Terugleveren met een analoge of digitale meter

Heb je een slimme meter en zonnepanelen? Je meter houdt automatisch bij hoeveel stroom je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Heb je een analoge meter? Dan draait de meter vooruit of achteruit, afhankelijk van wat je op dat moment afneemt en teruglevert. De teruggeleverde stroom wordt daardoor op de meter zelf al van de afname afgetrokken. Dat zie je niet gespecificeerd terug op de factuur, maar wel als een verlaging van de afname ten opzichte van voorgaande jaren.

Bij een digitale meter worden de levering en teruglevering apart geregistreerd. Zowel levering als teruglevering worden samen op één overzichtelijke nota getoond. Wel zo handig, want dan kan je precies zien hoe goed je zonnepanelen het doen.

Voordelen van een slimme meter bij zonnepanelen

Wanneer je de slimme meter aansluit op zonnepanelen, dan houdt die precies bij hoeveel energie je thuis afneemt én hoeveel je zelf teruglevert. Het hoog en laag tarief van zowel je afname als je teruggeleverde energie wordt bijgehouden met vier gescheiden telwerken.

Een groot voordeel van de slimme meter is dat je precies ziet hoeveel jouw zonnepanelen voor je terugleveren, op elk moment van de dag. Zo weet je ook heel nauwkeurig wanneer je de investering in je zonnepanelen terug hebt verdiend.

Bij oudere meters, waarbij de meter terugdraait als je energie teruglevert, weet je niet precies hoeveel energie je zelf teruglevert. Bij analoge meters met teruglooprem is het bovendien helemaal niet mogelijk om bij te houden hoeveel energie je zelf teruglevert. Met dit type meter kan je helemaal niet salderen en loop je geld mis!