Groendaken zijn de sponzen van de stad

01 november 2023

Daken transformeren: een interview met Tamara over de vergroening van daken

Ze werken verkoelend, vangen regenwater op, zorgen voor meer biodiversiteit in stedelijke omgevingen en zien er ook nog eens prachtig uit: groendaken. Sinds 2018 biedt Het Groene Loket een eenvoudige manier om platte daken van een laagje plantjes te voorzien. Oprichter Tamara van Dijk is op een missie: “Er is in Nederland nog 300 vierkante kilometer aan dak te vergroenen!” 

Als Greenchoice-klant krijgt je 20% korting op een groendak aanlegset. Klik op de onderstaande link en gebruik bij je bestelling de volgende code: HGL-GC- 550

“Eigenlijk,” begint Tamara: “Bestaan groendaken al heel erg lang. In de bergen van Scandinavië wonen mensen al eeuwen in huizen met een groendak. Maar in onze steden zie je vooral verstening, zoveel mogelijk asfalt en parkeerplekken. Er is weinig ruimte voor groen.” En daar moet verandering in komen, vindt ze. 

Tot 2017 werkt Tamara in de commerciële sector. Maar als ze 40 wordt, voelt ze een steeds sterker wordende verantwoordelijkheid voor duurzame bijdrage. En daar ontstaat een missie uit. “Ik dacht op een gegeven moment: ik verkoop al 20 jaar gebakken lucht, hoe kan ik op mijn manier bijdragen aan een toekomst bestendig Nederland?” Al zoekende naar een product dat haar aanspreekt komt ze uiteindelijk uit bij groendaken. Een toegankelijk en laagdrempelig multifunctioneel product dat enorm geschikt is voor de consument. Het Groene Loket is geboren. 

Bewustwording

“Wat ik vooral wil creëren is een stukje bewustwording,” zegt Tamara. “Mensen richten zich eerder op energie besparen en zonnepanelen, maar er is zoveel meer mogelijk op het gebied van verduurzaming.” Met Het Groene Loket maakt ze het de consument daarbij zo makkelijk mogelijk: “Op onze site staat een handige rekentool zodat mensen meteen zien wat een groendak hen gaat kosten. Op basis van de ingevoerde gegevens kunnen ze vervolgens meteen een pakket samenstellen, de eventuele subsidie aanvragen en bestellen. Het dak aanleggen is vervolgens een fluitje van een cent.”

Ontplofte mailbox

Vanwege de gemeenschappelijke missie, gaat Greenchoice in 2019 een samenwerking aan met Het Groene Loket. Greenchoice-klanten kregen een mooie aanbieding om met korting een groendak aan te leggen, en dan gaat het opeens hard. “Ik ging die dag toevallig op vakantie, maar mijn mailbox ontplofte met aanvragen. Ik heb toen onderweg stapels offertes gemaakt om al die aanvragen zo snel mogelijk te verwerken.” 

Maar wat is er dan zo aantrekkelijk aan een groendak? Tamara: “Van alles! Een plat, zwart dak wordt op een hete dag met gemak 80 graden. Die hitte voel je ook terug in huis. Een groendak verkoelt en beschermt je dakbedekking. Diezelfde verkoelende werking zorgt er in combinatie met zonnepalen voor, dat je een hoger rendement behaald. Daarnaast zijn groene daken ook enorm waardevol in het voorkomen van regenwateroverlast van het riool bij hevige regenval. Het zijn letterlijk de sponzen van de stad. En natuurlijk dragen groene daken ook bij aan biodiversiteit, werken ze geluiddempend en vangen ze fijnstof en CO2 op.”

Verschuiving 

De voordelen zijn niet onopgemerkt gebleven. Tamara ziet dat er de afgelopen jaren een duidelijke verschuiving heeft plaatsgevonden. “Zes jaar geleden hoorde je bijna niemand over een groendak. Maar ik merk dat groene daken nu echt hoger op de duurzaamheidsladder staan en dat mensen met een groendak blijvend blij zijn. Ik krijg vaak dak-selfies van mensen die me het resultaat laten zien. Soms zelfs 1 of 2 jaar na aanleg nog. Ze zijn blijvend blij.”

Toch heeft Tamara niet het idee dat ze achterover kan leunen. Vooral bij bedrijven is nog veel te winnen. “Ik zie daar langzaam meer bewustwording ontstaan. En dat is fijn want bedrijven hebben vaak veel grotere dakoppervlaktes. Een groendak op zo’n pand tikt dus lekker aan. We hebben in totaal nog 300 vierkante kilometer aan dak te vergroenen in Nederland. Daar gaan we ons echt voor inzetten!”

Extra korting op een groendak als Greenchoice-klant

Spaar jij al bij Samen Greenchoice voor de duurzaamste kortingen en aanbiedingen? Als lid krijg je nu 20% korting op een groendak van het Groene Loket, mét gratis conditioner. Gebruik deze link én de vouchercode: HGL-GC-97

Lees ook deze artikelen

We fietsen de Climate Classic 2024

13-06-2024

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024