Overheid geeft goede voorbeeld met bewuste keuzes voor duurzame energie

Blog Greenchoice • 08 maart 2017

Als groene energieleverancier willen wij natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen en organisaties, groot en klein, overgaan op duurzame energie, het liefst door die zelf op te wekken. We zien dat inmiddels ruim tweederde van de Nederlanders thuis kiest voor groene stroom. Ook steeds meer (grote) bedrijven nemen bewust vergaande duurzame stappen. Daarom vinden wij het belangrijk en logisch dat ook de Nederlandse overheden - landelijk, regionaal én lokaal - hun duurzame voorbeeldrol en hun groene beloftes concreet waarmaken. Gelukkig zien we de afgelopen tijd een steeds grotere bewustwording bij Nederlandse overheden als het gaat om hun duurzame energie. De echte grote recente klapper daarin is de Rijksoverheid die per 3 maart 2017 definitief kiest voor 100% groene stroom, geleverd door Greenchoice en nog drie andere energieleveranciers.

Gemeenten steeds beter op weg
Los van de Rijksoverheid hebben ook gemeenten een belangrijke voorbeeldrol als het gaat om duurzame keuzes. Eén op de drie Nederlandse gemeenten koopt duurzame stroom in (onderzoek Kenniscentrum Somo juni, 2016). Het onderzoek werd gedaan naar aanleiding van de campagne van Greenpeace. Met de campagne wezen zij Nederlandse gemeenten op hun verantwoordelijkheid wat betreft duurzaamheid van hun gemeentelijke elektriciteit. Naar aanleiding van het onderzoek van Somo kregen wij veel vragen vanuit gemeenten. We kunnen intussen gelukkig stellen dat Nederlandse gemeenten steeds meer actie ondernemen op duurzaamheid en zij Nederland écht groener willen maken. Gemeenten kiezen er vaak al voor om de levering van GVO’s  op te nemen in hun aanbesteding en kiezen bewust voor stroom die is opgewekt in Nederland. Sommige gemeenten gaan daarin nog een stapje verder en willen GVO’s specifiek uit de regio zoals de gemeenten in Zuid-Oost Brabant.


Partner voor duurzaam lokaal opwekken
Daarnaast merken we steeds vaker dat gemeenten actief op zoek zijn naar een partner op het gebied van lokaal duurzaam opwekken. Lokale energieprojecten vormen de basis voor een échte overgang naar 100% groene energie. Greenchoice ‘powert’ daarom actief tientallen lokale initiatieven en energiecoöperaties door het hele land en geeft - vaak dus in nauwe samenwerking met de lokale overheden- kracht aan mensen die samen energie willen opwekken. We maken het voor hen mogelijk om zelf deel te nemen aan lokale energieprojecten, denk aan postcoderoosprojecten als Zon op Zwijndrecht. Zo helpt Greenchoice met het creëren van draagvlak, het werven van leden en het steeds verder verduurzamen van gemeenten.

Actief wijzen op belang van groene keuze
De afgelopen jaren hebben wij ons actief ingezet om overheden te wijzen op het belang van het maken van de juiste keuzes het gaat om het mogelijk maken van groene projecten en om het aanbesteden (groot inkopen van) hun energie. Met de keuze van groene energie voor de Rijksgebouwen is in ieder geval een grote stap gezet richting een duurzamer Nederland. Als steeds meer overheden dit goede voorbeeld volgen, krijgt de energietransitie sneller vorm. Wij kijken in elk geval uit naar de volgende aanbesteding!

(Beeld: Torentje van Minister-President op het Binnenhof in Den Haag krijgt groene stroom van Greenchoice. Credits: Business Art Service via Rijksvastgoedbedrijf)

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Anja van Niersen nieuwe voorzitter Raad van Commissarissen Greenchoice

30 juni 2020

Uniek project met experimenteerregeling van start

10 december 2018

Klantvriendelijkste energieleverancier van Nederland

27 mei 2021
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6611 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg