Vijfsterren insectenhotel maken
Insecten zijn de stille werkers van de natuur. Ze bestuiven bloemen, ruimen afval op en zijn onmisbaar voedsel voor vogels. Maar door verstening, minder groen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen hebben ze steeds minder schuilplekken. Wil jij de natuur helpen? Bouw dan een insectenhotel! Het is niet moeilijk, als je maar goed op een paar zaken let.

Hier is alles wat je moet weten over het maken van een insectenhotel!
Een insectenhotel is een soort toevluchtsoord voor de beestjes in onze tuin. Ze gebruiken het als overwinterplek, kraamkamer of schuilplaats. Vooral bijen, lieveheersbeestjes, vlinders en gaasvliegen zijn er dol op. Stuk voor stuk super nuttig in je tuin. Bijen bestuiven bloemen en gewassen, terwijl lieveheersbeestjes bladluizen eten. Uiteindelijk zorgen insecten dat er een grote variëteit aan planten, bloemen en dieren kan bestaan. Dat is nodig voor een gezonde natuur en biodiversiteit.
Wie checkt er in?
Verschillende insecten houden van verschillende 'kamers' in je hotel. Solitaire bijen, zoals de metselbij, zoeken diepe gaatjes in de grond, maar ook in hout of riet om hun eitjes in te leggen. Lieveheersbeestjes kruipen graag weg tussen droge bladeren of schors. Oorwormen verstoppen zich in donkere, smalle spleetjes, en gaasvliegen slapen het liefst tussen stro of dennenappels. En verschillende soorten vlinders zoeken droge en veilige ruimtes die ze via verticale, smalle openingen kunnen bereiken. Voor al deze beestjes kan jij een geschikt kamertje maken in een insectenhotel.
Zo maak je een succesvol insectenhotel
Een insectenhotel kun je van allerlei materialen bouw, zoals hout, bamboe en zelfs van steen. Wat heb je nodig? Een houten kistje, oude lade of een zelfgetimmerde houten bak vormen de perfecte basis om je kamers in vast te maken. Verder heb je een boormachine nodig (met scherpe houtboren van verschillende diktes, tussen de 2–10 mm) en roestvrijstalen schroeven. En tot slot nog allerlei soorten natuurlijke vullingen zoals bamboestokjes, riet, holle takken, dennenappels, stro, schors of een baksteen met gaten.

Stappenplan
- 1‘Kamers’ maken
Verdeel je bak in vakjes van verschillende afmetingen. Elk soort insect heeft z’n eigen voorkeur. Zorg voor variatie in vulling én structuur. Maak elke kamer goed vast op de achterkant van je bak, maar ga niet door de achterkant heen, want alles moet lekker droog blijven.
- 2Gebruik natuurlijk materialen
Bamboestokjes of rietstengels: voor solitaire bijen. Stro en dennenappels: voor gaasvliegen. Houtblokken met geboorde gaatjes: ook voor bijen. Losse bladeren of stukjes schors: voor lieveheersbeestjes.
- 3Kies een goede plek
Zet je hotel op een zonnige, hoge en droge plek, met de opening richting het zuiden of zuidoosten. Zorg dat het stevig staat en niet kan omwaaien.
- 4Extra bescherming tegen vogels
Wil je je insecten echt goed beschermen? Maak dan een lijst om de rand van het hotel en span daar een fijnmazig gaas tegenaan. Dan kunnen vogels niet met hun snavels bij de ingangen.
Belangrijk om op te letten
Om ervoor te zorgen dat er in jouw insectenhotel vaak wordt ingecheckt, vroegen wij Niels de Zwarte (Bureau Stadsnatuur) nog naar zijn do’s and don'ts.
Niels: “Gebruik alleen ongeverfd en onbehandeld hout. Zorg dat alle openingen perfect glad zijn. Boor met scherpe boortjes en schuur bijvoorbeeld boorgaatjes na, zodat insecten hun vleugels niet beschadigen. Maak de gaatjes minstens 8 cm diep voor bijen – anders leggen ze geen eitjes. En zorg dat de gangetjes aan de achterkant dicht zijn! Zet het hotel niet op een winderige plek, of direct op de grond. Insecten houden niet van vocht en vrieskou.”
Voel je de baas van Bijking.com!
Je hoeft geen bioloog of klusheld te zijn om iets goeds te doen voor de natuur. Met wat watervaste houtlijm, resthout, een boormachine en een middagje in de tuin draag je al bij aan meer gezonde diertjes (en planten in je tuin). Bovendien is het ook gewoon leuk – en leerzaam voor kinderen. Voor je het weet zie je insecten af en aan vliegen en voel je je de baas van Bijking.com.


Waarom jij inheemse planten wil
Liedewij Loorbach van Sprinklr legt uit waarom inheemse planten zo goed zijn voor je tuin en balkon.

Alles over een groendak
Een groendak is goed voor de biodiversiteit, koelt je woning en verlengt de levensduur van je dak. En als Greenchoice-klant krijg je nu 15% korting.

Klimaatbestendig wonen
Klimaatbestendiger wonen, maar hoe pak je dat aan? Wij gingen langs bij drie experts voor hun beste tips op het gebied van tuin, dak en isolatie.