Onze visie op biomassa

Greenchoice verkoopt en levert vanaf 2021 aan huishoudens geen stroom meer die is opgewekt door biomassa. We leggen je graag uit waarom.

Greenchoice bouwt gebruik van biomassa af

Bij Greenchoice staat het maken van duurzame keuzes voorop. We vinden het dan ook belangrijk om kritisch naar onze eigen keuzes te kijken. Over het gebruik van biomassa voor het opwekken van stroom en warmte is steeds meer discussie. De terugkerende vraag is hoe duurzaam biomassa als energiebron nu eigenlijk is.

Greenchoice ziet duurzaam gewonnen biomassa vooral als grondstof voor materialen. Niet zozeer als een bron van energie. Omdat er in Nederland steeds meer stroom beschikbaar komt uit de meer duurzame bronnen wind en zon, is de inzet van biomassa ook steeds minder nodig. Daarom bouwen we het gebruik ervan af.

Inhoudsopgave

De visie van Greenchoice over het gebruik van biomassa

Bij een keuze voor techniek of materiaal moet altijd gekeken worden naar alle duurzaamheidsaspecten. Als alternatieven voor biomassa beter scoren op duurzaamheid, verdienen die de voorkeur. Alleen lokaal en kleinschalig zal de inzet van biomassa voor energiewinning misschien een optie kunnen blijven in de toekomst. We zijn tegen grootschalige boskap voor biomassa. Houtsnippers internationaal (over zee) verschepen om hier in Nederland te verbranden voor het opwekken van stroom, is niet duurzaam.

Greenchoice bouwt gebruik van biomassa af

Voor het eindbeeld van de transitie naar een CO2-neutrale economie ziet Greenchoice duurzaam gewonnen biomassa vooral als grondstof voor materialen. Niet zozeer een bron van energie. Alleen lokaal en kleinschalig zal inzet van biomassa voor energiewinning misschien de meest duurzame optie kunnen blijven in de toekomst.

Wij bouwen daarom de inzet van biomassa voor het opwekken van groene stroom af. In 2019 leverden we nog 8% van onze groene stroom uit biomassa aan consumenten. In 2021 leveren we aan huishoudens geen groene stroom meer uit deze bron. De belangrijkste reden hiervoor is goed nieuws: er komt in Nederland steeds meer stroom beschikbaar uit de meer duurzame bronnen wind en zon. Het gebruik van biomassa is dus steeds minder nodig. Bovendien merken we dat de vraag van consumenten naar biomassa langzaam maar zeker afneemt.

Ontdek de duurzame missie van Greenchoice

Blog

Bosprojecten: Ruben in Tanzania

Greenchoice compenseert de CO2-footprint van het gasgebruik van haar klanten. Dit doen we met gecertificeerde bosprojecten. In Tanzania zit zo’n project. Onze Manager Strategie Ruben Veefkind is op locatie en doet verslag.

De rol van Greenchoice in de energietransitie

Bij Greenchoice werken we aan de missie om de energietransitie in Nederland te versnellen. Wij willen dé partij zijn en blijven voor iedereen die zelf ‘groen wil doen’ en onze rol als energieleverancier zo duurzaam mogelijk invullen. In dit artikel laten we je zien hoe.

Samen nieuwe natuur maken

Biodiversiteit voor Greenchoice erg belangrijk. Daarom werken we graag samen met groene partners waarmee we onze impact op dit gebied vergroten. Wim Beijer is de voorzitter van Buur maakt Natuur, een stichting die echte nieuwe natuur maakt door landbouwgrond om te zetten in natuur.