Project Manager van ons bosproject in Uganda aan het woord

19 juli 2017

Wij leveren onze klanten bosgecompenseerd gas. Hiermee worden wereldwijd bossen én het klimaat beschermd. Een van de projecten richt zich op het bosherstel in het Kibale National Park in Uganda. Graag laten wij u kennis maken met Wilfred Chemutai, werkzaam als Project Manager Bosbescherming en Restauratie van het Kibale-project.

Wil je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Wilfred Chemutai, 49 jaar, getrouwd en vader van 4 kinderen. Op dit moment woon ik in Mainaro in het Kibale National Park. Ik werk in het park als Project Manager Bosbescherming en Restauratie.

Hoe ben je bij het Kibale project terecht gekomen?

In 1997 heb ik gesolliciteerd in een project van UWA (Uganda Wildlife Authority) en Face the Future. Dit zijn de partijen waarmee Greenchoice samenwerkt in het Kibale National Park. Ik werd aangenomen als leerling Project Assistent. Na verschillende functies ben ik gepromoveerd tot Project Manager, een functie die ik nu nog uitvoer.

Wat zijn je bezigheden als Project Manager?

Mijn hoofdtaak is om ervoor te zorgen dat de gestelde doelen voor het restaureren en aanplanten van het bos worden behaald. De verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken zijn onder andere: uitwerken en implementeren van plannen, beheren van fondsen, zorgen voor een juiste administratie en coördineren van trainingen, onderzoeken en controles.

Kan je een omschrijving geven van een werkdag?

Mijn werkdag begint rond 08.00 uur met administratief werk. Daarna ga ik het veld in. Kijken hoe het ervoor staat in de kwekerij of op de aanplantlocaties. Het is belangrijk om de voortgang bij te houden en waar nodig bij te sturen. Gelukkig krijg ik hierbij de hulp van assistenten.

Hoe zie je de toekomst van het Kibale-project?

Ik zie een mooie toekomst met een succesvolle voortgang en uitbreiding van het project. De gemeenschappen, medewerkers en stakeholders (zoals UWA) zien dat het project en de resultaten hiervan belangrijk zijn voor het voorbestaan van het Kibale National Park.

Hoe ziet het aangeplante bos er over 10 jaar uit?

De jonge bomen in het huidige bos zijn dan gegroeid tot soms wel 15 meter. Het bos groeit zelfstandig door en is beter bestand tegen risico’s, zoals bosbrand. Tegelijkertijd wordt de opgenomen CO2 voorraad per hectare bos steeds groter naarmate het bos verder groeit.

Wat betekent het project persoonlijk voor jou?

Tijdens het project heb ik de kans gekregen om mijzelf verder te ontwikkelen door onder andere het volgen van opleidingen. Daarnaast ben ik in staat gesteld om door mijn inkomen uit dit werk mijn familie te onderhouden en te zorgen dat mijn kinderen een goede opleiding kunnen volgen.

Wat maakt jou het meest trots op het Kibale-project?

Ik heb veel ontwikkelingen en vooruitgang gezien bij het opstarten en voortzetten van projecten voor bosbescherming- en aanplant. Deze projecten hebben betrekking op een grote groep stakeholders, waaronder de gemeenschappen en medewerkers. Het project heeft een positieve invloed op een groot aantal mensen. Het maakt me trots om hieraan mee te werken.

Lees ook deze artikelen

Bosproject Green intelligence Nepal

26-08-2024

Voor iedereen groene stroom om de hoek

15-07-2024

Greenchoice herstelt veengebied in Mongolië

15-07-2024