‘Vruchten plukken’ in Voedselbos Maasland

Op fietsafstand van Rotterdam ligt een bijzondere plek verscholen: een openbaar voedselbos waar je zó kunt binnenwandelen. Geen entree, geen hekje – alleen het vriendelijke verzoek om met mate te plukken. Het voedselbos is een aanwinst voor de buurt én voor de natuur. We trekken het bos in met  Ruben Veefkind, specialist Duurzaamheid en Natuur, om er samen eens wat vruchten te plukken.

Voedselbos Maasland in één oogopslag

Subsidies en producten om te verduurzamen

Start project

2022

Wij zijn je partner voor slimme keuzes

In samenwerking met

Vrijwilligers onder leiding van Kees van de Vaart, Rotterdam de Boer op! en Greenchoice

Bos- en natuur

Geplande beplanting

ongeveer 5.000 bloemen en struiken.

Een graanhalm

Al gespot

Pecannootboom, “Franse-uiensoepboom” (Chinese Mahonieboom), appelboom, Shiitake paddenstoelen

Ruben: “Je ziet dat het nu al leeft, terwijl het pas net begonnen is. Er groeit al van alles: allerlei appelsoorten en kruiden, shiitake en andere paddestoelen, en zelfs een pecannootboom – die doet er waarschijnlijk nog tientallen jaren over voor hij echt noten geeft maar dan heb je wel lokale pecannoten. En het bos trekt al allerlei dieren aan. Zo hoorde ik volgens mij net een winterkoning en een tjiftjaf fluiten.”

Hoe is het ontstaan?

“Het was ooit een stukje natuur dat zijn functie een beetje had verloren. Het was niet goed onderhouden en de grond was uitgeput. Een groep vrijwilligers, onder leiding van Kees van de Vaart, heeft het gebied opgeknapt. Ze hebben bramenstruiken en oude bomen verwijderd, en er nieuwe planten en bomen geplant. Het mooie is dat er al volwassen bomen stonden, dus het voelde al meteen als een echt bos. Tegelijk zijn er open plekken waar nieuwe beplanting komt. Dat contrast – bestaand bos en jong ecosysteem – zie je zelden zo direct naast elkaar.”

Wat is de rol van Greenchoice?

“Wij hebben financieel bijgedragen aan de opstart. Dat hebben we gedaan met het initiatief Rotterdam de boer op! Maar het is meer dan een donatie. We blijven betrokken en houden het liefst een lange relatie. We delen het verhaal, maken foto’s, geven het een podium. Dat helpt bij de educatieve missie van het voedselbos en het past bij onze ambitie om onze klanten niet alleen energie te leveren, maar ook echt te verbinden aan projecten als deze. Het is dus een wederzijdse relatie. Het project inspireert ons, en wij helpen dit positieve geluid te versterken.”

“Ik sprak vandaag nog wat mensen die hier bijna elke dag even komen wandelen. Die verbinding met je eigen omgeving, dát maakt dit voedselbos echt uniek.”

Wat maakt Voedselbos Maasland zo bijzonder?

“Dat het openbaar is – je kunt er gewoon inlopen, rondkijken en zelfs eten plukken. De meeste voedselbossen die we ondersteunen liggen op het land van een boer, en daar kom je niet zomaar. Maar hier in Maasland kan iedereen ervaren waar voedsel vandaan komt, hoe het groeit en wat dat betekent voor biodiversiteit. Het bos ligt aan de rand van een wijk. Ik sprak vandaag nog wat mensen die hier bijna elke dag even komen wandelen. Die verbinding met je eigen omgeving, dát maakt dit voedselbos echt uniek.”

Wat is het doel van het project?

“Het is vooral bedoeld als inspiratiebron. Mensen laten zien dat voedsel produceren en natuurherstel samen kunnen gaan. Als je dat laat zien aan bewoners en beleidsmakers, krijgen ze meer waardering voor goed voedsel. En voor boeren is het een alternatieve vorm van landbouw die ook economisch kan werken. Een voedselbos laat zien dat je anders kunt boeren, met positieve impact op de natuur, en nog steeds een boterham kunt verdienen. We zeggen niet: ‘héél Nederland moet een voedselbos worden’. Maar dit project inspireert wel om met meerdere soorten te werken, en bijvoorbeeld niet alleen maar aardappels. Zo zie je  dat landbouw niet per se ten koste hoeft te gaan van de natuur.”

“Het is een heel ecosysteem dat samenwerkt, inclusief de beestjes.”

Wat zijn de voordelen van een voedselbos?

“Een voedselbos biedt veel meer dan alleen eetbare gewassen. Het draagt enorm bij aan de biodiversiteit door een rijk en veerkrachtig ecosysteem te maken. Een voedselbos onderhoudt zichzelf, je hoeft het niet te bemesten, de samenwerking tussen schimmels en planten en bomen zorgt ervoor dat de voedingstoffen in de grond blijven toenemen. Het is een heel ecosysteem dat samenwerkt, inclusief de mens. Daarnaast biedt het concrete oplossingen voor klimaatadaptatie door schaduw te creëren en de bodem te verbeteren zodat die meer water vasthoudt. Bovendien heeft zo'n groen gebied ook een positieve sociale impact op de omgeving. De mensen in de wijk hiernaast zijn er heel blij mee.”

Waarom doet Greenchoice dit?

“Het project is een onderdeel van ons Natuur voor Morgen-programma. Het laat aan klanten zien dat je je niet alleen bij een energieleverancier hebt aangesloten, maar bij een organisatie die het echt in haar DNA heeft om te zorgen dat de wereld beter wordt. We doen dit omdat we geloven dat natuur een soort gids is voor hoe een duurzame samenleving eruit zou moeten zien. In een voedselbos zie je alles samenwerken: planten, bomen, schimmels, insecten en de mens. Alles is circulair en draait op zonne-energie. Dat is eigenlijk precies wat we ook met onze energie willen. We willen laten zien dat duurzaamheid niet stopt bij een windmolen, maar ook zit in de manier waarop we met voedsel, ruimte en elkaar omgaan.”