongezond voor de omgeving maar zijn dit soort asbesthoudende bedrijfspanden steeds moeilijker verzekerbaar, wat risico’s geeft voor de voortzetting van een bedrijf: “Voor veel ondernemers is asbestsanering een kostbare aangelegenheid. Daarom hebben we de pilot Duurzame Zekerheid Univé bedacht waarbij het asbestdak wordt vervangen voor een zonnedak zonder dat dit de ondernemer in de portemonnee raakt. De pilot was zeer succesvol en daarom zijn we blij dat we door de samenwerking met de Rabobank een nieuwe fase ingaan waarbij we nog meer ondernemers kunnen helpen”, aldus Schouten.

Mooie stap
Volgens Carin van Huët, directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank is het een mooie stap op weg naar een duurzame toekomst: “De bank neemt het structureren van alle financieringen voor haar conto. “Onze instap betekent dat, net als de zakelijke leden van Univé, ook al onze zakelijke klanten gebruik kunnen maken van Duurzame Zekerheid Univé,’ aldus Van Huët. “Voor sommigen van hen zijn hun asbestdaken echt een probleem, en dit is een prachtige oplossing die we hen kunnen bieden. Wanneer de bedrijfsdaken eenmaal zijn aangesloten op het energienet, willen we daarnaast onze particuliere klanten ook toegang geven tot de duurzame energie die Duurzame Zekerheid oplevert.”

Eerlijke prijs
Door de samenwerking met Greenchoice is het voor consumenten mogelijk om de energie van deze daken af te nemen voor een eerlijke prijs. Een deel van de energieprijs wordt opnieuw geïnvesteerd: van iedere verbruikte KWh gaat minimaal 2ct naar de investering in asbestvrije zonnedaken. Zo gebruik je als afnemer niet alleen groene stroom, maar draag je ook nog eens bij aan het verduurzamen van je eigen regio. “Wat dat betreft past Duurzame Zekerheid perfect bij de missie van Greenchoice”, zegt Paulien Jeurissen, manager Commercie van de groene energieleverancier. “Wij willen de energietransitie niet alleen versnellen, maar ook dat iedereen ervan kan profiteren.” 

Ambitie
“Duurzame Zekerheid draagt bij aan de energietransitie en de ambities die we in Nederland voor ogen hebben, op een regionale manier die onze coöperatie kenmerkt.” Om de beschikbaarheid van Duurzame Zekerheid in Nederland versneld te vergroten is de bestuurder blij te kunnen rekenen op de expertise van Rabobank en Greenchoice. “Door de unieke samenwerking met de Rabobank bereiken we veel agrarische ondernemers. Greenchoice is de groenste energieleverancier die we kennen en samen willen we eind 2022 minstens 500 bedrijfspanden hebben omgevormd van een asbestprobleem naar een energieleverende locatie die in de toekomst zo’n 50.000 huishoudens kan verwarmen en verlichten,” aldus Schouten.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Een bezoek aan de Energie Vakbeurs: energieopslag en zelf opwekken

30 oktober 2015

Onderzoek Warmetruiendag: Nederlander in klimaatspagaat

02 februari 2018

Campagne ‘Grip op je geld’ van start met actieplan voor speciale energiehulproute

29 maart 2022
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6658 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg