Ontdek wat groen voor je organisatie kan doen

Interview met Thomas Heerkens, algemeen directeur Landal GreenParks • 27 september 2016

Landal GreenParks gebruikt sinds dit jaar groene stroom en bosgecompenseerd gas van Greenchoice. We spraken uitgebreid over duurzaamheid met Thomas Heerkens, algemeen directeur van Landal GreenParks.

Wat is de visie van Landal GreenParks op duurzaamheid?
“Landal GreenParks biedt een heerlijk vakantieverblijf voor iedereen. Midden in het groen én ontwikkeld vanuit een groene gedachte. Met groen bieden wij onze gasten een unieke en onvergetelijke vakantie. De gevolgen van vervuiling en opwarming van de aarde zijn steeds meer zichtbaar. Wij voelen een intrinsieke behoefte om iets terug te doen voor de natuur. Daarom zien wij het als onze verantwoordelijkheid om een positieve bijdrage te leveren aan onze leefomgeving. Door slim om te gaan met energie, mobiliteit, water en afval. En door onze negatieve impact op het milieu te reduceren, uiteindelijk tot nul.”

Hoe merken uw gasten dat in de dagelijkse praktijk?
“Van veel duurzaamheidsmaatregelen merken onze gasten weinig. Neem energie en waterbesparing: dit gebeurt vooral achter de schermen. Maar bij een aantal zaken vragen we ook een bijdrage van onze gasten: bijvoorbeeld om afval te scheiden en het licht en de verwarming uit te schakelen bij afwezigheid. Ons mooiste goed is de omgeving en de natuur zelf. Met een breed aanbod voor onze gasten qua activiteiten in de natuur, zoals wild spotten.''

Wat merken uw medewerkers van duurzaam werken?
“We betrekken onze medewerkers bij alle doelstellingen. We vragen ze mee te denken over milieubesparende maatregelen en hun gedrag aan te passen, om daarmee energie en water te sparen. Ook hebben we een platform voor innovatieve ideeën. Daarnaast stimuleren en faciliteren we hen bij een gezonde levensstijl.”

Wat is een bijzondere mijlpaal op duurzaam gebied?
“Lastig om er een te kiezen! Ik ben trots op de progressie die Landal neerzet op het gebied van duurzaamheid. We reduceren onze impact op het milieu steeds verder. Onze nieuwbouwwoningen worden duurzamer. Zo bouwen we binnenkort in Duitsland energieneutrale woningen. Iedere maand behaalt een van onze parken wel een Green Key certificering. Meer dan 50 van onze parken zijn al gecertificeerd. Maar natuurlijk doen wij dit niet alleen; we leveren deze prestatie samen met onze leveranciers. Daarom zijn contracten zoals die met Greenchoice van grote waarde.”

Duurzaam en betrokken: bekijk de film die hoort bij het duurzaamheidsverslag van Landal GreenParks.

Wat zijn de uitdagingen in uw duurzaamheidsbeleid ?
“Om onze doelstellingen te realiseren zijn investeringen nodig. Het is een zoektocht om de juiste balans te vinden tussen de investeringen die onze gasten zien en waarderen en investeringen die uitsluitend een bijdrage leveren aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. We willen onze milieu-impact reduceren tot nul en dat is nog een grote uitdaging. We richten ons op de weg ernaartoe en zorgen dat we continu voortgang boeken.”

Wat zijn merkbare effecten?
“Wij begonnen een aantal jaren geleden vanuit de overtuiging dat het anders moet en dat wij daar onze bijdrage aan willen leveren. Ik realiseerde me niet dat werken aan een duurzame bedrijfsvoering ook onverwachte innovatie en samenwerking met zich meebrengt en positief bijdraagt aan de trots op ons bedrijf. Een simpel voorbeeld: bundeling van transport van verschillende leveranciers leidde tot een CO2-reductie van meer dan 50% en tot minder verkeersbewegingen op onze parken.”

Waarom koos Landal voor Greenchoice?
Die keuze kwam voor uit ons uitgangspunt dat we groene energie willen, bij voorkeur van Nederlandse bodem. En de aanbieder mag geen kolenenergie meer hebben. Daarmee vielen er al veel aanbieders af. In Greenchoice hebben we een groene partner gevonden, die ons nu 100% Nederlandse windenergie kan leveren en die daarnaast wil meedenken in de verdere verduurzaming van onze parken.”

Wat adviseert u organisaties die ook een duurzaam beleid willen voeren?
“Start. Nu! Al is het met iets wat ogenschijnlijk klein is: uiteindelijk moet je ergens beginnen en maakt de optelsom van alle kleine stappen die je zet ook een groot verschil.”

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Gratis groene stroom voor voedselbank dankzij Winddelers

12 december 2014

Grootste zonnedak (28.000 panelen) van Nederland

27 maart 2018

Wachten tot de wereld om je heen verandert? Samen maken we een sociale incassowereld

02 januari 2018
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6658 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg