Stadsverwarming

Ongeveer 6 procent van de woningen in Nederland maakt gebruik van stadsverwarming. Dat zijn bij elkaar maar liefst 600.000 huishoudens – en het worden er steeds meer. Maar wat is stadsverwarming precies en waarom is stadsverwarming een hele duurzame manier om je woning te verwarmen? Greenchoice legt het graag uit.

Meer lezen

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming wordt ook wel stadswarmte genoemd. Hierbij wordt een blok huizen of appartementen samen met één aansluiting van verwarming voorzien. Dat is niet op alle plaatsen in Nederland mogelijk. Je kunt niet zelf kiezen. Je hebt dus stadsverwarming in je woning of je hebt het niet. Bovendien kun je niet zelf kiezen voor een aanbieder. Aanleggen van stadsverwarming vraagt een flinke investering van een energieleverancier. Er is dan ook voor gekozen om een monopoliepositie toe te staan. In elke stad is er dus maar één leverancier die stadswarmte aanbiedt. Als consument word je beschermd tegen onnodig hoge prijzen en slechte service via de Warmtewet.

Stadsverwarming is een hele efficiënte manier van verwarmen. Je maakt namelijk gebruik van de compacte bouw in de stad en hoeft niet iedere woning apart aan te sluiten op het warmtenet. Een ander voordeel van compacte woningbouw is dat huizen minder warmte verliezen. En omdat er voor stadsverwarming meestal geen gas nodig is, voorkom je onnodige uitputting van de natuurlijke gasreserves. Goed voor de aarde dus.

Hoe werkt stadsverwarming?

Meestal wordt er bij stadswarmte gebruikgemaakt van restwarmte van bijvoorbeeld een industrieterrein in de buurt, het verbranden van afval of het opwekken van elektriciteit. Normaal gesproken voeren we restwarmte uit de fabrieken en elektriciteitscentrales simpelweg af. Op deze manier gaat bruikbare energie verloren.

Bij stadswarmte gebruik je deze energie om water te verwarmen dat via de speciale, goed geïsoleerde leidingen van het warmtenet naar de woonwijken wordt gebracht. Zo geniet jij thuis van een warme douche en een aangename kamertemperatuur zonder zelf gas te verbruiken!

Het afgekoelde water stroomt vervolgens weer terug naar het overdrachtsstation waar het opnieuw opgewarmd wordt door de restwarmte uit de fabrieken. Je kan het vergelijken met een cv-installatie, maar dan in het groot. Zo gaan we duurzaam en efficiënt om met energie!

Hoe zit het met mijn CV en thermostaat?

Je hebt dus geen gas meer nodig om je woning te verwarmen en warm water uit de kraan te krijgen. In je woning merk je dat doordat je geen cv-ketel hebt, maar wel een installatie voor de stadsverwarming. In je meterkast wordt de gasmeter vervangen door een warmtemeter. Deze houdt bij hoeveel stadswarmte je precies verbruikt voor je verwarming en warm water. Dit wordt uitgedrukt in Gigajoule.

Ook een hybride vorm is mogelijk: je hebt dan wel een gasaansluiting om bijvoorbeeld op gas te koken, maar maakt voor je warmte gebruik van gasloze stadsverwarming. Je hebt dan een gasaansluiting en een installatie voor stadsverwarming. In je woning merk je er verder niets van. Je hebt gewoon warm water en kunt iedere vorm van verwarming gebruiken die je zelf wilt, zoals radiatoren of vloerverwarming.

Je thermostaat blijf je gewoon gebruiken om de temperatuur in je woning te regelen. Net zoals je nu gewend bent moet je een paar keer per jaar je radiatoren ontluchten. Water bijvullen is niet meer nodig als je stadswarmte gebruikt.

Kosten van stadsverwarming

De kosten voor stadsverwarming bestaan uit een vaste prijs (per Gigajoule) voor de hoeveelheid warmte, de transportkosten, servicekosten en onderhoud. Je betaalt hiervoor een vast maandelijks bedrag aan jouw energieleverancier. Voor sommige woningen zijn de kosten van stadsverwarming hoger dan die van verwarming met gas. In andere woningen is het juist omgekeerd.

De kosten van stadswarmte zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort woning en de regio waar je woont. Er is een aantal vaste kosten waar je zelf geen invloed op hebt, bijvoorbeeld de tarieven voor meterhuur, aansluiting en transport van de warmte. Wel heb je invloed op je verbruik, waardoor je kunt besparen op je variabele verbruikskosten van stadsverwarming. Zet bijvoorbeeld de thermostaat wat lager en zorg voor goede isolatie van je huis.

Voordelen van stadsverwarming

Stadsverwarming heeft veel voordelen.

  • Je bespaart op gas en dat zie je terug op je energierekening.
  • Ook heb je geen cv-ketel meer nodig en dat scheelt in aanschaf en onderhoud.
  • Het is ook veel veiliger dan gas.
  • Bovendien zorgt stadsverwarming voor veel minder CO2-uitstoot, in Rotterdam scheelde stadswarmte in 2021 bijvoorbeeld 206 miljoen kilo.

Doordat stadsverwarming vaak restwarmte gebruikt, ontstaat er een win-winsituatie. Of eigenlijk win-win-win: zowel de industrie, bewoners en het milieu profiteren van deze duurzame manier van warmtegebruik.

Nadelen van stadsverwarming

Een nadeel van stadsverwarming is dat wanneer een storing in het warmtenet optreedt alle gebruikers geen verwarming en warm water hebben. Merk je dat je radiatoren niet warm worden of heb je geen warm water en stadsverwarming, terwijl het bij de buren wel werkt? Dan is er waarschijnlijk sprake van een storing in de installatie in jouw woning. Onderhoud aan de stadsverwarming wordt vaak ruim op tijd aangekondigd.

Een van de andere nadelen van stadsverwarming is dat je niet zelf kunt kiezen tussen leveranciers. Je kunt dus geen contract afsluiten bij een energieleverancier als Greenchoice. Dat geldt overigens alleen voor de stadswarmte. Voor je overige elektriciteit en eventueel gas kun je wel gewoon een contract afsluiten met een energieleverancier met de gunstigste prijs en voorwaarden.

Stadsverwarming aanvragen

Stadsverwarming aanvragen bij een verhuizing is heel simpel. Er is namelijk maar één leverancier en de tarieven liggen vast. Wel is het belangrijk dat je je energieverbruik goed inschat, bijvoorbeeld door te kijken wat je in je oude huis verbruikte. Dat kan eenvoudig met de Greenchoice app.