Alles over de huidige energiemarkt

De energiemarkt is volop in beweging. Door verschillende redenen zijn de tarieven nog meer gestegen het afgelopen half jaar. Waarschijnlijk roept dit ook bij jou vragen op. We zetten de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rij.

2023: Greenchoice beweegt meer mee met de markt 

Wij veranderen onze inkoopstrategie om het effect van de prijsschommelingen op onze klanten zo laag mogelijk te houden. Daarom worden onze variabele contracten flexibeler. Dit betekent dat deze vaker kunnen wijzigen door het jaar heen. We plannen namelijk onze inkoop minder ver vooruit in, waardoor we sneller reageren op de prijsontwikkelingen in de markt. Op deze manier kunnen wij je altijd de beste tarieven bieden die gebaseerd zijn op de marktprijs van dat moment.

Heb je nu een vast contract? Dan geldt dit nu niet voor jou, totdat je contract afloopt. Een maand voordat het zover is, informeren we jou per e-mail of brief.

Heb je nu een variabel contract? Dan ontvang je voor 1 december bericht van ons over je nieuwe tarieven vanaf 1 januari 2023. Bij grote bewegingen van de marktprijs voor stroom en gas, passen wij de tarieven aan. Natuurlijk informeren wij jou minimaal 30 dagen voordat de wijziging van je tarieven ingaat. Zo ben je altijd op tijdig op de hoogte.

Weet je niet welk type contract je hebt? Kijk dan in Mijn Greenchoice.

Prijsplafond en energiekorting overheid (CEK22)

Hoogte basisverbruik prijsplafond

Vanaf 2023 geldt voor gas een maximaal tarief van €1,45 per m3 (tot maximaal 1.200 m3 per jaar) en voor stroom €0,40 per kWh (tot maximaal 2.900 kWh per jaar). Dit is inclusief belastingen en btw. Als jouw verbruik hoger is dan 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom, dan betaal je hierover de tarieven die bij jouw contract horen. 

Later dit jaar ontvang je van ons bericht over de verdere uitwerking van het prijsplafond op jouw energierekening.

Energiekorting overheid (CEK22)

Naast het prijsplafond compenseert de overheid door een vaste tegemoetkoming dit najaar. In november en december ontvang je deze tegemoetkoming als korting op je energierekening. Dit is een korting van 190 euro per maand. 

Greenchoice informeert voortaan 30 dagen van te voren over tariefwijzigingen

Wegens vragen van klanten en de wens om vroegtijdige helderheid te krijgen over tarieven in de huidige energiecrisis, hebben wij besloten om tariefwijzigingen voortaan 30 dagen van tevoren te communiceren. Sinds 2017 informeren wij onze klanten uiterlijk 10 dagen van te voren over nieuwe tarieven. Wij hebben hiervoor gekozen, zodat onze tarieven het beste aansluiten bij de actuele marktprijs. Hier komt nu verandering in.

Klanten, voor wie komende maand een nieuw tarief gaat gelden, krijgen deze week daarover bericht. Tariefwijzigingen die ingaan vanaf 29 oktober worden 30 dagen van tevoren gecommuniceerd.

Wat verandert er per 1 januari 2023 op mijn energierekening?

Op Prinsjesdag is een maatregelenpakket van ruim 18 miljard euro aangekondigd. Een belangrijk deel van deze maatregelen is bedoeld om de energierekening betaalbaar te houden. De volgende maatregelen zijn aangekondigd:

Prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 stelt de overheid een prijsplafond voor energie in. Tot een verbruik van 2.900 kWh en 1.200 m3 gas betaal je straks een basistarief. Boven dit verbruik betaal je als huishouden de marktprijs. De hoogte van deze tarieven zijn nog niet exact bekend.

Btw-tarief

De btw op energie gaat per 1 januari 2023 weer terug van 9% naar 21%.

Energietoeslag

Huishoudens met een lager inkomen kunnen ook in 2023 de energietoeslag van 1.300 euro aanvragen via hun gemeente.

Nationaal Isolatieprogramma

Het kabinet wil huishoudens financieel ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Daarom stelt het in 2023 en 2024 in totaal 300 miljoen euro extra beschikbaar voor het Nationaal Isolatieprogramma. Dit betekent dat meer huishoudens hun woningen kunnen verduurzamen en op deze manier hun energielasten kunnen verlagen.

De precieze details van deze maatregelen worden op dit moment nog ingevuld. Zodra hier meer over bekend is lees je dat op deze pagina.

Waarom zijn de energieprijzen zo hard gestegen?

De stijging heeft verschillende oorzaken. Een koud voorjaar in 2021, meer vraag naar gas tijdens de coronacrisis én een beperkte gasvoorraad heeft voor deze stijging gezorgd. De vraag naar energie was simpelweg groter dan het aanbod. En door de beperkte nieuwe gasaanvoer vanuit Rusland zijn de gasprijzen verder gestegen, terwijl ze al extreem hoog waren.

Waaruit is mijn energietarief opgebouwd?

Je energietarief bestaat uit drie verschillende onderdelen.

  • Het leveringstarief: kosten voor je energieverbruik (afhankelijk van je verbruik). Plus de vaste leveringskosten.
  • Netbeheerkosten: kosten voor het vervoeren van stroom en gas naar je woning.
  • Energiebelasting, btw en heffingen: een groot deel van je energierekening bestaat uit belastingen. Deze kosten dragen wij af aan de overheid.

Bekijk jouw contract en tarieven

Mijn Greenchoice