Elektriciteit ook in 2021 veel zwaarder belast dan aardgas

15 september 2020

Op Prinsjesdag is het nieuwe Belastingplan bekendgemaakt. Naast aanpassingen aan de inkomstenbelasting is dit traditioneel ook het moment dat aanpassingen aan de energiebelastingen bekend worden gemaakt. Verbruik je veel gas, dan wordt je energierekening hoger.

Vandaag is een nieuwe aanpassing voor de Opslag Duurzame Energietransitie (ODE) aangekondigd. Met deze opslag worden subsidies voor hernieuwbare energie en de fossiele industrie gefinancierd. Ook gaat de aanpassing door die vorig jaar bekend is gemaakt. Dat betekent dat de energiebelasting komend jaar met 1 cent omhoog gaat voor gas. Voor elektriciteit wordt dit verlaagd met 0,49 cent.

Samen met de verhoging van 0,27 cent per kWh voor elektriciteit en 0,76 cent per m3 voor gas voor de ODE, betekent dit dat de energiebelasting en ODE voor 2021 respectievelijk 15,037 cent per kWh voor elektriciteit en 52,47 cent per m3 voor gas zijn voor huishoudens (inclusief inflatiecorrectie en btw). Verder stijgt de teruggave energiebelasting naar € 558,56 per jaar (inclusief btw). Deze prijzen zijn nog onder voorbehoud gezien beide Kamers zich er nog over uitspreken.

Elektriciteit zwaarder belast dan gas
Wat dit wel laat zien is dat elektriciteit nog altijd veel zwaarder wordt belast dan gas. Dat heeft er mee te maken dat een m3 gas een energie-inhoud heeft van 9,77 kWh. Als we dus vergelijkbare prijzen per kWh zien, dan betekent dit een prijs van 15,037 cent per kWh elektriciteit en een prijs van 5,37 cent per kWh gas. Elektriciteit wordt dus een factor 3 zwaarder belast!

Dit prijsverschil zorgt ervoor dat het verduurzamen van je huis, door bijvoorbeeld isolatie, een inductiekookplaat of een warmtepomp, met name een besparing in euro’s laat zien doordat er minder energie wordt gebruikt. De prijs voor de energie die een inductiekookplaat of warmtepomp ingaat is echter veel hoger dan de energie die in het inefficiënte gasfornuis of cv-ketel is gebruikt. Dit maakt dat nog steeds veel mensen aanhikken tegen de beslissing om te investeren in de verduurzaming van hun huis.

Trek de energiebelastingen gelijk
Greenchoice vindt het dan ook belangrijk dat de energiebelastingen gelijk getrokken worden. Dit op basis van de gemiddelde CO2-uitstoot die vrijkomt bij het gebruik. We pleiten daarmee zeker niet voor stijgende lasten, maar wel voor een eerlijkere verdeling tussen elektriciteit en gas zodat de energietransitie geen onnodige hinder ondervindt door fiscale maatregelen die fossiel energiegebruik bevoordelen. De aanpassingen die nu en de komende jaren worden doorgevoerd zorgen weliswaar voor een verschuiving, maar lang niet snel genoeg om de snelle verduurzaming en daarmee vermindering van de CO2-uitstoot van elektriciteit in heel Nederland bij te benen.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Bekijk het van de zonnige (en winderige) kant

04 december 2015

Warmetruientopdag

10 februari 2016

Groene mijlpaal om trots op te zijn

16 juni 2016
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6611 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg