Greenchoice en Rotterdammers bouwen eigen zonnepark

11 augustus 2023

Vraag jij je bij het zien van een groot zonnepark wel eens af hoe dat er gekomen is? Meestal is er veel tijd en moeite in gegaan. Geschikte grond in Nederland is schaars en ook in deze sector zijn de prijsstijgingen voelbaar. Des te mooier dus dat we momenteel toch een uniek zonnepark bouwen in Rotterdam.

Samen met lokale ondernemers én particulieren ontwikkelen we een zonnepark op het Rotterdamse bedrijventerrein Schiebroek. Met 4.246 zonnepanelen levert het park straks genoeg opgewekte stroom voor ruim 500 huishoudens. Het project laat zien wat er mogelijk is als je met positieve energie de handen ineenslaat. Want makkelijk was de realisatie niet. Sterker nog, het hele project was er bijna niet gekomen, weet ook projectmanager Luuk te Molder.

Te duur?

“Het begon allemaal met plannen voor het verduurzamen van het bedrijventerrein net naast het zonnepark. Een initiatief van lokale ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente Rotterdam. Met die plannen klopten ze al in 2018 bij ons aan en het zonnepark was er het eerste onderdeel van. Wij zouden alles rond de bouw van het park regelen, waarna de coöperatie Schiebroek het zou kopen. Maar mede door de gestegen materiaalkosten in de afgelopen 2 jaar werd het zonnepark te duur en leek alles af te ketsen. Maar wij wilden het er niet bij laten. We zagen veel potentie in dit project en besloten te helpen.”

De kracht van crowdfunding

De locatie, de vergunning… Alles was geregeld. Maar toen kondigde zich het volgende probleem aan: de stijgende rentes. Daarmee werd het bankfinanciering voor het hele project ook te duur. Maar weer werd een oplossing gevonden. Luuk: “We besloten de financiering deels lokaal op te halen. Met crowdfunding via Duurzaaminvesteren.nl. Daarmee vervangen we de bank als geldschieter en kunnen lokale bewoners als obligatiehouder meedoen aan het project. De eerste 2 weken was die crowdfunding alleen geopend voor inwoners uit de buurt en pas daarna zijn we landelijk gegaan. Het werd een groot succes en we hadden het doelbedrag supersnel behaald.”

Ecologische waarde

Het zonnepark moet nog dit jaar beginnen met het opwekken van duurzame stroom. De particuliere investeerders kunnen de komende jaren een rendement van 5% verwachten en voor Greenchoice-klanten is dat zelfs een verwachte 5,5%. Ook de natuur profiteert mee. Luuk: “Het stuk grond waar het zonnepark komt is de zandstort van de afgraving voor de hogesnelheidslijn die ernaast ligt. Onbruikbare grond zonder ecologische waarde, die dankzij de zonnepanelen toch waarde krijgt. Bovendien wordt er rond het park een sloot getrokken en komen er meerdere doorgetrokken kleine slootjes met daartussen rietkragen en drassig gebied. Zo ontstaat er soort een nieuw mini natuurgebied met een hogere ecologische waarde en biodiversiteit.”

Een voorbeeld voor volgende projecten

“Het project is een primeur. Ik ben trots dat we hier als Greenchoice onze tanden erin hebben gezet om een project, dat in eerste instantie niet rendabel was, toch van de grond te krijgen. Door een gedeeld eigenaarschap aan te gaan met een lokale energiecoöperatie en samen te werken met omwonenden. We hebben nu al weer een volgend project klaar staan, waarbij we op deze nieuwe manier met crowdfunding te werk willen gaan. We willen hiermee graag  een blauwdruk maken voor de verdere verduurzaming van bedrijventerreinen  in Nederland.”

Ook interesse in een energiecoöperatie?

Met meer dan 120 energiecoöperaties  in heel Nederland brengen wij lokaal opgewekte stroom naar het landelijke net. Wij helpen onze coöperaties bij het verkrijgen van lokale steun, het aantrekken van leden én de administratie. Meer info en weten welke energiecoöperaties er in jouw buurt zijn? Ontdek het hieronder.

Lees ook deze artikelen

Greenchoice en Isolatie.com

02-10-2024

Anders kijken naar natuur door wffr films

24-09-2024

jongeren warm maken voor lokale energie

17-09-2024