Twee mannen vervangen samen een led-lamp om te besparen op hun stroomrekening

Hoeveel kun je besparen met ledverlichting?

Energie besparen met verlichting is vrij eenvoudig. Bijvoorbeeld door een lamp uit te zetten als je niet in de kamer bent. Nóg makkelijker is het gebruik van ledverlichting. LED – de afkorting van ‘Light Emmitting Diode’ – is een zuinige vorm van verlichting. Een ledlamp geeft helder licht zonder dat daar, in tegenstelling tot oudere vormen van verlichting, veel warmte bij vrijkomt. In dit artikel vertellen we je meer over energiebesparing met verlichting en waar je op moet letten als je energiebesparende lampen overweegt.

Welke lampen geven energiezuinige verlichting – en welke niet?

Er zijn verschillende soorten lampen en die zijn niet allemaal even zuinig. Hieronder leggen we uit hoe verschillende vormen van verlichting werken en hoe deze zich verhouden tot traditionele vormen van verlichting zoals de halogeen- en gloeilamp.

  • Een gloeilamp werkt als volgt: elektriciteit loopt door een gloeidraad – in een bol – en verhit deze draad. Deze verhitting produceert licht – maar ook warmte en dus energie.
  • Een halogeenlamp werkt volgens hetzelfde principe, alleen zit er gas in de lamp waardoor de stroomdraad minder heet wordt én minder snel opbrandt. Een halogeenlamp is ongeveer 30 procent energiezuiniger dan een gloeilamp.
  • Tl-lampen en spaarlampen zijn ongeveer 80 tot 85 procent zuiniger dan een gloeilamp. Deze lampen produceren licht door middel van twee stroomgeleiders, een oplichtende laag om de lamp, kwikdamp en edelgas. Is er stroom? Dan creëren de geleiders een gasontlading die uv-licht produceert. Dankzij de oplichtende laag zijn wij vervolgens in staat om de verlichting waar te nemen. Zogezegd gaat er dus een ‘lampje branden’.

Nóg zuiniger dan de tl- of spaarlamp is de ledlamp.

Ledverlichting werkt als volgt: kleine lichtgevende chips – ook wel LED – ontvangen stroom via een stroompunt. De benodigde stroom voor een ledlamp is véél lager dan bij een gloeilamp, omdat deze vorm van verlichting geen verhitting nodig heeft om licht te geven. Dit maakt een ledlamp een stuk zuiniger dan een traditionele gloeilamp of halogeenlamp.

Daarnaast is een ledlamp – in tegenstelling tot andere verlichting – niet gevoelig voor het aan- en uitzetten van de lamp. Een gloeilamp daarentegen wel; nieuwe verhitting is vereist om te verlichten en gebruikt dus extra stroom. Om deze reden zien we dat ledverlichting vaak wordt gebruikt voor bewegingssensoren.

Als kers op de taart heeft een ledlamp ook nog eens een stuk meer branduren dan een gloeilamp vanwege de energiezuinige werking. De conclusie? Je bespaart de meeste energie met ledverlichting, want die is maar liefst 90 procent energiezuiniger dan een gloeilamp.  

Ledverlichting kopen – waar let je op bij energiebesparende lampen?

Ledlampen zijn er tegenwoordig in elke vorm en kleur. Hoe vind jij de juiste ledverlichting? Factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van energiezuinige verlichting zijn bijvoorbeeld:

  • de hoeveelheid licht die je nodig hebt
  • het energielabel
  • de fitting van je lampen

Let ook op CRI – of Color Rendering Index. In procenten geeft deze indexatie aan in hoeverre de lamp de ‘echte kleur’ weergeeft zoals je deze ook in het echte leven ziet. De kleurtemperatuur zegt iets over de exacte kleur van de lamp en de sfeer die het licht uitstraalt. Deze temperatuur varieert van wit- en daglicht tot zo’n beetje elke kleur op het palet. 

Hoeveel kun je besparen door ledverlichting te gebruiken?

De exacte besparing op verlichting hangt af van de stroomprijs, de grootte van de lamp én hoeveel de lamp daadwerkelijk aanstaat. Ledverlichting kent een relatief hoge aanschafprijs. Echter gaat ledverlichting wel heel lang mee: gemiddeld 15.000 branduren. Een gloeilamp heeft gemiddeld 1.000 branduren. In theorie koop je zo’n vijftien gloeilampen voordat je aan een nieuwe ledlamp toe bent. Het is dus – ondanks de hogere aanschafprijs – beter voor zowel jouw portemonnee als het milieu om te investeren in ledverlichting.

Wil jij nog meer investeren in besparende en duurzame maatregelen? Verlicht dan je huis met stroom uit zonnepanelen. De adviseurs van Greenchoice geven je graag vrijblijvend advies als je zonnepanelen overweegt. Ook je huis isoleren helpt bij het besparen van energie.

Bij Greenchoice kies je altijd voor
écht groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor