Bosgecompenseerd gas betekent dat het aardgasverbruik wordt gecompenseerd door het herstellen van natuur en het aanplanten en beschermen van bos. Wij dragen bij aan natuurprojecten in Nederland en het buitenland. Greenchoice investeert in bos- en natuurprojecten die samen een even grote CO2-impact hebben als de CO2-footprint van het aardgas dat we leveren. We lichten dat graag toe.
Bomen en planten nemen tijdens hun groei CO2 op uit de atmosfeer, slaan het op in de stam, takken, wortels, bladeren en uiteindelijk ook in de grond. Deze natuurlijke CO2 opname en opslag reguleert de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en levert daarmee een bijdrage aan het beschermen van het klimaat.
Hoewel bosgecompenseerd gas niet betekent dat er bij het aardgasverbruik geen milieuschade optreedt en deze schade volledig door de boscompensatie wordt geneutraliseerd, zorgt het wel voor een beperking van de klimaatimpact van het aardgasverbruik. Daarnaast leveren de bos- en natuurprojecten een positieve bijdrage aan biodiversiteit, behoud van natuur en kwaliteit van leven van lokale gemeenschappen.
Voor elke geleverde kubieke meter aardgas leggen wij geld opzij. Bij elkaar levert dat een bepaald budget op. Met dat budget investeren we in bos- en natuurprojecten met evenveel CO2-impact als de CO2-footprint van het geleverde aardgas.
Om deze CO2-footprint te berekenen gebruiken wij voor het jaar 2022 een factor van 2,085 kg CO2 per kubieke meter aardgas. Dit houdt in dat wij voor elke 480 kubieke meter aardgas 1000 kilo CO2-impact via de bos- en natuurprojecten realiseren.
De CO2-impact van deze projecten wordt vastgesteld aan de hand van dezelfde rekenregels en methodes voor het berekenen van CO2-compensatie goedgekeurd door de Verified Carbon Standard (VCS). VCS is een keurmerk voor klimaatcompensatie van non-profitorganisatie Verra. Kijk voor meer informatie hierover op verra.org.
De CO2-impact van de bos- en natuurprojecten laten wij door een onafhankelijke partij controleren of certificeren. Bij deze projecten kiezen wij ervoor de CO2-impact ook al te kunnen claimen in het jaar dat we de financiële verplichting aangaan met de partij die het bosproject gaat uitvoeren. Dat is anders dan CO2-compensatie waarbij vaak alleen al gerealiseerde impact mag worden gebruikt.
Overigens tellen wij niet al onze bos- en natuurprojecten mee in deze berekening van de CO2-impact. Alleen de grotere projecten laten wij daarvoor in aanmerking komen. Wij vinden het echter belangrijk om ook te investeren in kleinere projecten omdat wij niet alleen kijken naar de CO2-impact, maar ook naar andere factoren zoals biodiversiteit, behoud van natuur en kwaliteit van leven van lokale gemeenschappen. Voor de berekening van de CO2-impact wordt door ons op de website aangegeven wanneer een project gecertificeerd of geverifieerd is door een onafhankelijke partij.
Als je langer dan een jaar bosgecompenseerd gas van ons afneemt, dan draag je automatisch je steentje bij aan onze bosprojecten. Voor elk jaar dat je bosgecompenseerd gas van ons blijft afnemen na dit eerste jaar beschermen wij namelijk 10m2 bos. Wil je nog meer doen? Plant dan extra bomen via het Bosspaarplan.
Al ruim 600.000 klanten gingen je voor
In de maand november 2021 is de naam De Groene Stroomfabriek veranderd naar Greenchoice Zakelijk, lees hier meer. Dit houdt in dat je voortaan naar greenchoice.nl/zakelijk wordt doorgestuurd wanneer je degroenestroomfabriek.nl bezoekt. Verder veranderd er niks, jouw inlog en gegevens van de Groene Stroomfabriek blijven ongewijzigd.
Inloggen bij Mijn Greenchoice Zakelijk (voorheen de Groene Stroomfabriek)