Hang een prijskaartje aan klimaatschade

Ruben Veefkind • 23 november 2015

Over een week begint de klimaattop in Parijs. Het doel: de opwarming van de aarde beperken tot minder dan 2 graden Celsius. In Parijs willen de overheden, ook die van ons, een juridisch bindend klimaatakkoord sluiten. Dat betekent dat alle 196 landen eraan móeten meewerken. Dat akkoord zal in 2020 ingaan en “moet ervoor zorgen dat landen gezamenlijk meer actie ondernemen om te komen tot een klimaatneutrale en klimaatbestendige wereld”, aldus staatssecretaris Dijksma.

 

Uit balans

Waarom is de klimaattop eigenlijk nodig? Omdat er iets fundamenteels mis is. We leven niet meer in evenwicht met onze leefomgeving, de aarde, en dit moet gefixt worden. Meestal, als we voelen dat we ons evenwicht verliezen, proberen we dat direct te corrigeren. In dit geval hebben we dat niet gedaan. Waarom niet? Omdat we het niet direct voelen. Het raakt ons niet direct. De meerderheid van ons zal wel ergens een weggestopt gevoel hebben dat het niet klopt dat we bijna gratis mogen vervuilen of grondstoffen mogen opmaken. Maar de langetermijngevolgen zijn te ongrijpbaar en te ver weg.

 

Klimaatprobleem lijkt op kredietcrisis

Naast de ongrijpbaarheid van het probleem zien we dat in de prijzen van álle spullen die we maken, kopen en gebruiken (en in alle grijze energie die er nog gebruikt wordt), de kosten voor klimaatschade niet goed worden meegenomen. Bedrijven maken intussen een hoop winst op alles wat we verbruiken, en dat is opzich prima. Maar, al die spullen en energieproductie veroorzaken uiteindelijk schade: een hogere zeespiegel, verdwijnend land, watertekorten, uitstervende diersoorten, etc.. En die kosten moeten straks alsnog door ons als samenleving gedragen worden. Vergelijk het met de kredietcrisis. De enorme winsten op risicovolle financiële producten gingen jarenlang naar de banken. Maar toen de markten instortten, moesten dezelfde banken gered worden op kosten van de samenleving als geheel.

 

Geef een échte prijs aan alles wat we gebruiken

De oplossing? Verwerk de kosten van toekomstige klimaatschade en grondstofuitputting van meet af aan in de totaalprijzen van grijze energie en alle producten die verkocht worden. Zodra dat gedaan wordt, maken we namelijk de échte kosten van alles wat we gebruiken zichtbaar. Dan worden er ineens hele andere keuzes gemaakt, door zowel bedrijven als consumenten. En roept ook niemand meer dat windmolens op subsidie draaien en kolencentrales rendabel zijn.

Meer lezen?

64 hoogleraren pleiten voor het sluiten van kolencentrales (Trouw) 

Kijk de aflevering van Tegenlicht over de daling van 2 graden celcius

Bepaal zelf je CO2-voetafdruk

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Greenchoice uitgeroepen tot meest duurzame merk van Nederland!

07 april 2017

Nieuw collectief zonnestroomproject voor huurders geopend

01 maart 2021

Elke trui heeft een verhaal

07 december 2015
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6611 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg