Greenchoice powert grootste publieke zonnepark

Nieuwsbericht • 17 april 2015

Vandaag is het doelbedrag voor ZonneWIJde, het grootste zonne-energie crowdfundingproject van Nederland, gehaald. In een paar maanden werd door 633 deelnemers meer dan €750.000 bij elkaar gefinancierd. Dus kunnen we met trots melden dat deze zomer de bouw van de bijna 7000 zonnepanelen in Breda van start gaat. In het project werken we samen met De ZonneWIJde, Gemeente Breda en Zonnepanelendelen.nl. Naast crowdfunding wordt een deel van het park gefinancierd door een Nederlandse duurzame bank.

De ZonneWIJde komt te liggen op braakliggend terrein langs de snelweg en produceert de komende twintig jaar gemiddeld 1,6 GWh elektriciteit per jaar. Ofwel de elektriciteitsbehoefte van circa 450 huishoudens.

Eigen groene energie
Jeroen Vanson van Greenchoice: ‘Wij hebben als doel dat mensen zo min mogelijk energie verbruiken en hun stroom zoveel mogelijk zelf opwekken uit bijvoorbeeld wind en zon. Via een initiatief als ZonneWIJde kunnen mensen ook zónder zonnepanelen op hun eigen dak toch duurzame energie opwekken. De afgelopen weken nam de belangstelling om mee te doen in rap tempo toe. Het enthousiasme van de eerste deelnemers trok steeds meer mensen aan: duurzame energie werkt echt aanstekelijk.’

Deelnemers aan ZonneWIJde kochten een (deel van een) zonnepaneel op het park. Meedoen kon al vanaf 25 euro. De meeste mensen kozen voor ongeveer twee panelen, voor circa 900 euro. Deelname bleef zeker niet beperkt tot Breda; iedereen in Nederland kon meedoen aan dit project.

Lokale initiatieven powered by Greenchoice
‘Het project is een succesvol voorbeeld voor iedereen die duurzame energie wil opwekken. De kracht zit hem in slimme samenwerking tussen partijen waarbij je het enthousiasme van lokale initiatieven koppelt aan de juiste kennis en een flinke dosis slagkracht. Een opschaalbaar model dat landelijk kan leiden tot een forse toename van lokale energieprojecten,’ vertelt Vanson.

‘Lokale energieprojecten vormen in onze ogen de basis voor een échte overgang naar 100% groene energie. Daarom ‘poweren’ we vol overtuiging door het hele land tientallen lokale initiatieven en energiecoöperaties. We geven kracht aan mensen die samen energie op willen wekken. Van de ZonneWIJde in Breda, tot diverse lokale energieprojecten door heel Nederland.’

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Windunie en Greenchoice verstevigen samenwerking

17 december 2014

Greenchoice voert structuurregime in

06 december 2019

Introductie BOKS Live: Stroomvreters aanpakken door realtime inzicht in verbruik

19 juni 2017
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6655 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg