Dierenbescherming en Greenchoice gaan voor 100% DIERZAAM

16 april 2018

Meer dan de helft van de mensen met huisdieren laat de verwarming weleens aan als ze zelf niet thuis zijn. En zelfs eén op de vijf huisdiereigenaren zet de verwarming weleens hoger omdat ze vermoeden dat hun dier het koud heeft. Het zijn de opvallendste conclusies uit een recent onderzoek naar het energieverbruik van mensen met huisdieren. Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoekbureau Novio Research in opdracht van groene energieleverancier Greenchoice en de Dierenbescherming.

Uit eerdere onderzoeken weten we dat mensen met huisdieren gezonder en gelukkiger zijn dan mensen zonder huisdieren. Het onderzoek van Greenchoice en de Dierenbescherming toont aan dat zelfs 85% van de mensen hun huisdier als volwaardig lid van het gezin beschouwt. Het gevolg is dat ze de dieren net zo goed willen verzorgen als de andere gezinsleden. En dat heeft een onverwachts effect: mensen met huisdieren verbruiken vaak meer energie dan nodig is.

Uit het onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft (56%) van de mensen met huisdieren denkt dat zijn of haar huisdier het weleens koud heeft. 55% van de huisdiereigenaren laat de verwarming voor hun dier zelfs aan als ze zelf niet thuis zijn. En eén op de vijf mensen zet de verwarming weleens hoger voor hun dier. Carmen Silos, woordvoerder van de Dierenbescherming: “De uitkomst van het onderzoek verbaast ons niet. Je laat je kind immers ook niet in de kou zitten. Groot verschil is natuurlijk wel dat de meeste huisdieren – anders dan mensen – helemaal niet zo gevoelig zijn voor lagere temperaturen. Ze hebben immers een vacht of veren die hen uitstekend helpt om zelf op temperatuur te blijven.”

Opmerkelijk is dat 77% van de respondenten denkt niet meer energie te gebruiken dan mensen zonder huisdieren, terwijl meer dan de helft van de respondenten niet weet hoeveel stroom (51%) of gas (58%) ze eigenlijk verbruiken. Martin de Beer, woordvoerder van Greenchoice: “Energiebewustzijn is heel belangrijk. De groenste stroom is immers de stroom die je niet gebruikt. En besparen begint bij inzicht in je verbruik. Het onderzoek laat zien dat de meeste mensen met huisdieren in ieder geval meer kunnen besparen dan ze denken. Het goede nieuws daarbij is dat bijna de helft (48%) van de huisdiereigenaren het belangrijk vindt om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te hebben op het klimaat. Meer dan de helft (52%) zou overstappen op groene energie als ze zo kunnen bijdragen aan een beter dierenwelzijn.”

Samenwerking
Het onderzoek is gehouden als onderdeel van een nieuwe samenwerking tussen de Dierenbescherming en Greenchoice. Beide organisaties werken samen vanuit de wens om zoveel mogelijk groene keuzes te maken ter bescherming van de leefomgeving voor mens en dier. Greenchoice heeft hiervoor een speciaal energiepakket: 100%DIERZAAM. Iedereen die dit pakket afsluit, spaart voor zonnepanelen op de daken van dierenopvangcentra van de Dierenbescherming. Voor elke nieuwe klant doneert Greenchoice een bedrag dat gebruikt wordt voor de aanschaf van de zonnepanelen. 100% DIERZAAM: 100% Nederlandse zonnnestroom voor de dieren thuis én voor de dieren in de opvang.

Het online onderzoek vond plaats onder ruim 500 consumenten in het bezit van één of meerdere huisdieren waarbij rekening is gehouden met een goede spreiding op leeftijd en geslacht.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

100% elektrische Opel Ampera-E voor Greenchoice

25 januari 2018

Zo komt uw energietarief tot stand

29 april 2016

Greenchoice valt in de prijzen

20 april 2018
Logo Greenchoice Greenchoice
4,5 5
Greenchoice 4 6677 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg