De Energievangers: Nederland barst van de energie

Nieuwsbericht • 05 september 2016

Greenchoice en 28 energiecoöperaties brengen lokale opwek van duurzame energie dichterbij burgers met de Energievangers. De campagne, met als titel: 'Nederland barst van de energie', laat zien hoeveel zonne-energie er potentieel in elke regio te 'vangen' is en hoe iedereen hieraan in zijn eigen buurt kan meedoen. Het ontwikkelen van een duurzame en sociale samenleving vanuit de buurt in plaats van vanuit de overheid, is een actueel onderwerp dat hoog op de politieke agenda staat.

  • Energievangers geven impuls aan een maatschappelijke trend: duurzame burgerinitiatieven in de buurt
  • Lokaal opwekken van duurzame energie is toegankelijk voor iedereen: zelf opwekken kan je samen doen

Energiepotentieel per regio gedetailleerd in kaart

De Energievangers brengen het potentieel van duurzame zonne- en windenergie per regio in kaart. De website berekent de mogelijke hoeveelheid op te wekken zonne-energie* per huishouden tot op postcodeniveau. De actie laat zien dat zelf groene stroom opwekken gemakkelijk is door je aan te sluiten bij een coöperatie - investeren kan bij sommige projecten al vanaf 25 euro. Of door duurzame energie van coöperaties af te nemen. Doel van de campagne is het bewust maken en enthousiasmeren van meer mensen om zelf of samen energie in hun buurt op te wekken.

Duurzame en zorgzame buurt hoog op politieke agenda

Het meedoen aan burgerinitiatieven is een trend. Dat bewijst de enorme toename van bijvoorbeeld energiecoöperaties in steden. Vorige week is een initiatiefnota ingediend die pleit voor een coöperatief overheidsbestuur, waarbij de overheid meer ruimte geeft aan lokale initiatieven zoals energiecoöperaties. Publieke aanbieders worden daarin meer gedwongen rekening te houden met de wensen van de gebruikers. Ook voorziet de nota in juridische mogelijkheden waarmee burgers en maatschappelijke organisaties zelf publieke taken organiseren en exploiteren. Via het ‘uitdaagrecht’ en het 'overnamerecht' kan iedereen met een goed plan de overheid uitdagen publieke taken aan hen over te dragen.

Sleutelrol lokale energiecoöperaties bij groene energietransitie 

'De maatschappelijke trend in de energiewereld is onmiskenbaar en daarom is onze rol al enige tijd verlegd van energieleverancier naar energiepartner. Greenchoice is ervan overtuigd dat lokale energieprojecten de sleutel vormen in de overgang naar 100% groene energie in Nederland. Om deze visie te onderstrepen faciliteren wij deze campagne met de coöperaties. Zodat zelf en samen opwekken van duurzame energie in de buurt voor iedereen toegankelijk wordt,' aldus Evert den Boer, CEO van Greenchoice.

*Bron: Zonatlas

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Greenchoice doneert opbrengst complimentenactie aan Energy4All

15 april 2015

Eerste postcoderoosproject met biogas

13 februari 2018

Introductie BOKS Live: Stroomvreters aanpakken door realtime inzicht in verbruik

19 juni 2017
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6611 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg