Handen uit de mouwen voor het voedselbos

Bijdragen met iedere schep

Op een koude maar zonnige ochtend verzamelt een groep Greenchoice-medewerkers zich in het Brabantse Someren. Ze staan daar letterlijk met hun voeten in de klei om te helpen bij de aanleg van voedselbos Somerse Velden. Hier, op de plek van een voormalige veehouderij, wordt 10 hectare landbouwgrond toekomstbestendig én biodivers gemaakt.

Voedselbos Somerse Velden in Noord-Brabant is onderdeel van het Natuur voor Morgen-programma. "Alle medewerkers van Greenchoice hebben een stukje voedselbos in Somerse Velden gekregen", vertelt Ruben Veefkind, Manager Duurzaamheid en Natuur. "Een deel van het bos planten we vandaag aan."

Zelfstandig eco-systeem

Het belang van voedselbossen is groot. "Vaak put landbouw de grond uit en is het te eenzijdig", legt Ruben uit. "Een voedselbos plant je aan, je stuurt misschien nog wat bij, maar daarna gaat de natuur zijn gang. Daardoor ontstaat een ecosysteem met een enorme biodiversiteit." En daar plukt iedereen de vruchten van. Ruben: "Het duurt 7 tot 10 jaar voor het rendabel wordt, maar als het dat eenmaal is, is het veel rendabeler dan bijvoorbeeld een veld vol aardappelen, en veel beter voor een gezond bodemleven."

Betrokken worden én blijven bij het project

Greenchoice werkt voor dit project onder meer samen met Sumthing. Dat is een digitaal platform, waar je kunt bijdragen aan natuurprojecten voor natuurherstel en behoud. Via Sumthing worden de resultaten zichtbaar. Mede-oprichter Mike Odenhoven legt het concept uit: "We verbinden natuurprojecten zoals voedselbossen aan organisaties als Greenchoice. Bedrijven en individuen kunnen bijdragen en op het platform wordt inzichtelijk wat er met hun steun gedaan wordt." En dat werkt. "Als je zichtbaar maakt wat een bijdrage aan natuur doet, zijn mensen eerder bereid om bij te dragen."

"Je draagt hier letterlijk bij met iedere schep die je in de grond steekt."

– Margriet Klapwijk, Product Owner bij Greenchoice

Lokaal en wereldwijd

Al sinds 2004 zet Greenchoice zich samen met haar klanten in voor natuurprojecten die biodiversiteit bevorderen en bijdragen aan het herstel van ecosystemen. Ruben: "Dat doen we inmiddels al in negen landen over de hele wereld, maar ook op verschillende plekken in Nederland."

Het voedselbos in Someren is daar een perfect voorbeeld van. Het ligt op het land van de familie Van der Velden dat daar al jaren een agrarisch bedrijf runt. Als blijkt dat de drie kinderen, Anne, Joost en René andere dromen hebben dan de overname van het familiebedrijf, wordt er gekeken naar alternatieven. Anne vertelt: "We beseffen ons dat deze grond familiebezit is. Het is een luxe dat we die hebben. We voelen een sterke verantwoordelijkheid om daar iets nuttigs mee te doen. En niet pas over 25 jaar, maar nu. We hebben van alles overwogen, maar van een voedselbos werden we het meest enthousiast."

Werken voor de volgende generaties

En zij niet alleen. De groep medewerkers die druk op het land aan het werk zijn, haalt er enorm veel positieve energie uit. "Ik vind het echt een cadeautje om hier te mogen zijn", zegt Fransje Verhagen (Sales Coördinator). "Zo’n boerenfamilie met een ambitie om de natuurtransitie vorm te geven, vind ik echt mooi. Geweldig dat wij daaraan mogen bijdragen." 

Collega Margriet Klapwijk (Product Owner) knikt. "Je draagt hier letterlijk bij met iedere schep die je in de grond steekt." Ze lacht: "Ik zou dit eigenlijk iedere week wel een dagje willen doen." Even verderop graaft Jacobus van der Hek (Manager Fulfilment) een gat voor een nieuwe els die hier mag gaan groeien. "Ik doe dit voor de toekomstige generaties". Hij veegt het zweet van zijn voorhoofd. "Als zij hier over 25 jaar letterlijk de vruchten van plukken, is de missie voor mij geslaagd."