Ontwikkelingen energiemarkt

Alles over de huidige energiemarkt

De energiemarkt is volop in beweging. De markt is nu iets stabieler, maar het blijft moeilijk om te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Waarschijnlijk roept dit bij jou vragen op. Bijvoorbeeld wat alle ontwikkelingen betekenen voor jouw contract en wat de maatregelen van de overheid zijn. We zetten alle informatie voor je op een rij.

Greenchoice beweegt mee met de markt

Met onze manier van inkopen houden we het effect van de prijsschommelingen voor onze klanten zo laag mogelijk. Daarom zijn onze variabele contracten flexibel. Dit betekent dat de tarieven vaker kunnen wijzigen door het jaar heen. We plannen namelijk onze inkoop minder ver vooruit in, waardoor we sneller reageren op de prijsontwikkelingen in de markt. Op deze manier kunnen wij je altijd de beste tarieven bieden die gebaseerd zijn op de marktprijs van dat moment.

Ben je nog geen klant? Bekijk dan hier onze pakketten voor stroom en gas en bereken direct je termijnbedrag.

Heb je nu een vast contract? Dan verandert er voor jou niets tot de einddatum van je contract. Vanaf 2 maanden voor de afloop van jouw contract staat er een persoonlijk verlengvoorstel voor jou klaar in Mijn Greenchoice.

Heb je nu een variabel contract? Bij grote bewegingen van de marktprijs voor stroom en gas, passen wij de tarieven aan. Natuurlijk informeren wij jou minimaal 30 dagen voordat de wijziging van je tarieven ingaat. Je bent dus altijd op tijd op de hoogte. Liever een vast contract? Bekijk in Mijn Greenchoice jouw persoonlijke aanbod. 

Bekijk jouw contract en tarieven

Mijn Greenchoice

Overheidsmaatregelen

Sinds de stijging van de energieprijzen is de energierekening voor sommige huishoudens heel hoog geworden. De overheid heeft verschillende maatregelen getroffen om energie weer betaalbaar te maken.

Energiekorting overheid (CEK22)

In november en december 2022 heeft de overheid huishoudens en kleinverbruikers een vergoeding gegeven voor de hoge energieprijzen. Deze tegemoetkoming van 190 euro per maand is als korting verrekend met je energierekening. Dit was een eenmalige vergoeding. In 2023 en 2024 is er niet zo'n korting.

Prijsplafond (CEK23)

In 2023 gold voor gas een maximaal tarief van €1,45 per m³ (tot maximaal 1.200 m³ per jaar) en voor stroom €0,40 per kWh (tot maximaal 2.900 kWh per jaar). Dit was inclusief belastingen en btw. Als jouw verbruik hoger was dan 1.200 m³ gas en 2.900 kWh stroom, dan betaal je hierover de tarieven die bij jouw contract hoorden.

Vanaf 1 januari 2024 is het prijsplafond van de overheid gestopt. Dan betaalt altijd weer de tarieven volgens je energiecontract, met de overheidsheffingen die op dat moment gelden. 

Waarom is de prijs van groene stroom ook gestegen? 

Door een tekort aan gas steeg ook de prijs voor groene stroom. Hoe kan dat? Wij kopen groene stroom in op de Europese elektriciteitsmarkt. Soms is er meer aanbod van groene stroom dan nodig is. Bijvoorbeeld op een zonnige dag als het flink waait. Dan zijn de prijzen laag. Maar als er te weinig groene stroom is om aan de vraag te voldoen moeten er gascentrales bijgeschakeld worden. Dat is erg duur door de hoge gasprijzen. Omdat alle stroom - groen en grijs - op dezelfde markt verkocht wordt, wordt groene stroom ook duurder. Zolang fossiele energiebronnen nog de overhand hebben in de energievoorziening in Nederland, bepalen die bronnen de prijs voor stroom. Daarom is het belangrijk om te blijven investeren in energie uit duurzame energiebronnen.