Ik heb een variabel contract. Wat nu?

Bij een variabel contract wijzigen de tarieven elk half jaar. De eerstvolgende variabele tariefswijziging vindt plaats op 1 januari 2022. Tot die tijd verandert er niets. We snappen dat het moeilijk is om te kiezen wat je op dit moment moet doen. Helaas weten wij niet hoe de energiemarkt zich komende tijd zal ontwikkelen. Wat we wél voor je kunnen doen is de voor- en nadelen op een rijtje zetten van de verschillende opties die je hebt, zodat je de voor jou beste keuze kunt maken. 

Dit zijn je opties

Niets doen: Als je niets doet krijg je op 1 januari nieuwe variabele tarieven. We blijven dan gewoon je energie en gas leveren, zoals je nu gewend bent. Je hoeft niets aan ons door te geven als je kiest voor deze optie. We weten helaas niet of de energiemarkt weer gaat dalen en zo ja in welke mate. Als de tarieven in 2022 dalen, kun je bij ons kiezen voor een contract met vaste, lage tarieven.

Kiezen voor een vast tarief: Je kunt je huidige variabele contract omzetten naar een vast contract. Je tarieven staan dan vast voor een duur van 1 jaar. Doe je dit nu dan is dat tegen de huidige, hoge tarieven. Je kunt er ook voor kiezen om in 2022 je variabele contract om te zetten naar een contract met vaste looptijd. Mogelijk zijn de tarieven dan lager. Tot die tijd blijven we je energie leveren tegen variabele energietarieven. Een variabel contract is vrij opzegbaar, een vast contract niet.

Verschillen vast en variabel contract

Hieronder staan de verschillen op een rijtje. Zo kan je makkelijker een keuze maken.

Profiteer van prijsdalingen
Wisselen van contract
Zekerheid bij prijsstijgingen
Vast
Nee
Nee
Ja
Variabel
Ja
Ja
Nee

Veelgestelde vragen

Wat betekent de stijging van de energieprijzen voor mij?
Je hebt op dit moment een contract met variabele tarieven die tot 1 januari 2022 vast staan. Tot 1 januari hoef je je geen zorgen te maken. Je variabele tarieven blijven tot die tijd ongewijzigd.

Wel is het zo dat je huidige variabele tarieven op 1 januari 2022 wijzigen. Hierover ontvang je in december een persoonlijk bericht van ons. We weten helaas nog niet of de variabele tarieven stijgen of dalen vanaf 1 januari.
Op 1 januari 2022 krijg ik nieuwe, variabele tarieven. Wat betekent dit voor mij?
Je huidige, variabele tarieven wijzigen op 1 januari 2022. Hierover ontvang je in december een persoonlijk bericht van ons. Doe je niets, dan ga je automatisch deze nieuwe, variabele tarieven betalen vanaf 1 januari 2022. We weten helaas nog niet of de variabele tarieven stijgen of dalen vanaf 1 januari.
Moet ik mijn termijnbedrag verhogen?
Je hebt op dit moment een contract met variabele tarieven die tot 1 januari 2022 vast staan. Je hoeft daarom nu niet je termijnbedrag aan te passen.

In december ontvang je een persoonlijk bericht van ons over je nieuwe variabele tarieven, die vanaf 1 januari 2022 gelden. Mogelijk zijn deze variabele tarieven hoger dan je huidige, variabele tarieven. Dan is het slim om je termijnbedrag te verhogen. Hiermee voorkom je dat je moet bijbetalen op je jaarnota.
Logo Greenchoice Greenchoice
4,5 5
Greenchoice 4 5879 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg