Veenherstel Krimpenerwaard

06 november 2023

Veenproject herstelt de superkracht van de natuur

In de Krimpenerwaard is iets heel bijzonders aan de gang. Hier is de bodem niet aan het dalen, maar gaat deze stijgen. Daardoor neemt de biodiversiteit toe én worden water en broeikasgassen in de grond opgenomen. Allemaal dankzij een samenwerking van Greenchoice en natuurorganisatie het Zuid-Hollands Landschap (ZHL), én een superkrachtig plantje…

De Veerstalblokboezem is een gebied dat ooit een belangrijke rol speelde in de afwatering van de omliggende polders. Door de jaren heen is de bodem gestegen en langzaam begroeid met een dikke bodem van veenmossen. En dit plantje is de held in dit verhaal.

De superkracht van veenmos

Veenmos is echt een natuurlijke spons. Het slokt niet alleen water op, maar ook broeikasgassen. Meer veenmos betekent dus minder CO2 in de lucht, minder droogte in het gebied én meer biodiversiteit omdat er in het gebied een voedingsbodem ontstaat voor andere flora en fauna. Zo vind je in het gebied een steeds grotere verscheidenheid aan bloemen, planten en dieren. Van de kleine veenbes, gevlekte orchis, dopheide, ronde zonnedauw en de wateraardbei tot de kamsalamander en verschillende vogels als watersnip en roerdomp.

Project: Veenherstel Krimpenerwaard

Met het project ‘veenherstel Krimpenerwaard’ willen Greenchoice en ZHL de komende 6 tot 8 jaar nog meer veengebied laten opbloeien. En wel met een heel slim idee: door de Veerstalblokboezem als een soort kraamkamer van veenmos te gebruiken. Bij het jaarlijkse hooien van het gebied komen ook de toppen van het veenmos mee. Deze toppen, een soort nieuwe veenmosstekjes, worden naar een plek gebracht waar ze kunnen groeien. Zo ontstaan er meer dikke sponsen van veenmossen, waarmee andere veengebieden hersteld worden en ook daar meer CO2 en water worden opgeslagen.

Ruben Veefkind, manager Duurzaamheid en Bosprojecten, legt uit waarom Greenchoice dit doet: “Greenchoice werkt graag met en vóór de natuur. We steunen projecten in binnen- en buitenland, waarmee we zoveel mogelijk impact kunnen maken met het herstellen, behouden en vergroten van de natuur. Met dit veenproject herstellen we eigenlijk de 'superkracht' van de natuur. We dragen niet alleen bij aan het beperken van klimaatverandering, maar zorgen ook voor meer biodiversiteit én maken het gebied weerbaarder tegen droogteperiodes."

Andere natuurprojecten van Greenchoice

Bij Greenchoice investeren we in natuurprojecten in binnen- en buitenland. Van voedselbossen en zilte landbouw tot oerwoud en mangrove. Benieuwd waar we allemaal mee bezig zijn?

Lees ook deze artikelen

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024

Onze megabatterij geeft jou volop energie

25-04-2024