Nieuw collectief zonnestroomproject voor huurders geopend

01 maart 2021


In Houten is de tweede collectieve zonnestroominstallatie van Nederland geopend waarbij huurders kunnen profiteren van de opbrengst van de stroom. Dit project is mogelijk gemaakt door duurzame energieleverancier Greenchoice en Delen Duurzame Energie in samenwerking met woningcorporatie Viveste en met ondersteuning van Provincie Utrecht.

Huurders hebben geen eigen dak en daarom is het voor hen lastiger om zelf zonne-energie op te wekken. De huidige regels maken het nog moeilijker: de woningwet staat opwek van elektriciteit door woningcorporaties voor gebruik van de huurder niet toe. Dit terwijl ook veel huurders graag zelf duurzame stroom willen opwekken op hun dak. Bovendien betalen zij via de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie wel mee aan de subsidieregelingen die de Rijksoverheid voor opwek duurzame energie heeft ingesteld.

Twee keer winst voor huurders
Als bezitters van bijna een derde van alle Nederlandse woningen staan woningcorporaties voor een grote opgave om deze te verduurzamen. Om woningcorporaties en huurders te helpen, sloegen Greenchoice en sociale onderneming Delen Duurzame Energie (DDE) de handen ineen. Voor elke woningcorporatie die geschikte daken aanbiedt voor het opwekken van zonnestroom, richt DDE een lokale energiecoöperatie op en financiert de opwekinstallatie. De energiecoöperatie start vervolgens een postcoderoosproject. In zo’n project krijgen lokale bewoners, in dit geval de huurders van de betreffende woningcorporatie, de mogelijkheid gezamenlijk een bijdrage te leveren in de opwek van duurzame energie. In ruil hiervoor zijn ze vrijgesteld van energiebelasting. Dit levert deelnemers bij gemiddeld verbruik een forse maandelijkse besparing op.

Huurders ‘winnen’ met dit project op twee manieren:
1) ze kunnen nu wel gebruikmaken van de ingestelde subsidieregelingen
2) ze besparen flink op hun energierekening.

Niet vooraf geld inleggen
Normaal gesproken betalen deelnemers in een postcoderoosproject de zonnepanelen zelf. Zij krijgen daar jaarlijks een belastingvoordeel op de energierekening voor terug. In de samenwerking tussen Greenchoice en DDE kunnen sociale huurders meedoen aan het project en belastingvoordeel ontvangen zonder zelf geld in te leggen. In plaats daarvan betalen zij via hun maandelijkse energierekening contributie aan de energiecoöperatie, die daar onder andere de rente en aflossing van de zonnepanelen van betaalt. Het voordeel is dat de maandelijkse energierekening vanaf het moment van deelname gelijk lager wordt. Greenchoice neemt de collectief opgewekte groene stroom af en verrekent op de energienota van deelnemers de opgewekte en verbruikte stroom, de energiebelasting en de contributie aan de energiecoöperatie.

Meer sociale zonnestroom-installaties volgen
Greenchoice vindt dat iedereen mee moet kunnen doen met de opwekking van groene stroom en moet kunnen profiteren van de voordelen. Samen met DDE maakt Greenchoice dit mogelijk. Het zonneproject in Houten is de tweede in een reeks. Greenchoice en Delen Duurzam Energie hebben inmiddels al zo’n 100 sociale projecten in voorbereiding.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Trots op groene koploperspositie

08 december 2014

Rotterdam zet in op groene stroom van eigen bodem

14 oktober 2019

Drijvend laadstation voor elektrisch varen stap dichterbij

18 maart 2021
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6628 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg