Mission Reuse wil hergebruik van bekers de norm maken

06 juli 2022

Vijf miljoen wegwerpbekers. Elke ochtend. Laat het even op je inwerken. Dat is de schrikbarende hoeveelheid bekertjes die we in Nederland elke ochtend gebruiken en die allemaal vrijwel meteen als (zwerf)afval eindigen. Als je ze rechtop achter elkaar zet, vormt dat 385 kilometer: de afstand van Brussel naar Amsterdam.

Hergebruik als norm

Het is daarom ook precies het traject dat Merijn Tinga, bekend als Plastic Soup Surfer, van 1 tot 8 juli aflegt op zijn surfboard, gemaakt van 500 ‘in elkaar gestampte’ gebruikte wegwerpbekers. Dat doet hij in het kader van de Mission Reuse Expedition, die plaatsvindt tijdens het wereldwijde initiatief tegen single-use plastics Plastic Free July. Mission Reuse is een samenwerking tussen Natuur & Milieu, Enviu en Recycling Netwerk Benelux en heeft als doel om van hergebruik de nieuwe norm te maken. Greenchoice ondersteunt de duurzame missie volhartig: onze medewerkers doneerden al eerder dit jaar de opbrengst van onze jaarlijkse Complimentendag-actie aan Plastic Soup Surfer, die het bedrag van €1.500 gebruikte voor de Mission Reuse Expedition.

Beautiful Cups

We juichen het idee van een volledig plasticvrije maand en hergebruik toe: elke stap op weg naar een schonere wereld is belangrijk. Zelf werken we sinds 2019 samen met Beautiful Cups. De bekers van Beautiful Cups worden door medewerkers meerdere keren gebruikt en in de speciale bekerbakken gescheiden ingezameld voor recycling door Renewi. Samen werken we aan het behoud van de regenwouden op Sumatra en Tanzania. Greenchoice en Rainforest Projects hebben in 2021 acht bomen mogen planten door afname van 55.000 drinkbekers van Beautiful Cups.

Eigen beker en makkelijker maken

We spreken Merijn Tinga bij de start van de expeditie: “Ik surf deze week 385 kilometer van Brussel naar Amsterdam. Voor de kenners: op binnenwater gebruik ik mijn foil en op zee mijn wing, die trouwens ook is gemaakt van oude kitesurfschermen. Met deze tocht voeren we campagne vóór herbruikbare bekers en tegen wegwerpbekers: hét symbool van verspilling en vervuiling. Ons doel is dat mensen zich een beeld vormen van de gigantische hoeveelheden bekertjes die we na één keer weggooien: in totaal 4 miljard per jaar! En dat we ze motiveren om een eigen beker te gebruiken.

Ook willen we dat gemeenten, festivalorganisatoren, kantoren en horeca zich nog harder maken voor herbruikbare bekers en statiegeldsystemen. Tijdens de tocht ga ik langs gemeenten en overheden om ze bewust te maken van hun rol daarin: grotere organisaties kunnen het mensen een stuk makkelijker maken om hergebruik normaal te gaan vinden. Ook op heel veel kantoren is wegwerpen helaas nog de norm. En we weten allemaal hoe evenemententerreinen eruit zien na afloop.”

Inspirerende meet & greets

Merijn stopt tijdens zijn surfexpeditie op 14 plaatsen en houdt presentaties en meet & greets langs de kades en oevers en op steigers. In Gent voer hij afgelopen zondag bijvoorbeeld Eurocommissaris Frans Timmermans tegemoet, die daar zijn plan voor het verminderen van verpakkingsafval presenteert. In Den Haag ontmoet hij woensdag Vivianne Heijnen, de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Parallel aan de expeditie worden onder meer beach clean ups georganiseerd, gerecyclede kunstwerken onthuld en technische innovaties gepresenteerd.

“Waar geen wind is surf ik elektrisch. Er rijdt een team met mij mee om accu’s te wisselen. Of het vermoeiend is? Nou, ik heb ook over de Rijn gepeddeld. Dat was veel vermoeiender. Kiten is in feite een oudemannensport, dus dit valt reuze mee,” aldus Merijn, met een lach.

Feestelijke finish en film

Het feestelijke eindpunt van de expeditie is op 8 juli in Amsterdam bij Apollonia op het Marineterrein. Om de campagne op te volgen wordt van de expeditie ook een uitgebreide documentairefilm gemaakt: de Mission Reuse Movie.

Lees ook deze artikelen

Hierop letten bij isolatie van je huis

28-11-2024

Belang van biodiversiteit

18-11-2024

Dynamische tarieven MKB klanten

18-11-2024