De klimaatdoelstellingen halen kan makkelijk

Ruben Veefkind • 12 oktober 2015

De laatste weken zijn de klimaatdoelstellingen onderwerp van gesprek. Heel logisch, aangezien de klimaattop in Parijs steeds dichterbij komt. In 2020 willen we in Nederland minstens 14% van ons energieverbruik duurzaam opwekken. Vorige week las ik op de NOS-site dat milieuorganisaties zich (terecht) zorgen maakten dat we die doelstelling niet gaan halen, en dat we blijven steken op een schamele 11,9%.

Bespaar met simpele maatregelen

Maar stel nu dat het totale Nederlandse verbruik met 15% extra daalt tot 2020. Dat we beter gaan besparen; iets wat wij Nederlanders goed kunnen, namelijk zuinig zijn. Dan hebben we nog evenveel groene energie, maar verdeeld over een lager verbruik, en halen we toch onze doelstelling van 14%.

Dit betekent dat we, huishoudens en bedrijven met elkaar, in 5 jaar slechts 3% per jaar extra hoeven te besparen. En dat is een haalbare actie. In een gemiddeld huishouden is vooral gasverbruik (warmte dus) hoog. Gemiddeld is dit wel 5 keer meer energie dan het elektriciteitsverbruik. Op vooral warmteverbruik valt dus veel te winnen. Alleen al door het nemen van simpele maatregelen, en hier en daar aanpassing van gedrag, kan dit al gehaald worden. Denk aan beter isoleren, verwarming uit in kamers waar je niet bent, of door de verwarming een graadje lager te zetten en een warme trui aan te trekken etc. Milieucentraal heeft hier heel veel tips voor.

Energie is overal

Op slechts een afstand van 500 lichtseconden van de aarde staat een enorme kernfusiereactor: onze zon. Die zet maar liefst 4 miljard kilo massa om in energie…..per seconde…. Alleen al het deel hiervan dat de aarde raakt gedurende 1 uur is genoeg om de wereldeconomie een jaar te laten draaien. Energie is overal om ons heen. We hoeven het alleen maar te grijpen. Planten doen dat, via fotosynthese, maar ook door mensen gemaakte technieken kunnen dat. Bijvoorbeeld, een oppervlakte ter grootte van Spanje vol met hedendaagse zonnepanelen zou genoeg energie opleveren voor iedereen in de wereld. Stel je voor dat we heel goed worden in het “grijpen” van energie om ons heen. Dan zal energie bijna niets kosten, waardoor er een onbeperkt aantal mogelijkheden ontstaan. Het zal een enorme boost aan innovatie en bedrijvigheid opleveren. Stel je voor wat we kunnen maken en wat voor problemen we op kunnen lossen.

Help elkaar

Het voelt nu vaak alsof we schoorvoetend procentje per procentje naar het volgende klimaatdoel geduwd moeten worden. Hoe mooi zou het zijn als we door elkaar te inspireren naar een overvloedige en duurzame wereld getrokken worden, omdat we het zo graag willen. We leven in een tijd dat individuen meer teweeg kunnen brengen dan ooit. Bijvoorbeeld door zelf je energie op te wekken, crowdfunding te starten, je mening te uiten en mensen bij elkaar te brengen via internet etc. etc. Klant of geen klant, wij willen je helpen op weg naar een land zonder CO2 uitstoot. Laat ons weten hoe we jou kunnen helpen. Wij zullen ons best doen. Inspireer anderen, inspireer ons en laat je inspireren. 

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Vooroplopers en aanpakkers gezocht

12 april 2019

KiesZon plaatst 9.576 zonnepanelen bij De Ree Holland

24 oktober 2019

Greenchoice uitgeroepen tot meest duurzame merk van Nederland!

07 april 2017
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6611 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg