Nederland loopt warm voor energiebesparing op Greenchoice Warme Truiendag

Nieuwsbericht • 05 februari 2015

Samen met Klimaatverbond Nederland organiseren we vrijdag 6 februari de negende en grootste Greenchoice Warme Truiendag ooit. Met acties van 200.000 deelnemers door heel Nederland. Op school, thuis en op kantoor trekken de deelnemers een warme trui aan en zetten de verwarming een graadje lager. Elke graad lager bespaart 6 procent energie en dus CO2-uitstoot én stookkosten. De trui staat symbool voor wat mensen zelf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering tegen te gaan. En daar is nog een wereld te winnen, blijkt uit vandaag verschenen onderzoek van Tilburg University.

Donald Duck, Prinses Laurentien en Helga van Leur in de bres voor het klimaat

Verwarm jezelf, niet de wereld

Onder het motto 'verwarm jezelf en niet de wereld' sprak Jeroen van Inkel op Radio Veronica met Prinses Laurentien. Zij draagt de actie een warm hart toe. Daarnaast deelde de DJ twee weken lang speciale truien uit aan onder andere Kim-Lian van der Meij, Art Rooijakkers en Helga van Leur. Vrijdag 6 februari lanceert Mart Smeets de Greenchoice Warme Truiendag op Radio Veronica in De Trui van 2015. Deze trui, ontworpen door Carolien Evers, houdt je warm bij 17 graden Celsius zodat de kachel best een graadje lager kan.

Samen maken we het verschil

Deelnemers uit het hele land hebben zich aangemeld op www.warmetruiendag.nl, onder meer: de NS, Erasmus Universiteit Rotterdam, Arcadis, Provincie Groningen, TNO, gemeente Haarlem, Liander, Waterschap Rivierenland en tientallen (basis)scholen. Zelfs Donald Duck haakt aan met een speciale Warme Truiendag editie en zet de verwarming in Duckstad op 'standje Dagobert' (lees: uit). Als alle Nederlandse huishoudens 1 graad lager zouden stoken, zou dat volgens Milieu Centraal jaarlijks 365 miljoen euro, 560 miljoen m3 gas en 1 megaton CO2 besparen. Samen maken we het verschil!

Onderzoek: menselijke factor bij energiebesparing onbenut

Het promoten van een energiezuinige leefstijl maakt een groot verschil. De overheid zou daar meer oog voor mogen hebben. "Met de huidige focus op isolatie, subsidies en energielabels, wordt de menselijke factor bij energiebesparing uit het oog verloren", concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving: "Energiebesparing door aanpassing van routinematig gedrag zoals een trui aan, in plaats van de thermostaat omhoog krijgt in het huidige landelijke energiebeleid nauwelijks aandacht".

Prof. dr. Dirk Brounen onderschrijft deze conclusie in een studie die Tilburg University vandaag publiceert. Professor Brounen onderzocht het samenspel tussen de energiezuinigheid van een huis en de leefstijl van de bewoners: "Je ziet dat mensen die hun huis energiezuiniger maken, vaak minder kritisch worden in hun energiebesparende houding. Om maximale besparing te realiseren, zul je je dus niet alleen op de techniek moeten richten, maar ook op gedrag."

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Ik ben trots op onze bosprojecten

04 augustus 2016

Energiecoöperaties wekken stroom op voor bijna kwart miljoen huishoudens

29 november 2019

Gr​eenchoice opnieuw hoofdsponsor van Evenement HIER opgewekt

16 oktober 2017
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6628 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg