Echte groene stroom inkopen maakt een gemeente duurzamer

Nieuwsbericht • 08 april 2016

Rotterdam breidt zijn bestaande milieu- en duurzaamheidsprogramma uit met een ‘pluspakket’. Dat maakte wethouder Pex Langenberg van Rotterdam deze week bekend. Zo geeft Rotterdam als eerste Nederlandse stad invulling aan de uitkomsten van de klimaatconferentie in Parijs van dit jaar. De gemeente wil onder meer zonnepanelen plaatsen op braakliggende terreinen en schooldaken. Ook wil het college 10.000 woningen isoleren en de eigen diensten meer duurzame producten laten inkopen. Als energieleverancier uit Rotterdam kregen wij van NRC Handelsblad de vraag wat wij daarvan vinden. 

Elke stap duurzamer is een stap in de goede richting. Duurzaam omgaan met energie bestaat uit verbruik verminderen, eigen energie opwekken en voor het overige compenseren. Daarom ondersteunen we de isolatie- en zonnestroom-ambities van de gemeente.

Echt groen inkopen is essentieel
De meeste ruimte voor verbetering zien wij bij het inkoopbeleid. Sinds vijf jaar moeten alle gemeenten verplicht duurzame stroom inkopen. Rotterdam koos er in 2016 voor om de daadwerkelijke stroom en de groene certificaten (het bewijs dat stroom groen is) gescheiden aan te schaffen. Sindsdien neemt de gemeente grijze kolenstroom van E.on af, die gecompenseerd wordt met CO2-certificaten die overal vandaan kunnen komen.

Groene productie moet omhoog
Dat vinden wij zorgelijk. Gemeenten zijn grote afnemers en moeten daarom vragen om 100% duurzame stroom uit Nederland. Dan gaan leveranciers echt investeren in nieuwe groene productie, zoals windmolens of zonnepanelen, en maak je stappen. Al in december riepen wij gemeenten op om te kiezen voor écht groen. Lees deze oproep hier

Lees het hele artikel van NRC Handelsblad hier.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Onze reactie op het duurzaamheidsonderzoek

24 oktober 2017

Zelfs de olifanten helpen mee!

23 augustus 2016

Greenchoice zet serieus in op energieopslag

23 juni 2022
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6655 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg