Ondernemers: Bespaar én verdien met duurzame energie

05 oktober 2016

Bij veel ondernemers staan duurzame energiekwesties op een lage plek in de prioriteitenlijst. Energie is voor de meeste bedrijven namelijk nog steeds een zogeheten secundaire inkoopstroom: inkoopkosten die geen direct verband met de omzet houden. Daardoor krijgt duurzame energie – haast automatisch - ook minder aandacht. Terwijl elke euro die verdiend kan worden in deze niet-omzet gerelateerde inkoopstroom toch direct een euro in het bedrijfsresultaat is.

Juist in het investeren in het verduurzamen van energiezaken zitten aantrekkelijke verdienmogelijkheden. Daar komt bovenop dat veel ondernemers graag meer zouden doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzamer willen werken. Twee vliegen in een klap dus. Investeren in duurzame energie verdient zich zo dubbel terug. Bovendien zijn er subsidiemogelijkheden die de terugverdientijd voor u kunnen versnellen. We zetten de opties voor meer kasstroom uit eigen energie en eventuele ondersteunende regelingen hieronder graag op een rijtje.

Laat uw dak renderen met zonnestroom
De stroom die u op uw dak opwekt verbruikt uw organisatie voor een deel direct zelf. Dat deel bespaart u direct op uw eigen energierekening. Daarnaast verkoopt u automatisch de stroom die u niet meteen zelf nodig heeft. Greenchoice koopt deze stroom graag. Wekt uw bedrijf meer stroom op dan het zelf verbruikt, dan gaat u netto terug leveren. Greenchoice hanteert een zeer aantrekkelijke regeling voor het salderen van deze stroom. Greenchoice biedt voor de eerste 10.000 kilowattuur netto terug- levering een terugleververgoeding van €0,11 per kilowattuur. Levert u meer dan 10.000 kilowattuur netto terug, dan ontvangt u over het gehele volume het kale leveringstarief. Meer weten over Greenchoice Terugleveren

Deel uw dak en buig kosten om
Stel uw dak ter beschikking voor anderen en buig niet-omzet gerelateerde inkoop om in ’niet- inkoop gerelateerde verkoop’. U stelt uw (extra) ruimte op uw dak ter beschikking aan een energiecoöperatie bij u in de buurt. Zij kunnen daar dan met behulp van de postcoderoosregeling of het platform van ZonnepanelenDelen een project van maken om bewoners in de buurt van duurzame zonnestroom te voorzien. De bewoners in de buurt investeren daarbij in de panelen en nemen ook de stroom af. Hiermee creëert u een mooie verbinding met de omgeving van uw bedrijf en draagt u bij aan duurzamere wereld.

Benut subsidies en fiscale regelingen
Als u de mogelijkheden interessant vindt maar niet kunt of wilt investeren, bijvoorbeeld vanwege de terugverdientijd, zijn fiscale en/of subsidiemogelijkheden:

1)    Voor kleinschalige ondernemers is er de Energie-investeringsaftrek (EIA): dit is een fiscaal voordeel (aftrekpercentage van 58%) voor wie investeert in duurzame energie, zoals de aanschaf van zonnepanelen en led-verlichting.

2)    Ontwikkelt u zelf energie-innovaties? Dan kan uw onderneming in aanmerking komen voor de subsidieregelingen Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), MIT-R&D regeling, Demonstratie Energie-innovatie (DEI) en Hernieuwbare energie.

Advies over energiemaatregelen voor ondernemers
Wilt u meer weten? Wij adviseren u graag en vrijblijvend:
E-mail: zakelijk@greenchoice.nl
Meer weten over subsidie en fiscale regelingen? Ga naar Klimaatplein >>

 

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Anja van Niersen nieuwe voorzitter Raad van Commissarissen Greenchoice

30 juni 2020

Trots op hoge groene rapportcijfer

18 oktober 2016

PHYSEE wint Greenchoice Energieprijs

05 september 2017
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6628 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg