Greenchoiceklanten grootste bosbeschermers

Nieuwsbericht • 20 april 2015

Dankzij onze klanten zijn wij één van de grootste bosbeschermers wereldwijd. Dat zit zo: Bij koken, douchen of stoken wordt CO2 uitgestoten door het gebruik van aardgas. Voor wie gas via ons krijgt, geldt dat we die uitstoot meer dan volledig compenseren. Dat gebeurt via bosprojecten: vandaar de naam bosgecompenseerd gas. We beschermen namens onze klanten nu zóveel bos, dat dat goed is voor maar liefst 2% van de wereldwijde vrijwillige CO2-compensatie. Dat is erg veel voor één partij uit een land als Nederland. De teller staat nu al op 16 miljoen bomen. En elk jaar komt er 3000 hectare beschermd bos bij. En daar zijn we apetrots op.

Al 11 jaar bosprojecten
Voor aardgas bestaat helaas, in tegenstelling tot stroom, nog geen grootschalig duurzaam alternatief. Tot die tijd is compensatie van uitstoot, naast energiebesparing, de enige groene optie. Wij investeren daarom al sinds onze eerste gaslevering - 11 jaar geleden - in bossen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. In Brazilië hebben we zelfs een eigen bosproject. Al die investeringen leiden er nu toe dat wij samen met onze klanten wereldspeler zijn als het gaat om bosbescherming. Ter illustratie: we compenseren meer dan drie keer zoveel als Walt Disney, een concern dat wereldwijd veel aandacht vraagt voor compensatie.

Drievoudige werking
Voor iedereen die gas door ons geleverd krijgt geldt dat de CO2-uitstoot volledig wordt ‘teruggedraaid’ door aanplant en beschermen van bomen. Bomen nemen CO2 op uit de atmosfeer en geven zuurstof terug. Voor bosgecompenseerd gas betalen onze klanten overigens zelf niets extra’s. Het heeft dezelfde prijs als gewoon gas. Bosgecompenseerd gas heeft ook nog eens een drievoudige werking: naast CO2-compensatie is dat het verbeteren van diversiteit aan planten en dieren én van de leefomstandigheden van de lokale bevolking in de bosprojecten.

Waar een klein bedrijf de grootste in kan zijn
Uiteindelijk is het doel van Greenchoice dat mensen zo min mogelijk energie verbruiken en alles uit duurzame bronnen halen, zoals wind en zon. Greenchoice zet daarom in op energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Tot het moment dat ook gas echt groen is, compenseren wij als enige grotere energieleverancier in Nederland alle CO2-uitstoot van onze klanten. Wij vinden het bijzonder om te kunnen vertellen dat we als klein bedrijf wereldwijd zo’n grote impact kunnen hebben. Het laat zien dat groene keuzes daadwerkelijk een verschil uitmaken.

Meer weten over CO2 compensatie?

Rik Leemans, hoogleraar milieusysteemanalyse aan Wageningen UR en Jurjen Algra, onze woordvoerder, waren te gast bij BNR Duurzaam.

Luister het fragment terug.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Een zonnige Dag van de Duurzaamheid

09 oktober 2015

Duurzame kerstpakketten van biologische zorgbakkerij

12 oktober 2016

We zijn weer in prijzen gestegen

22 april 2016
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4,1 5803 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg