
De energiemarkt is volop in beweging. De overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen is in volle gang en energiecoöperaties spelen hierin een belangrijke rol. Dankzij een groot netwerk van energiecoöperaties kunnen steeds meer huishoudens deelnemen aan lokale projecten. Inmiddels leveren lokale energie-initiatieven jaarlijks groene stroom voor een half miljoen huishoudens. En dat is goed nieuws. Maar deze opmars brengt ook nieuwe uitdagingen. Zoals de aanhoudende lagere opbrengsten.
Vraag en aanbod
We bevinden ons in een turbulente fase van de energietransitie, waarin de balans tussen vraag en aanbod steeds lastiger te voorspellen is. De toename van duurzame opwek, gecombineerd met beperkte opslagcapaciteit en een fluctuerende vraag, zorgt voor aanhoudende periodes waarin meer duurzame stroom wordt opgewekt dan direct verbruikt wordt. Dit leidt tot historisch lage marktprijzen en een forse toename van profiel- en onbalanskosten.
Financiële gevolgen
Voor energiecoöperaties betekent dit dat de inkomsten dit jaar aanzienlijk lager zullen uitvallen dan voorgaande jaren. Dit zal directe financiële gevolgen hebben voor lopende projecten en toekomstige investeringen. Met het SCE-tracker tarief bieden wij een transparante marktprijs die als voorschot maandelijks wordt uitgekeerd. In april/mei worden de definitieve subsidiebedragen bekendgemaakt door het RVO en volgt de definitieve verrekening. Op basis van de marktontwikkelingen van het afgelopen jaar, moeten coöperaties rekening houden met een zeer lage opbrengst. De verwachting is dat deze trend voorlopig zal aanhouden.
Komende ontwikkelingen
Om de negatieve impact van de lage marktprijzen te beperken, worden er in lijn met onze nieuwe strategie diverse oplossingen ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn:
- 1Aanbieden van curtailment
Grootverbruikers kunnen nu al gebruikmaken van curtailment: het bewust sturen van productie op onbalans. Voor kleinverbruikers (< 3 × 80 A) is dit in ontwikkeling.
- 2Slimme energiesturing
Steeds vaker wordt ingezet op geavanceerde oplossingen zoals slimme opweksturing, opslagtechnieken en het combineren van opwek met elektrische voertuigen (EV’s). Dit helpt om energieopslag te optimaliseren en de afhankelijkheid van schommelende marktprijzen te verkleinen.
- 3Zelflevering (2026)
We werken hard aan een platform voor zelflevering . Dit geeft energiecoöperaties meer controle over hun opbrengsten en vermindert de afhankelijkheid van de energiemarkt.

Meer informatie
Heb je vragen, of wil je meer informatie? Stuur dan een bericht naar Edi Pinto of naar cooperatie@greenchoice.nl. We informeren je graag.