Oproep aan gemeenten: kies echt voor groen

Nieuwsbericht • 22 december 2015

Deze week komt de krant AD met het bericht dat gemeenten steeds minder vaak écht groene stroom inkopen bij hun aanbestedingen. Greenchoice, als één van de grootste leveranciers van groene energie aan gemeenten, moet helaas deze trend bevestigen. In 2015 zagen ook wij met name bij grote gemeenten steeds vaker aanbestedingen die focussen op zo goedkoop mogelijk in plaats van zo groen en duurzaam mogelijk.

 

Groen én goedkoop kan prima

Duurzame energieleveranciers laten al jaren zien dat voor dezelfde prijs groene en schone energie geleverd kan worden. Greenchoice wil alleen échte groene stroom leveren en gemeenten helpen om hun doelstellingen binnen de energietransitie te behalen. Daarom doen we een beroep op gemeenten om bij hun aanbestedingen deze trend te keren en te kiezen voor écht groene energie.

 

Ook gemeenten helpen besparen

Ruim 40% van de Nederlandse gemeenten is voor groene stroom en/of bosgecompenseerd gas aangesloten bij Greenchoice. Daar zijn wij erg trots op. De afgelopen zeven jaar hebben wij steeds meer gemeenten kunnen overtuigen om te kiezen voor groene energie en daarmee verder te kijken dan de prijs per kWh. Daarbij ging het bovendien vaak ook over het slim besparen van energie en opwekken van eigen stroom; ook gemeenten zijn dan Baas over eigen energie. Zo maakten we bijvoorbeeld met de gemeente Zaanstad een prestatieovereenkomst om ook energie te besparen.

 

Focus op lage prijs

Bij aanbestedingen zien wij echter steeds vaker dat duurzaam inkopen minder aandacht krijgt. De focus komt op een lage prijs, waarbij er grijze stroom wordt ingekocht bij een leverancier die voornamelijk belang heeft zoveel mogelijk energie af te zetten en waarbij door de gemeente vervolgens apart een groen certificaat wordt bijgekocht. Een onwenselijke ontwikkeling want daarmee komt het vergroten van de productie van groene stroom, plus het reduceren van de CO2-footprint van de gemeente geen stap verder. Het is bovendien onduidelijk óf de groene certificaten daadwerkelijk worden ingekocht en waar deze vandaan komen, daar de aankoop vaak verloopt via tussenpersonen en deze niet aanbestedingsplichtig is. 

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Elfde Warmetruiendag: verwarm jezelf, niet de wereld

07 februari 2017

Greenchoice maakt lokale stroombronnen inzichtelijk

19 maart 2018

Dierenbescherming en Greenchoice gaan voor 100% DIERZAAM

16 april 2018
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6611 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg