Header image

Stap voor stap naar klimaatpositiviteit

Bereken jouw CO2 voetafdruk

Wil je weten welke impact jij maakt op het klimaat én hoe jij die kunt beperken? Doe onderstaande test en ontdek hoeveel CO2 er jaarlijks in jouw huishouden vrijkomt. Je ziet gelijk waar jij je CO2-uitstoot kunt verminderen!​

Begin
Doe de test
De uitslag

De CO2-voetafdruk van jouw huishouden is gemiddeld

Totaal 3.600 kg CO2/jaar
Energie in huis 3.600 kg CO2/jaar
Auto en OV 2.100 kg CO2/jaar
Vliegen 0 kg CO2/jaar
Voeding 7.100 kg CO2/jaar
Kleding 600 kg CO2/jaar

hoge CO2 uitstoot

lage CO2 uitstoot

Waarom is een kleine CO2 voetafdruk belangrijk?​​

De aarde warmt op en hierdoor verandert ons klimaat. De nadelen van klimaatverandering zijn al zichtbaar en bij verdere opwarming worden de gevolgen ernstiger. Om dit te voorkomen moet de wereldwijde CO2-uitstoot snel gaan dalen. Lees wat jij kan doen om de CO2-uitstoot van jouw huishouden te verminderen.​

Daarnaast ondersteunen wij onze partners om meer bomen te planten en bos te beschermen om CO2 uit de atmosfeer te halen. Dit doen wij door te investeren in zowel Nederlandse bosprojecten als in bosprojecten in het buitenland.

Samen maken we het verschil...

...bespaar energie en ga van het gas af...
...vlieg niet of zo min mogelijk...
...eet vaker plantaardig en voorkom voedselvoorspilling...
...bedenk of je spullen wel echt nodig hebt...

Help de natuur om CO2 op te slaan​

Bomen nemen tijdens hun groei CO2 uit de atmosfeer op en dragen zo bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Wij ondersteunen bosprojecten in Nederland en in het buitenland. Via Greenchoice kan je bijdragen aan deze projecten.

Buitenlandse bosprojecten

Greenchoice ondersteunt bosprojecten in Oeganda, Indonesië, Peru, Zimbabwe, Tanzania en Brazilië. Met deze buitenlandse bosprojecten maken we op drie gebieden impact: het aanplanten en beschermen van bossen, bewaken van de biodiversiteit en ondersteunen van de lokale bevolking.

Nederlandse bosprojecten

Sinds 2017 investeren we ook in Nederlandse bosprojecten. Dit doen we in samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Hiermee maken we Nederland letterlijk groener.

Nieuwe impact

Impact maken, zoveel mogelijk. Dat is het doel. Greenchoice legt de focus op financiering vooraf, door zelf nieuwe klimaatpositieve bosprojecten op te zetten – samen met onze partners. Én vervolgens die impact te meten.

Greenchoice in 2022 uitgeroepen tot klantvriendelijkste energieleverancier van Nederland

Consumenten vinden Greenchoice de klantvriendelijkste energieleverancier van Nederland. Dit blijkt uit het grootste onderzoek naar klantvriendelijkheid in Nederland van onderzoeksbureau MarketResponse.

Greenchoice wordt gezien als duurzaamste energiemerk van Nederland

Dat blijkt uit onderzoek van de Sustainable Brand Index onder Nederlandse consumenten en hun perceptie op duurzaamheid, branding en communicatie van bekende Nederlandse bedrijven.

Tips en adviezen om je CO2 voetafdruk te verkleinen​

Bespaar energie en ga stap voor stap van het aardgas af

Bij een gemiddeld huishouden komt ongeveer 19% van de CO2-uitstoot door het energieverbruik in huis (bron: Milieu Centraal). In de meeste huishoudens hangt bijvoorbeeld nog een cv-ketel voor de verwarming. Daarnaast zijn veel huizen onvoldoende geïsoleerd, waardoor veel warmte verdwijnt.

Greenchoice levert aan klanten groene stroom, hierdoor wordt de CO2-uitstoot van je huishouden al verminderd. Het gebruik van gas voor verwarmen en warm water zorgt echter wel voor CO2-uitstoot. Jij kunt je CO2-uitstoot verminderen door energie te besparen en stap voor stap van het aardgas af te gaan. Verbeter de isolatie van je huis, wek zelf stroom op met zonnepanelen en verwarm je huis met een hybride warmtepomp.

Eet plantaardig en voorkom voedselverspilling

Volgens een inschatting van Milieu Centraal komt ongeveer 22 procent van de CO2 die je met je huishouden uitstoot door het dagelijkse eten en drinken.

Door eten slim in te kopen, goed te bewaren en op maat te koken voorkom je voedselverspilling. Als eten ongebruikt in de vuilnisbak belandt, dan gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om de etenswaren te maken en te vervoeren.

Eet daarnaast zoveel mogelijk plantaardig: dus helemaal geen vlees, vis, eieren en zuivel. Wil je een keer vlees eten? Laat lamsvlees en rundvlees staan, die zorgen voor de meeste uitstoot van CO2.

Vlieg niet of zo min mogelijk

Als je een vliegreis maakt, zorgt dat meteen voor een forse klimaatimpact. Vlieg je met twee personen naar Thailand en terug, dan zorgt dat voor 5.400 kilo CO2-uitstoot (bron Milieu Centraal). Voor de beeldvorming: de totale CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden is ca. 19.000 kilo CO2 per jaar. ​

Gemiddeld zorgt vliegen dan ook voor zo'n 9 procent van de CO2-voetafdruk van een huishouden.

Voor het klimaat is meerdere keren per jaar vliegen niet meer houdbaar. Je maakt je vakantie klimaatvriendelijker door een bestemming te kiezen die bereikbaar is met de internationale trein.

Toch een verre reis? Maak die dan eens per 5 jaar in plaats van elk jaar, en maak er een lange reis van om maximaal van je reis te genieten.​

Pak vaker de fiets en rij elektrisch

Reizen met auto, fiets en OV zorgt voor zo'n 18 procent van de CO2-uitstoot van een huishouden (bron: Milieu Centraal). Welk vervoersmiddel je gebruikt maakt daarbij veel verschil. Het rijden met een auto op benzine of LPG heeft veel meer klimaatimpact dan een treinreis.​

Neem daarom vaker de trein of pak de (elektrische) fiets voor korte ritten. Ga je een andere auto kopen? Met een elektrische auto halveer je de uitstoot van CO2.

Koop minder spullen of koop tweedehands

Het kost energie om kleding, een mobieltje of speelgoed te maken en te vervoeren. Zo’n 11 procent van de CO2 die je met je huishouden uitstoot komt door spullen die je koopt (bron: Milieu Centraal).

Koop daarom minder spullen of koop tweedehands. Door goed onderhoud gaan je spullen langer mee en heb je minder nodig. Is iets echt onbruikbaar? Lever het dan gescheiden in.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt mijn CO2-voetafdruk berekend?

Voor het berekenen van jouw CO2 voetafdruk maken wij gebruik van een tool van Milieu Centraal. Op basis van vragen over jouw energieverbruik, informatie over jouw reisgedrag en vervoer en informatie over kopen van eten en kleding maakt de tool een inschatting van jouw CO2 voetafdruk. Deze berekening is gebaseerd op (wetenschappelijk) onderzoek.

Wat is de gemiddelde CO2-voetafdruk van een huishouden?

De CO2-voetafdruk van een huishouden in Nederland is volgens Milieu Centraal gemiddeld 19.000 kilo CO2 per jaar. Hierin is alles meegeteld: energie in huis, dagelijks vervoer, vakanties, eten, kleding en alle spullen die we jaarlijks kopen. Per persoon is de gemiddelde CO2-uitstoot ongeveer 8.500 kilo per jaar.

Hoeveel CO2 slaat een boom op?

Een boom die een jaar groeit legt ca. 20 kilo CO2 vast in de takken en de stam (bron: Milieu Centraal). De gemiddelde CO2 uitstoot van een huishouden is 19.000 kilo CO2 per jaar. Dit staat dus gelijk aan 950 bomen die een jaar groeien.

Wie is Milieu Centraal?

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie waar je terecht kunt voor praktische tips en adviezen voor jouw volgende duurzame stap. Hoe kan ik mijn huis isoleren en hoeveel bespaart dat? Hoeveel scheelt het als ik op vakantie ga met de trein in plaats van het vliegtuig? In welke afvalbak hoort een oude videoband? Wat is een klimaatvriendelijk gerecht? Op de website van Milieu Centraal ontdek je wat je zelf kunt doen en hoe je dat aanpakt.

Waarom wordt er ook CO2-uitstoot voor mijn energieverbruik berekend?

Op dit moment wordt veel van de energie die we in Nederland nodig hebben nog niet duurzaam opgewekt. Om stroom op te wekken, wordt in veel gevallen bijvoorbeeld nog kolen of aardgas verbrand. Dit zorgt voor uitstoot van CO2. In de CO2-voetafdruk tool neemt Milieu Centraal de totale energiemix als uitgangspunt: alle duurzame én fossiele energie die in Nederland wordt geproduceerd. Op basis daarvan wordt een gemiddelde CO2-uitstoot per kWh stroom en m3 gas berekend. Dat gemiddelde gebruikt Milieu Centraal om de CO2-uitstoot van een huishouden te berekenen.

Milieu Centraal houdt er dus geen rekening mee dat jij bij Greenchoice al groene stroom afneemt. De werkelijke CO2-uitstoot van jouw huishouden ligt dan ook wat lager.

Daarnaast levert Greenchoice bosgecompenseerd gas. Greenchoice investeert in bos- en natuurprojecten die samen op den duur een even grote CO2-impact hebben als de CO2-footprint van het gasverbruik, maar het gas is daarmee niet “klimaat-neutraal” geworden in onze ogen.

Het beperken van je gasverbruik zorgt er dus wel voor dat jouw huishouden minder CO2 uitstoot.