Meerdere routes du soleil voor het zonnetje op je dak

Jeroen Vanson • 22 maart 2016

Mensen die zelf energie opwekken vinden dat leuk én ze besparen meer. Dat is meer dan een mooie gedachte, het is een bevestigd resultaat uit ons onderzoek vorig jaar. In menig wijk poppen de zonnepanelen op. Maar je kunt nog veel meer doen, zoals deelnemen aan het collectieve zonnedak van een lokale energiecoöperatie. Want niet iedereen heeft een geschikt dak voor zonnepanelen. Energiecoöperaties zijn samenwerkingen in de buurt om samen te investeren én te profiteren van de duurzaam opgewekte energie. Onze accountmanager lokale energieprojecten, Jeroen Vanson vertelt er meer over.

 

Een lokaal zonproject opzetten is wel even puzzelen. Daar helpen wij als energieleverancier graag bij. De overheid heeft diverse subsidiepotjes waar je als coöperatie gebruik van kunt maken. Er zijn namelijk meer wegen naar een succesvol zonproject. De drie belangrijkste zijn de SDE+, de Postcoderoos en salderen.

 

Nieuwe SDE+ opent met 8 miljard

Het zonnedak van stadsboerderij Uit Je Eigen Stad in Rotterdam. Een mooi voorbeeld van een project dat gebruik maakt van SDE+. Vandaag, 22 maart, opent een nieuwe ronde van de landelijke regeling Stimulering Duurzame Energie, beter bekend als SDE+. Deze regeling biedt de lokale energiecoöperatie een vaste vergoeding over een periode van 15 jaar. Een mooie manier om in combinatie met crowdfunding een collectief zonnedak te starten. Het goede nieuws; het Rijk stelt dit jaar meer budget beschikbaar dan in voorgaande jaren. Maar liefst 8 miljard euro! Het minder goede nieuws, ook de bijstook van biomassa dingt mee. Zon- en andere duurzame energiebronnen concurreren met de verbranding van houtsnippers in kolencentrales. Wees er dus snel bij!

 

Postcoderoos blijft populair

Een andere mogelijkheid is de 'Regeling Verlaagd Tarief', beter bekend als de Postcoderoos. Greenchoice ondersteunde tot nu toe al ruim 10 postcoderoosprojecten waaronder Zon op Marken, Zonnedak in Egmond aan de Hoef en het onlangs geopende Zon op Museon. Dit jaar voorzien we een forse toename in deze projecten. Een mooie ontwikkeling omdat het de realisatiekracht van de lokale initiatieven zichtbaar maakt. Sinds 1 januari 2016 ontvangt een deelnemer aan een ‘postcoderoosproject’ de volledige energiebelasting retour op kilowatturen uit het project. Een korting van 10,07 eurocent per kWh. Alleen inwoners van de postcodegebieden in de buurt van de zon-installatie kunnen deelnemen. Dit lokale karakter spreekt veel energiecoöperaties aan. En omdat de Postcoderoosregeling meestal gebruikt wordt voor projecten tot zo’n 220 panelen, zijn deze projecten eenvoudiger en sneller te realiseren.

 

Salderen als onbekende hekkensluiter

Een derde optie die nog relatief onbekend is voor collectieve projecten is salderen op kleinverbruikaansluiting. Dit lijkt erg op salderen, waarbij iemand met panelen op eigen dak, dezelfde prijs krijgt voor de teruggeleverde energie als hij betaalt voor de energie die hij op een ander tijdstip van de energieleverancier afneemt. Ook veel MKB-bedrijven beschikken over een kleinverbruikaansluiting waarop gebruik van de landelijke salderingsregeling mogelijk is. Dit geeft goede mogelijkheden voor MKB-bedrijven om een collectief zonnedak te starten en omwonenden te laten profiteren van de lokaal opgewekte stroom. Een mooi voorbeeld is het zonnedak dat is gerealiseerd bij Royal Matic in Den Haag.

 

Samen op weg naar de zon

Welke route naar de zon u ook kiest, wij helpen graag. Als partner van ruim 40 energiecoöperaties delen we graag onze ervaringen en kennis over lokale energieprojecten. We ondersteunen projecten met onze marketingkracht en beschikken over een sterk netwerk van partners waarmee we uw project tot een succes maken. Lees meer op deze themasite over cooperaties of neem contact op via cooperatie@greenchoice.nl.

 

 

 

 

 

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Ruimere postcoderoosregeling maakt lokaal energie opwekken nog makkelijker

23 december 2015

Anja van Niersen nieuwe voorzitter Raad van Commissarissen Greenchoice

30 juni 2020

Nieuw collectief zonnestroomproject voor huurders geopend

01 maart 2021
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6628 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg