Klant Frits Lakemeier: "Samen beperken we CO2-uitstoot."

Frits Lakemeier • 17 november 2015

Gezond en gelukkig leven; het liefst zo lang mogelijk. Dat wil ik graag en ik vermoed ook de meeste bewoners op deze planeet. Met een heel kleine kans ben ik in 1964 toevallig in Nederland geboren en wel in Zwijndrecht (Zuid-Holland). In dat jaar waren er ongeveer 3.263 miljoen bewoners op Aarde; in Nederland slechts 12 miljoen.


Vele ervaringen en inzichten rijker
Samen met mijn pappa, mamma, zus en broertje ben ik over het algemeen behoorlijk gezond en gelukkig opgegroeid in Zwijndrecht. Ik ben getrouwd met Caroline en samen zijn we de trotse ouders van een dochter en zoon, die al jonge twintigers zijn. Inmiddels ben ik 51 en vele fijne en soms minder fijne ervaringen en inzichten rijker. De gemiddelde levensverwachting in de wereld is tussen 1960 en nu gestegen van 52 naar 71 jaar en de Aarde telt nu 7.324 miljoen bewoners; waarvan 17 miljoen in Nederland.


Veel geluk als Nederlander

Ik besef steeds meer dat ik ontzettend veel geluk heb gehad. En het grootste geluk is eigenlijk puur toeval; het toeval dat ik zo ontzettend toevallig in Nederland ben geboren. Want daarmee had ik meteen een enorm voorrecht ten opzichte van miljarden anderen op Aarde: een land en leefomgeving met hoge vrijheid, democratisch zeggenschap en uitstekende voorzieningen die voor zo goed als iedereen beschikbaar zijn, zoals onderwijs, zorg, rechtspraak en openbaar vervoer. Toen ik jong was, was ik me daar niet zo van bewust; mijn leefwereld was immers vrij klein. Wij gingen niet zo ver op vakantie in mijn jeugd en op mijn 28e ben ik tijdens mijn huwelijksreis voor het eerst buiten Europa geweest.


De wereld is toegankelijk en dichtbij

Met alle media en technologie die we nu hebben is kennis en informatie van de hele wereld heel toegankelijk en dichtbij en daarom zie en hoor ik toch heel ellendige dingen die heel veel andere bewoners op Aarde beleven; die even toevallig ergens anders op Aarde zijn geboren. Ik besef me steeds meer hoe bevoorrecht ik ben als toevallige geborene en bewoner in het land dat Nederland heet.

Het comfortabele gevoel dat ik veel ervaar gaat daardoor steeds meer gepaard met een vervelend en knagend gevoel van oneerlijkheid. Ik weet zeker dat veruit de meeste mede-bewoners op Aarde namelijk helemaal niet dezelfde vrijheid, rechten en voorzieningen hebben die ik in Nederland heb. En waarom? Vooral de mazzel dat ik toevallig in Nederland ben geboren.


Uitdagingen voor Aarde
Met de enorm snelle groei van de wereldbevolking, toename van levensverwachting en consumptie, ben ik er inmiddels van overtuigd dat de planeet Aarde dit allemaal niet kan leveren. En dat de schaarste van allerlei noodzakelijke natuurlijke bronnen en materialen drastisch zal toenemen. In mijn ogen gaat dit alleen maar leiden tot nog meer ongelijkheid en strijd (lees oorlog) tussen grote bevolkingsgroepen en is dat uiteindelijk ook voor mij en Nederland een grote bedreiging. En ik vind dat ik in Nederland, bewoner van één van de welvarendste landen in de wereld, de morele plicht heb ten opzichte van vele andere wereldburgers, om mijn leven in balans te brengen met die van moeder Aarde.

We hebben als Nederland in de wereldgeschiedenis op een aantal fronten grote naam en faam bereikt en ons koplopers getoond. In deze fase van de geschiedenis vind ik het tijd dat Nederland faam gaat maken als een land dat op kop loopt als welvarend en ecologisch houdbaar. De onhoudbare stijging van het klimaat door uitstoot van door mensen veroorzaakt CO2 zien we nu als belangrijkste punt om aan te pakken.


Eigen CO2-uitstoot beperken
Daarom hebben Caroline en ik in de afgelopen paar jaar een aantal stappen gezet om ons aandeel in de CO2-uitstoot te beperken. En ben ik me als zelfstandig projectmanager volledig gaan richten op het realiseren van duurzame verbeteringen.

Wat we zoal hebben gedaan: 18 zonnepanelen op ons dak gelegd, spouwmuurisolatie aangebracht, een (gebruikte) volledig elektrische auto aangeschaft (die we ook delen met buurtbewoners), veel minder vlees en gezonder gaan eten. We hebben het heerlijke gevoel dat we steeds eerlijker gaan leven. Dat we gelukkiger worden in het besef dat we de Aarde en andere wereldburgers, nu en in de toekomst, ook een prettig voortbestaan geven en gunnen. We geloven dat het kan en helpen daar met heel veel plezier aan mee.


Frits is één van onze zonnestraaltjes die vrijdag het evenement HIER opgewekt bezoekt. Kom jij ook? Kaarten zijn via www.hieropgewekt.nl verkrijgbaar.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

'Goed panelenweer, buurman!'

02 september 2016

Greenchoice en Qurrent vallen in de prijzen

29 mei 2019

Onderzoek naar de betrouwbaarheid van de slimme meter

20 maart 2017
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6658 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg